ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Κέντρα «αποτοξίνωσης» από τη ριζοσπαστικοποίηση!

Η είδηση έρχεται από τη Δανία (κράτος - μέλος της ΕΕ, πρωτοπόρο στα αντιδημοκρατικά μέτρα), όπου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Κοπεγχάγης ουσιαστικά πρότεινε μέχρι και κέντρα αποτοξίνωσης των νέων από ριζοσπαστικές ιδέες, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής πρόληψης του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας!

Η κεντρική ιδέα της πρότασης είναι να συμβάλλουν καλύτερα όσοι ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες (δάσκαλοι, προπονητές, εθελοντές στα κέντρα ελεύθερου χρόνου, υπεύθυνοι στα κέντρα προσκόπων, κλπ.) στην πρόληψη της λεγόμενης τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η δημιουργία ενός προγράμματος «προειδοποίησης», που θα περιλαμβάνει ειδική τηλεφωνική γραμμή, όπου οι παραπάνω εργαζόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται, ακόμη και ανώνυμα, και να «ζητούν βοήθεια», δηλαδή να καταδίδουν, αν έχουν υποψία ότι κάποιος από τους νέους που έχουν στην ευθύνη τους έχει αρχίσει να παίρνει τον ...κακό το δρόμο. Προβλέπονται ειδικά σεμινάρια στις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων για να χειρίζονται περιπτώσεις νέων που συγκινούνται από εξτρεμιστικές πράξεις, δηλαδή για τα ελαφρά περιστατικά, ενώ για τα βαριά περιστατικά, δηλαδή για όσους νέους ήδη «προσηλυτίστηκαν» στο ριζοσπαστισμό, προβλέπεται πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης από ειδικές ομάδες του δήμου.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει στόχο μόνο τον ισλαμικό φονταμενταλισμό αλλά και οποιαδήποτε ακραία πολιτική ομάδα (π.χ. τους ναζιστές) καθώς και τις ριζοσπαστικές ομάδες.

Η εξοργιστική και επικίνδυνη αυτή πρόταση έρχεται σαν συνέχεια των δηλώσεων της αρχηγού της Αστυνομίας, που είχε ζητήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα μέτρα για την πρόληψη της τρομοκρατίας, ειδικά στα παιδιά των μεταναστών.

Εξίσου επικίνδυνη και ενδεικτική του βαθμού ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος σε ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι η αντίδραση της προέδρου των δασκάλων, η οποία αναγνώρισε την αναγκαιότητα των μέτρων, θέτοντας μόνο ορισμένες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο περιθωριοποίησης των παιδιών των μεταναστών.


ΒΟΛΙΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνουν την ένταση οι ΗΠΑ

Πάνω από 14 οι δολοφονημένοι από παραστρατιωτικές ομάδες στη Βολιβία

Από τη λαϊκή συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο της Βενεζουέλας

Associated Press

Από τη λαϊκή συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο της Βενεζουέλας
ΛΑ ΠΑΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βολιβίας - Βενεζουέλας, στον απόηχο των πολύ βίαιων και αιματηρών ταραχών που λαμβάνουν χώρα στη Βολιβία, με την ολιγαρχία να έχει εκδηλώσει την τελική καθώς φαίνεται επίθεση και να σπρώχνει τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο, και της αποκάλυψης ενός πραξικοπήματος από απόστρατους και εν ενεργεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας. Ολα αυτά στο φόντο της παρουσίας των ρωσικών βομβαρδιστικών που έφτασαν προχτές στη Βενεζουέλα και της επαναδραστηριοποίησης του 4ου Στόλου των ΗΠΑ στα νερά της Λατινικής Αμερικής.

Σε πένθος κήρυξε ο Πρόεδρος της Βολιβίας τη χώρα μετά τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Πάντο, Κομπίχα. Οκτώ νεκροί, εξ αυτών 7 ιθαγενείς αγρότες, 15 «αιχμάλωτοι» που έχουν υποστεί βασανιστήρια, δεκάδες τραυματίες και απροσδιόριστος αριθμός εξαφανισμένων είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης παραστρατιωτικών ένοπλων ομάδων στη συνοικία Τρες Μπαράκας στην Κομπίχα, ενάντια σε διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας κατά του κυβερνήτη Λεοπόλδο Φερνάντες. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Δράσεων, Σάτσα Γιορέντι, χαρακτήρισε το επεισόδιο «σφαγή» και ανακοίνωσε επισήμως ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε χτες τους 14 «ενώ είναι πιθανόν να αυξηθεί και άλλο». Αργά χτες ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες κάλεσε εκ νέου τους κυβερνήτες σε διάλογο.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κλιμακώνουν την ένταση και ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην απέλαση του πρεσβευτή της Βολιβίας στην Ουάσιγκτον. Στο πλευρό της κυβέρνησης της Βολιβίας έχουν σπεύσει όλοι οι ηγέτες της περιοχής, ειδικά οι γειτονικές της χώρες, με εξαίρεση το Περού, ενώ ειδικό βάρος έχει η δήλωση του εκπροσώπου του Προέδρου της Βραζιλίας, Μάρκο Αουρέλιου Γκαρσία, ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να ανεχτεί μία ανατροπή της κυβέρνησης και της δημοκρατικής τάξης στη Βολιβία».

Αργά χτες ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε να δεχτεί τη διακοίνωση των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη των ΗΠΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Βολιβία.

Βενεζουέλα: Απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ

«Πηγαίνετε στην κόλαση, Αμερικανάκια, είμαστε περήφανος λαός, πηγαίνετε στην κόλαση 100 φορές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, σε αυθόρμητη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, ζητώντας τη λαϊκή εντολή για τις επόμενες ενέργειές του.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες αποκάλυψε το σχέδιο συνωμοσίας για εκδήλωση πραξικοπήματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, πραξικόπημα που σχεδίαζαν «υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ». Ο Τσάβες συνάμα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου «εάν γίνουν επιθετικές ενέργειες εναντίον της Βενεζουέλας» και κοινοποίησε την απόφασή του να προχωρήσει στην απέλαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ Πάτρικ Ντάντι και στην ανάκληση του πρέσβη της Βενεζουέλας από την Ουάσιγκτον, «πριν τον διώξουν», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση της Βολιβίας.

Τελικά, χτες, η Ουάσιγκτον επισήμως ανακοίνωσε την απέλαση του πρέσβη της Βενεζουέλας ενώ σε μία παράλληλη εξέλιξη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επιβάλλονται κυρώσεις και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων δύο στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας, του στρατηγού Ούγο Αρμάντο Καρβαχάλ Μπάριος και του Ενρι δε Χεσούς Ράνχελ, καθώς και του πρώην αντιπροέδρου Ραμόν Ροντρίγκες Τσακίν, «για τη βοήθεια που παρείχαν στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)», και μάλιστα στον τομέα του «λαθρεμπορίου ναρκωτικών».


ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Απελευθερώστε τους τώρα!

Με συγκεντρώσεις, πολύμορφες εκδηλώσεις, συναυλίες, προβολή ταινιών και άλλες δραστηριότητες εκφράζεται η διεθνής αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που χτες συμπλήρωσαν 10 χρόνια από τη μέρα που συνελήφθησαν και στη συνέχεια φυλακίστηκαν επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών οργανώσεων ενάντια στην Κούβα και το λαό της. Αυτές τις μέρες ξεδιπλώνονται πολλές δραστηριότητες ανά τον κόσμο με στόχο «να σπάσει η σιωπή» της υπόθεσής τους και να απαιτηθεί η άμεση απελευθέρωσή τους και η επιστροφή τους στην Κούβα.

Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Λευκό Οίκο από την Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ, όπου παραδόθηκαν 100.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από 78 χώρες για την άμεση αποφυλάκιση των «5», ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Αλλά και στη χώρα μας συνεχίζεται η εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στη Νίκαια, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται και σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης, όπως αυτή που θα γίνει στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη στη Διεθνούπολη, που είναι αφιερωμένη στην Κουβανική Επανάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ