ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
90 χρόνια πρωτοπόρας θεωρίας

Η αέναη διαπάλη του ΚΚΕ και η πρωτοπορία του στον τομέα των ιδεών θα κυριαρχούν στις κεντρικές εκδηλώσεις, στις 18 - 21 Σεπτέμβρη, στα Ιλίσια

Το σύνθημα του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ «πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό», θα κυριαρχήσει στις εκδηλώσεις, το τετραήμερο κορύφωσής του στις 18 - 21 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, δεν είναι μόνο χρόνια ηρωικών αγώνων και θυσιών. Είναι και χρόνια έντονης ιδεολογικής διαπάλης με τις θεωρίες και τα ιδεολογήματα του αστικού κόσμου, αέναης μάχης ενάντια στην προσπάθεια της αστικής τάξης να χειραγωγεί τη λαϊκή συνείδηση. Αυτή η ιδεολογική διαπάλη είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ταξικής πάλης.

Ειδικά το κέρδισμα της συνείδησης της νεολαίας είναι διαχρονικός στόχος της αστικής τάξης. Οχι γιατί τάχα κόπτονται για τη νέα γενιά και τις ανάγκες της, όπως θέλουν να μας πείσουν σήμερα οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού, αλλά γιατί η νεολαία αποτελεί τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης και θέλουν από σήμερα να «χτίσουν» τέτοιες συνειδήσεις, ώστε να έχουν υποταγμένους εργάτες αύριο, να μην κινδυνέψει ούτε στιγμή η εξουσία τους. Γιατί γνωρίζουν ότι η εξουσία τους κινδυνεύει από την εργατική τάξη, την τάξη που παράγει τον πλούτο χωρίς να τον καρπώνεται, όντας εγκλωβισμένη στα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η ιδεολογική διαπάλη ως κομμάτι της ταξικής πάλης, διαπνέει κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας: Τη στάση τους στο χώρο δουλειάς ή μόρφωσης, τον ελεύθερο χρόνο και τον τρόπο αξιοποίησής του, τα προβλήματα με το μεγάλωμα των παιδιών, ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, η περιβαλλοντική κρίση, οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, η στρατιωτική θητεία, οι νέες τεχνολογίες και τόσα άλλα... Για όλα αυτά ο καπιταλισμός υπαγορεύει στη νεολαία τη λογική του ατομισμού, του «κοίτα την πάρτη σου» και «σκύψε το κεφάλι για να τη βολέψεις».

Κόντρα στα κελεύσματα των αστών, που είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο καπιταλισμός, το ΚΚΕ πολέμησε και πολεμάει σε όλη την 90χρονη διαδρομή του. Οπλο του είναι η θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, οι ιδέες και οι αξίες που οπλίζουν την εργατική τάξη να πάρει την τύχη της στα χέρια της και να χτίσει μια κοινωνία δίκαιη, στην οποία ο άνθρωπος, απελευθερωμένος από τη σκλαβιά της εκμετάλλευσης, μπορεί πραγματικά να μεγαλουργήσει.

Η πρωτοπορία και η υπεροχή του ΚΚΕ στο επίπεδο των ιδεών, διαχρονικά σε όλη την ιστορική του διαδρομή, θα είναι λοιπόν, το κεντρικό στοιχείο στο σύνολο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, που θα κορυφωθεί την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη με μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος, στην ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Πραγματικά πλούσιο το πρόγραμμα στη Λάρισα

Στις 13 και 14 Σεπτέμβρη ανοίγουν οι πύλες του Φεστιβάλ στο Κηποθέατρο «Αλκαζάρ». Την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, στις 10 το βράδυ, θα μιλήσει ο Θόδωρος Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα του διημέρου. Το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη: Συναυλίες από τον Μίλτο Πασχαλίδη, το λαϊκό συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ», το συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου Λάρισας σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Το προοδευτικό τραγούδι σήμερα», την μπάντα της ΚΝΕ με αφιέρωμα στο τραγούδι των κοινωνικών αγώνων και τα συγκροτήματα «METALLIST», «x-animus», «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ». Ακόμα, συζητήσεις για «το ταξικό σωματείο» και τον «Καποδίστρια 2», προβολές για την Οχτωβριανή Επανάσταση, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τη στρατευμένη τέχνη, τα pc games, προβολή της ταινίας «Το εργοστάσιο» (του Τ. Ψαρρά), θεατρικό δρώμενο για το μισθοφορικό στρατό και αφιέρωμα στον 90χρονη προσφορά του ΚΚΕ στην Παιδεία.

Την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη: Συναυλίες από τον Λάκη Χαλκιά, τους ADDICTIVE», τους «ΩΜΕΝ», το μαθητικό συγκρότημα «EXPLICIT CONTENT» σε πρόγραμμα με τίτλο «Τα όνειρά μας να γίνουν εφιάλτες τους», το συγκρότημα του Νίκου Ζούκα «Καταφύγιο Ηχοχρωμάτων» και μουσικό αφιέρωμα στο τραγούδι των κοινωνικών αγώνων και στον Βασίλη Τσιτσάνη. Συζητήσεις για τη μικρομεσαία αγροτιά και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, την Υγεία και το παράδειγμα της Κούβας, τον εργάσιμο χρόνο. Αφιέρωμα και συζήτηση με νέους για τον Τσε, συζήτηση με νέους δημιουργούς. Προβολές για την ιστορία του αγροτικού κινήματος, για τους εργαζόμενους, προβολή της ταινίας «Η μάνα», μαθητικό δρώμενο για τον αντικομμουνισμό στα σχολεία και γκράφιτι με χιπ - χοπ ήχους με τίτλο «βάφουμε το σχολείο των αναγκών μας».

Σε όλη την Ελλάδα

Σήμερα Τετάρτη, εκδηλώσεις διοργανώνονται:

Στο Μεσολόγγι, στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών στην Αγριλιά, στις 7 μ.μ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ακόμα, στη Νάουσα, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Πάρκο (Κιόσκι).

Κορυφώνεται σε μεγάλες πόλεις

Τις επόμενες μέρες «ξεδιπλώνονται» μια σειρά εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, που κορυφώνουν το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ σ' όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ γίνεται στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, στις 12, 13 και 14 του Σεπτέμβρη. Την Κυριακή 14/9 θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Καβάλα, στις 11 και 12 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο. Την Παρασκευή 12/9, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΕ.

Στη Λαμία, στις 12/9, στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου (Καράβι), στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Χαλκίδα, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, στην παραλία στο «Στρογγυλό». Την Παρασκευή 12/9, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πάτρα, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο Κάστρο. Το Σάββατο 13/9, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Λιθαρίτσια. Το Σάββατο 13/9, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Χανιά, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, στις φυλακές του Ιτζεδίν. Την Παρασκευή 12/9, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι (πάρκο). Το Σάββατο 13/9, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Βόλο, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Ρήγα Φεραίου», Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο. Την Κυριακή 14/9, στις 9.45 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακόμα, εκδηλώσεις διοργανώνονται σε:

Λιβαδειά, αύριο 11 Σεπτέμβρη.

Σέρρες, στις 11 και 12 Σεπτέμβρη.

Αμφισσα, στις 12 Σεπτέμβρη.

Αλεξανδρούπολη, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη.

Καρδίτσα, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη.

Τρίκαλα, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη.

Κοζάνη, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη.

Φλώρινα, στις 14 Σεπτέμβρη.

Ελευσίνα, στις 14 Σεπτέμβρη.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΝΕ

Ο Σπύρος Μιχαλάτος πρόσφερε 1.000 ευρώ στην ΚΝΕ, μέσω Σ.Π. Πειραιά, στη μνήμη των παλαίμαχων μελών του ΚΚΕ: ΒΑΣΙΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΛΗ, ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΤΤΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΥΡΙΟΥ (που φώναξε πρώτος «ήρθε η λευτεριά»), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ, ΒΑΓΙΑΣ ΠΑΝΑΚΟΓΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΕΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Επιτυχημένο παρά τον πόλεμο...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πτολεμαΐδα, την Κυριακή το βράδυ, παρά το αυταρχικό κλίμα και την τρομοκρατία της δημοτικής αρχής της Πτολεμαΐδας. Με ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Πτολεμαΐδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταδικάζουν τον αυταρχισμό της γαλάζιας διοίκησης του Δήμου της Πτολεμαΐδας που απαίτησε να ξηλωθούν οι αφίσες και τα πανό στο χώρο του Φεστιβάλ, ενώ επιστράτευσε τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου, τη δημοτική αστυνομία, ακόμη και το δημοτικό γερανοφόρο όχημα προκειμένου να ξηλώσουν τις κατασκευές του Φεστιβάλ!

Οι ενέργειες αυτές αντιμετωπίστηκαν δυναμικά από τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και από τον κόσμο που υπήρχε εκείνη την ώρα στην πλατεία της Πτολεμαΐδας.

«Οσες αφίσες και πανό και να ξηλώσει η δημοτική αρχή, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε θα σταματήσουν την πολιτική τους δράση», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των Οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ