ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε περιπέτειες ο «μεσαίος χώρος»
  • Εκτός κόμματος έθεσε ο Κ. Καραμανλής τον Γ. Καρατζαφέρη, διαμηνύοντας ότι δε δέχεται αμφισβήτηση των βασικών επιλογών του
  •  Δεν άγγιξε όμως τον Απ. Ανδρεουλάκο, ο οποίος διαφωνεί έντονα με τη γραμμή του «μεσαίου χώρου»
  • Απρόβλεπτες οι εξελίξες στο εσωτερικό της ΝΔ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το κόστος της επιλογής για την πορεία πλεύσης προς το «μεσαίο χώρο» εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος με τη χτεσινή προαναγγελία διαγραφής του Γ. Καρατζαφέρη έστειλε ταυτόχρονα σαφές μήνυμα ότι δε δέχεται καμία αμφισβήτηση της γραμμής που έχει χαράξει. Παράλληλα ελπίζει ότι το κόστος θα μετριαστεί και θα υπερκαλυφθεί από τη δημιουργία μιας εικόνας ότι δίνει με επιτυχία τις εξετάσεις για να γίνει αποδεκτός στο κλαμπ του μεσαίου χώρου, αφαιρώντας έτσι ένα σοβαρό επιχείρημα της κυβερνητικής προπαγάνδας που τον επικρίνει ότι «μεσαίος χώρος και ακροδεξιά δεν πάνε μαζί».

Ταυτόχρονα, όμως, άνοιξε μια παρατεταμένη περίοδο εσωκομματικών αναταράξεων και συγκρούσεων με απρόβλεπτη έκβαση. Με τη χτεσινή του κίνηση, να θέσει εκτός κόμματος τον Γ. Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος της ΝΔ απέδειξε ότι «δε χωράνε όλοι στο μεσαίο χώρο» και εκβιάζει ουσιαστικά τους «διαφωνούντες» να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, αν δηλαδή θα συμβιβαστούν και υποταχθούν ή θα φύγουν από το κόμμα. Σημασία έχει και ο τρόπος που διέγραψε ουσιαστικά το βουλευτή (με δήλωσή του σε τηλεοπτικό κανάλι), γεγονός που υποδηλώνει και υπογραμμίζει την επίδειξη πυγμής απέναντι στους αντιπάλους του και τον αρχηγικό χαρακτήρα του κόμματος. Ακριβώς αυτή η στάση είναι που θα δημιουργήσει νέες αντιδράσεις και προβλήματα, αφού κορυφαία στελέχη εμφανίζονται αντίθετα με την πρακτική των διαγραφών, αλλά και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, που, όπως λένε, διακατέχει τον Κ. Καραμανλή. Από αυτή την άποψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη έσπευσε χτες το πρωί να δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της στις διαγραφές.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να διαγράψει μόνο τον Γ. Καρατζαφέρη, τη στιγμή που τουλάχιστον ένας ακόμα βουλευτής, ο Απ. Ανδρεουλάκος αμφισβητεί ευθέως το μεσαίο χώρο, επιβεβαιώνει ότι ο Κ. Καραμανλής δε θέλει εκτός κόμματος όλους τους ακροδεξιούς, αλλά μόνο επιλεκτικά και παραδειγματικά ορισμένους από αυτούς που αμφισβητούν τις επιλογές του. Το κλίμα πάντως που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι εκρηκτικό και συνεργάτης του Κ. Καραμανλή το περιέγραφε χθες το βράδυ με τη φράση: «έχουμε μπει σε μια πορεία ανεξέλεγκτων και αυτοκαταστροφικών κινήσεων»...

«Εκτός παράταξης»

Τις τελευταίες μέρες έγινε πιο φανερή η αντίθεση ορισμένων βουλευτών, που εκφράζεται κυρίως από τους Γ. Καρατζαφέρη και Απ. Ανδρεουλάκο, στη γραμμή της ηγεσίας για «κατάκτηση του μεσαίου χώρου». Η αντίθεσή τους εστιάζεται τόσο στο περιεχόμενο του μεσαίου χώρου και δεν κρύβουν ότι ουσιαστικά συνιστά «προδοσία» της παράταξης, όσο και στο ζήτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας, διεκδικώντας την «ισότιμη» παρουσία του κέντρου και της δεξιάς στην παράταξη. Στελέχη της ΝΔ παραδέχονται ότι οι απόψεις που εκφράζουν οι ακροδεξιοί βρίσκουν αποδοχή και υποστήριξη σε ένα σημαντικό τμήμα της βάσης και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα του Κ. Καραμανλή.

Ο Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» δηλώνει ότι θα ζητήσει -και στο συνέδριο - από τον Κ. Καραμανλή να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα για τα λάθη που στοίχισαν την ήττα στις εκλογές και αποκαλύπτοντας τη θέση από την οποία ασκεί κριτική δηλώνει: «Πρέπει να καταλάβει ο κ. Καραμανλής ότι είναι ο πρόεδρος του ΔΣ μιας ΑΕ που όλοι μας είμαστε μέτοχοι και να μη συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης. Εδώ θα δώσει αναφορά». Ταυτόχρονα εκφράζει τη διαφωνία του με το «μεσαίο χώρο» λέγοντας ότι «αν θέλει ο Καραμανλής να πάρει δρόμο έξω από τη ΝΔ και εννοώ το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, εγώ δε θα τον παρακολουθήσω, δε θα χορέψω το χορό του Ζαλόγγου». Παράλληλα, επιτίθεται κατά του εκπροσώπου Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλου: «Τι είναι το αναντικατάστατο του Αρη Σπηλιωτόπουλου; Δεν μπορεί να ενεργεί ως Σαλώμη και να αποκεφαλίζονται ο Λιάπης ή ο Δήμας και ολόκληρες τάσεις του κόμματος».

Στη συνέντευξή του χτες το βράδυ (στο «Μέγκα») ο Κ. Καραμανλής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη είπε ότι «οι δηλώσεις αυτές ξεπέρασαν κάθε όριο σοβαρότητας και ευπρέπειας, είναι αντίθετες με το ήθος που κοσμεί την παράταξη». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «στο δικό μου μυαλό η εμμονή σε αυτές τις απόψεις στην ουσία είναι επιλογή να θέσει κανείς τον εαυτό του εκτός παράταξης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται σήμερα να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία θα γνωστοποιεί ότι ο Γ. Καρατζαφέρης δεν ανήκει στην ΚΟ της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Απ. Ανδρεουλάκος, διαγκωνιζόμενος με τον Γ. Καρατζαφέρη για το ποιος θα εκφράσει αυθεντικά τους «παραδοσιακούς δεξιούς», δηλώνει την αντίθεσή του στο μεσαίο χώρο, επικαλούμενος ότι η παράταξη είναι κεντροδεξιά και σε αυτή μετέχει ισότιμα κέντρο και δεξιά παράταξη. Ο ίδιος δηλώνει «παραδοσιακός δεξιός» και προειδοποιεί (στον «Πλάνετ») ότι «εάν το συνέδριο πει ότι το κόμμα είναι μόνο κεντρώο, δε χωράμε εμείς στη ΝΔ, οι παραδοσιακοί δεξιοί. Αν πει το συνέδριο ότι είμαστε κεντροδεξιά ισότιμα θα συμμετέχουμε κεντρώοι και δεξιοί μέσα στη ΝΔ». Παράλληλα εξήγγειλε τη δημιουργία ενός Ομίλου Προβληματισμού, που θα αποτελέσει ουσιαστικά την πρώτη απόπειρα για τη δημιουργία ενός κόμματος στην περίπτωση που βρεθεί εκτός κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο που θα δώσει ο Κ. Καραμανλής στην καθημερινή πολιτική δράση στο κέλυφος του «μεσαίου χώρου». Στο σχετικό «διάλογο» παρενέβη χτες ο Γ. Σουφλιάς με άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο οποίος χαρακτηρίζει συνθηματική και επικοινωνιακή την προσέγγιση του «μεσαίου χώρου», ενώ επικρίνει την ηγεσία της ΝΔ για ιδιοκτησιακή αντίληψη όσον αφορά το κόμμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ψάχνουν τις «αλλαγές» για να μείνουν ... οι ίδιοι

Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που θα διεξαχθεί στο τέλος της βδομάδας, με - τύποις - αντικείμενο την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αποτελεί το πρώτο βήμα, απ' όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός να προβεί σε κάποιες - πρώτες έστω - αναφορές γύρω από τη θρυλούμενη «ανανέωση» και «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που όσοι το θίγουν (και ανήκουν στα υψηλότερα κλιμάκια του κόμματος) παρακινούνται από τη βασική τους διαπίστωση ότι με το σημερινό ΠΑΣΟΚ οι επόμενες εκλογές δεν κερδίζονται και, επομένως, πρέπει από σήμερα να πάρουν τα μέτρα τους για τη διατήρηση της «ικανότητας» να νέμονται την εξουσία...

Την ίδια ώρα, ωστόσο, κανείς δε γνωρίζει ούτε τον επιθυμητό χαρακτήρα εκείνων των «οργανωτικών αλλαγών» που θα απαντούν στο παραπάνω πρόβλημα, αλλά ούτε έχει καταληχθεί το πολιτικό - ιδεολογικό περίβλημα, με το οποίο θα ενδυθούν στην πορεία προς το επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αν συνδυαστούν τα παραπάνω, τόσο με τη δεδομένη πανσπερμία προσωπικών φιλοδοξιών στο ΠΑΣΟΚ, όσο και με το υπόκωφο κλίμα διαδοχής που επικρατεί (κλίμα, που, διά των εκτιμήσεων ότι ο Κ. Σημίτης θα ηγείται του ΠΑΣΟΚ και μετά το 2004, επιχειρείται να εξορκιστεί μέσω της αποτροπής της εκδήλωσης μιας εικόνας ανοιχτής διαδοχολογίας), τότε προκύπτει η κατάσταση ρευστότητας που επικρατεί στο κυβερνητικό κόμμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση θα είναι λιγότερο «θολή» μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ (ο οποίος συνεχίζει τις συναντήσεις του με στελέχη του κόμματος, όπως χτες με τον Α. Τσοχατζόπουλο), αλλά στενοί συνεργάτες του έλεγαν χτες πως ο Κ. Σημίτης το πιθανότερο είναι να περιοριστεί σε μια γενική «εκδήλωση προθέσεων» και τούτο γιατί αυτή τη στιγμή δε θέλει να προκληθούν εσωτερικές αναταράξεις. Γι' αυτό το λόγο, η σκέψη για «ανασύνθεση» του ΕΓ φαίνεται να δίνει τη θέση της στη συγκρότηση μιας «Γραμματείας Ανασυγκρότησης» του κόμματος (θα απαρτίζεται από εν ενεργεία και παλιά μέλη του ΕΓ, μεσαία στελέχη και ίσως «κεντροαριστερούς» χωρίς κομματική ένταξη στο ΠΑΣΟΚ), που δε θα θίγει τις κομματικές καρέκλες των πρωτοκλασάτων και, μέσω αυτής, θα περάσουν οι επιλογές του Κ. Σημίτη. Το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να συζητηθεί αύριο στο ΕΓ.

Στο μεταξύ, σε κυβερνητικό επίπεδο «δεσπόζει» η υπόθεση της Ολυμπιάδας, καθώς και η «ανάγκη» για επιτάχυνση εφαρμογής εκείνων των μέτρων που υπαγορεύει η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ. Με αυτό το αντικείμενο, θα συνεδριάσει την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Διαξιφισμοί στον... «αέρα»

Ο «αέρας» των ραδιοφωνικών σταθμών αποτελεί πλέον το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης για τα στελέχη του Συνασπισμού. Χτες, τα ξίφη τους διασταύρωσαν από τη συχνότητα του «Πλάνετ» οι Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Δημήτρης Παπαδημούλης και τα όσα είπαν είναι αρκούντως αποκαλυπτικά του τι μέλλει γενέσθαι.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων, μιας και - σύμφωνα με πληροφορίες - ο Ν. Κωνσταντόπουλος που έχει αναλάβει να συνθέσει τις προτάσεις και να καταθέσει ένα προσχέδιο θέσεων δεν ήταν έτοιμος ακόμη. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου σήμερα, αύριο η Πολιτική Γραμματεία και το Σαββατοκύριακο η ΚΠΕ. Οι «εκσυγχρονιστές» αναμένεται να γνωστοποιήσουν τις αποφάσεις τους στην αυριανή συνεδρίαση της ΠΓ.

Πάντως, τόσο οι δηλώσεις των τριών στελεχών του ΣΥΝ στον «Πλάνετ» χτες, όσο και τα όσα διαρρέουν στον Τύπο από την Κουμουνδούρου δείχνουν πως μερίδα των «εκσυγχρονιστών» ετοιμάζεται για την «ηρωική» της έξοδο από το κόμμα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι διαφορές της κίνησης από τη διαμορφωθείσα πλειοψηφία («αριστερό ρεύμα» και «μεσαίος χώρος») δε μοιάζουν αγεφύρωτες. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι - αν ευσταθούν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας - η πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή Θέσεων ο Ν. Βούτσης, που απηχεί συνολικά το «ρεύμα», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ο Ν. Μπίστης στη συνέντευξή του στον «Πλάνετ» δήλωσε πως η «εκσυγχρονιστική κίνηση» δε συμβιβάζεται με οποιαδήποτε άλλη πρόταση πλην αυτής που θα σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών του κόμματος. Παρέπεμψε δε για τις όποιες εξελίξεις στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων, από την οποία «περιμένουν να δουν, αν οι απόψεις τους θα ληφθούν υπόψη» και συμπλήρωσε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και οριακή.

Στον ίδιο σταθμό ο Δ. Παπαδημούλης προεξοφλώντας εμμέσως την αποχώρηση «εκσυγχρονιστών» δήλωσε πως δεν πρόκειται για διάσπαση και ζήτησε να μην προεξοφλείται ως τέτοια, ενώ επέρριψε τις «τάσεις φυγής» των στελεχών της κίνησης στο φόβο τους να θέσουν τις απόψεις τους στην κρίση των συνέδρων και στην επιθυμία τους να «αποφύγουν το βάσανο της κριτικής και του διαλόγου». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε με κομψότητα σε όσους περιφέρουν τις απόψεις τους, λέγοντας πως «δημοκρατία δεν είναι μόνο ο ισότιμος διάλογος, είναι και ο σεβασμός σε αυτά που ο διάλογος καταλήγει».

Τα παραπάνω και όσα άλλα δήλωσε αντικατοπτρίζουν και την απόφαση μεγάλου μέρους του «μεσαίου χώρου» να κινηθούν στα πλαίσια της «κομματικής νομιμότητας», παρά τους προβληματισμούς τους για τη σύμπραξη του προέδρου και του «ρεύματος».

Με τη σειρά του ο Μ. Παπαγιαννάκης διαχώρισε τη θέση του απ' αυτήν του Δ. Παπαδημούλη, χαρακτηρίζοντας το λόγο του «λόγο εξουσίας». Συντάχτηκε με τις απόψεις Ν. Μπίστη, φάνηκε όμως ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τους «εκσυγχρονιστές» μέχρι τέλους.

Πυρά από τον Δ. Σουλιώτη

Για «δεσπότες ενός ανυπόφορου πια απολυταρχισμού», έκανε λόγο ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και του «αριστερού ρεύματος», αναφερόμενος στον πρόεδρο του κόμματος και την ΠΓ συνολικά.

Με μια καυστική του ανακοίνωση κατήγγειλε την «αιφνίδια κατάργηση της Επιτροπής Θέσεων, που είχε εκλέξει η ΚΠΕ» και την αντικατάστασή της από Επιτροπή που «διόρισε η ΠΓ». Ο Δ. Σουλιώτης αναφέρεται στην Επιτροπή, που είχε εκλέξει η ΚΠΕ τους τελευταίους μήνες του '99, ενόψει της διεξαγωγής του συνεδρίου που τελικά αναβλήθηκε και θα διεξαχθεί τον Ιούνη.

Ο Δ. Σουλιώτης επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της ηγεσίας του κόμματος, χρεώνοντάς της εκλογικές αποτυχίες, διάλυση των κομματικών οργανώσεων, παραβίαση καταστατικών αρχών και διολίσθηση σε σοσιαλδημοκρατική πολιτική.

Καταλήγοντας διαχωρίζει τη θέση του από τον Ν. Βούτση και την πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή Θέσεων εκ μέρους του «αριστερού ρεύματος». Ο Δ. Σουλιώτης σημειώνει ότι ο Ν. Βούτσης δεν εκπροσωπεί το «ρεύμα» και δεν εξουσιοδοτήθηκε να καταθέσει αυτό το κείμενο.

Ενέσεις ... ηθικού από τον Δ. Τσοβόλα

«Την αυτόνομη πολιτική του πορεία θα συνεχίσει το ΔΗΚΚΙ, με γνώμονα την πολιτική ηθική, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», αυτό υποστήριξε χτες ο πρόεδρος του Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του.

Ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε ότι μετά την απώλεια της εκλογικής μάχης, «μερικά ΜΜΕ, διαπλεκόμενα με το ΠΑΣΟΚ», όπως τα χαρακτήρισε, «έσπευσαν να μας θεωρήσουν ως κίνημα που διαλύεται. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κατηγόρησε ότι τα συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασε, «έσπευσαν, αορίστως, να διατυπώσουν ότι δήθεν έφυγαν πολλά στελέχη του Κινήματός μας από την επόμενη των εκλογών». Μάλιστα ο Δ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι «μόνο το τελευταίο 10ήμερο κατέθεσαν αιτήσεις εγγραφής νέων μελών 30 άτομα και αυτές μόνο στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος»...

Παράλληλα ο Δ. Τσοβόλας έκανε φραστική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «με αυτές τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί, για να κρατηθεί στην κυβέρνηση, αναγορεύοντας την παρασκηνιακή παράνομη πολιτική συναλλαγή ως βασικό τρόπο λειτουργίας του, πλήττει θανάσιμα στην πολιτική ζωή και την ελληνική κοινωνία». Συγχρόνως τόνισε ότι «οι προεκλογικές υποσχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για παροχές στους εργαζομένους, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και στη σφαίρα της πολιτικής εξαπάτησης των πολιτών».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος, πριν την Οργανωτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, προκειμένου να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να διαμορφωθεί το πρόγραμμα δράσης του ΔΗΚΚΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ