ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Να μετακινηθεί ο άξονας της συζήτησης στην εναλλακτική λύση

Motion Team

Στην ερώτηση, αν θεωρεί πιθανή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αν το 18ο Συνέδριο θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά του ΚΚΕ στην εκλογική μάχη, εφόσον η νέα του ηγεσία δε θα έχει το χρόνο να εδραιωθεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Εμείς δεν ξεκινάμε με το ότι είναι δεδομένο το πολιτικό κλίμα. Βεβαίως, κυρίαρχο πολιτικό κλίμα υπάρχει. Ομως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μετακινηθεί ο άξονας της συζήτησης.

Από το αν θα είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο ή δεύτερο Κόμμα ή η Νέα Δημοκρατία, από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπράξει ή δε θα συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ, από το αν ο ΛΑ.Ο.Σ. θα είναι συμπαίκτης με τη Νέα Δημοκρατία, ή αν θα γίνει νέο κόμμα και διάφορα που ακούγονται, να μετακινηθεί ο άξονας της συζήτησης στην εναλλακτική λύση που χρειάζεται ο λαός και από αυτή τη σκοπιά να σταθμιστούν και οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις.

Γίνεται λόγος από τους πάντες για ύφεση, για κρίση. Πραγματικά η Ελλάδα είχε ανεβασμένους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και προβλέπουμε ακριβώς ότι θα περάσει σε κύκλο κρίσης. Θα είναι συγχρονισμένη με τις άλλες χώρες; Θα είναι πρώιμη; Αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε. Αυτό είναι σοβαρό ζήτημα και αυτό το αντιμετωπίζει και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒ της Μακεδονίας κλπ.

Οικονομική κρίση σημαίνει να έχω καθαρό και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Ο λαός. Από την κρίση μπορεί να χάσουν και κάποιοι επιχειρηματίες και κάποιοι θα βγουν ακόμη περισσότερο κερδισμένοι. Το εργατικό και το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και η ετοιμότητα συνδέεται και με τη συμπαράταξη με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Αυτό το πολιτικό κλίμα πρέπει να κυριαρχήσει. Η κρίση θα είναι πολύ βαθιά, ή σχετικά βαθιά. Επομένως, και η εκλογική μάχη πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά. Είναι μια σημαντική στιγμή μέσα σε έναν κύκλο σοβαρών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια. Θα έλεγα η μεγάλη πλειοψηφία του λαού πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά».

Το ΚΚΕ θα βγει πιο δυνατό απ' το Συνέδριό του

«Μπαίνει ένα ζήτημα το οποίο μπορώ να πω ότι δεν πρόκειται να παίξει κανένα ρόλο στην ταξική πάλη και στο λαϊκό κίνημα. Θα γίνει Συνέδριο του Κόμματος, βεβαίως θα βγει μια νέα Κεντρική Επιτροπή, νέα όργανα και τα όργανα αποφασίζουν σε όλη την κλίμακα του Κόμματος τον καταμερισμό και τη διάταξη των στελεχών.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, και το υπογράφω, θα βγει δυναμωμένο και από αυτήν τη συνεδριακή διαδικασία, η οποία είναι πάρα πολύ σοβαρή λόγω των θεμάτων που έχει. Εχει όλα τα επίκαιρα ζητήματα, έχει την αυτοεξέταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ξέρετε εμείς είμαστε πάντα πολύ αυστηροί και τώρα θα είμαστε ακόμη πιο αυστηροί.

Επομένως, θα βγούμε δυναμωμένοι και θα αντιμετωπίσουμε και τη μάχη των ευρωεκλογών από πολύ καλύτερες θέσεις. Αλλωστε, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αν δεν καταδικαστούν σε αυτήν την εκλογική μάχη, θα σηκώσουν μύτη ακόμη μεγαλύτερη και ακριβώς επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να δεχτεί χτύπημα από όλους τους λαούς. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου τα ξέρετε. Είναι όλα τα άλλα. Αυτά πρέπει να δεχτούν χτύπημα.

Από καλύτερες θέσεις θα δώσουμε τη μάχη. Και η μάχη δεν είναι ενός προσώπου. Σε εμάς, η δύναμη του Κόμματος είναι το Κόμμα, η συλλογικότητά του. Θα έχει θετική επίπτωση το Συνέδριο ακριβώς γιατί θα βγούμε πιο δυναμωμένοι».


Δυσκολεύονται να χειραγωγούν το λαό

Για το τι εξελίξεις βλέπει σε περίπτωση που κανένα απ' τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσπάσει την αυτοδυναμία στις εκλογές, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Γιατί αυτά τα κόμματα έχουν προβλήματα; Κρίση το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σοβαρά προβλήματα η Νέα Δημοκρατία. Μπορεί αυτά να φαίνονται ότι εκδηλώνονται μέσα από αντιπαραθέσεις προσώπων ή μέσα από σκάνδαλα.

Εμείς δίνουμε την εξής εκτίμηση: Κατ' αρχήν η σοσιαλδημοκρατία έχει κρίση μεγάλη, γιατί ταυτίστηκε σε όλη την Ευρώπη με τα φιλελεύθερα κόμματα και αυτό δημιουργεί μια κρίση. Η ουσία πάντως των δυσκολιών που έχουν είναι ότι δεν μπορούν με την ίδια ευκολία που χειραγωγούσαν το λαό, να περνάνε με την ίδια ευκολία αυτή την πολιτική. Συναντάνε αντιστάσεις. Ακόμα και αν αποσπούν την ψήφο του λαού, δεν έχουν την εμπιστοσύνη του λαού.

Δυσκολεύονται επίσης, να χρησιμοποιήσουν εκείνους τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούσαν πριν 20 - 30 χρόνια για να καθησυχάζουν το λαό, για να ρουσφετολογούν ή να δημιουργούν ή να αμβλύνουν κάπως την οξύτητα των προβλημάτων. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία, γιατί σήμερα είμαστε σε μία διαφορετική φάση, απελευθέρωσης της αγοράς.

Παλιότερα τι έκανε το ΠΑΣΟΚ; Διεύρυνε τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση. Και έφερε, ας πούμε, μέσα στο κράτος, ας το πω έτσι, στον κρατικό μηχανισμό ένα μέρος του λαού που ήταν αποκλεισμένο.

Αυτό δημιούργησε σταθερή δουλειά. Σε ορισμένα πράγματα καλύτερες συνθήκες από τον ιδιωτικό τομέα και αυτό δημιουργούσε αυταπάτες. Είχε τη δυνατότητα να δώσει κάποιες αυξήσεις. Σήμερα, αυτά τα εργαλεία που είχαν οι κυβερνήσεις δεν τα έχουν, οι ίδιες οι κυβερνήσεις τα απαρνήθηκαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως εκφραστές των συμφερόντων των μονοπωλίων, δεν μπορούν να παρέμβουν σήμερα.

Μπορούν να παρέμβουν σήμερα στις τιμές της ΔΕΗ; Τι κάνει ο κ. Φώλιας; Καλεί τους επιχειρηματίες και τους παρακαλεί να μην ανεβάσουν τις τιμές, δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Δηλαδή, έχουν συμφωνήσει να μην μπορούν, για να το ξεκαθαρίσω. Το ίδιο συνέβαινε και με το ΠΑΣΟΚ, συμφωνίες κυρίων.

Επομένως, τα εργαλεία που είχε το σύστημα που ζούμε, να αμβλύνει τα προβλήματα ορισμένων κλάδων, ορισμένων τομέων, ορισμένων περιοχών και έτσι να ελέγχει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν τα έχει. Και αυτή η δυσκολία αντανακλάται μέσα στα κόμματα και στη διαμάχη των κομμάτων, αυτή είναι η ουσία.

Και το λέμε: Εχουμε την ενεργή παρέμβαση των βιομηχάνων, οι οποίοι τώρα παρεμβαίνουν πιο ενεργά, και των εφοπλιστών κλπ., στην πολιτική ζωή. Βλέπετε παίρνουν αποστάσεις, δεν είναι όπως παλιά που χάιδευαν το εκάστοτε κόμμα εξουσίας. Τώρα έχουν δύο κόμματα εξουσίας, τους κάνουν κριτική και στους δύο, προσπαθούν να τα πιέσουν να μην υποχωρήσουν προσωρινά σε κάποιες απαιτήσεις του λαϊκού κινήματος, να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Από τη μια μεριά, λοιπόν, έχουμε το λαό το δυσαρεστημένο, από την άλλη μεριά έχουμε τις ανάγκες του κεφαλαίου, άρα και τα δύο αυτά κόμματα έχουν δυσκολία. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σου λέει έχουν ένα πιο εύκολο παιχνίδι. Οταν θα μπουν στην κυβέρνηση, αν μπουν σε μια τέτοια κυβέρνηση, θα έχουν τα αντίστοιχα προβλήματα, γιατί σε δύο βάρκες δεν μπορείς να πατάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ