ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παιδικό Φεστιβάλ Βύρωνα

Δεκαπέντε χρόνια προσφοράς, συμπληρώνει φέτος το Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα. Πρόκειται για θεσμό δημιουργίας, συμμετοχής και άμιλλας, με στόχο την πολιτιστική, πνευματική και αθλητική δραστηριότητα των παιδιών του Βύρωνα και όχι μόνο.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος, στο Παιδικό Φεστιβάλ «κατοικούν» η φιλοξενία, η αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους λαούς, η ειρήνη. «Ο πολιτισμός για το δήμο μας είναι ύψιστο αγαθό. Σε χαλεπούς καιρούς αντιστεκόμαστε. Προσπαθούμε. Κτίζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, θέατρο, ζωγραφική, μουσική, αγάπη για την ιστορία του τόπου μας, αθλητισμός, αποτελούν μερικούς από τους τομείς της δραστηριότητάς μας».

«Κυρίαρχο θέμα του φετινού Φεστιβάλ», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος Πολιτισμού, Αντώνης Μηλάς, είναι «το μείζον ζήτημα της διεκδίκησης των καλλιτεχνικών θησαυρών του Παρθενώνα και παρουσιάζουμε στα παιδιά της Α`βάθμιας και Β`βάθμιας εκπαίδευσης τη διαδρομή και τις ταλαιπωρίες του ιστορικού αυτού μνημείου. Στο πλαίσιο της διεκδίκησης, μία ομάδα μαθητών - μέλη στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα και στη Σχολή Χορού "Χορικά" θα ερμηνεύσει (17/5) στην Ακρόπολη θεατρικό δρώμενο».

Το 15ο Παιδικό Φεστιβάλ Βύρωνα αρχίζει αύριο (7μμ, πλατεία Εθν. Αντίστασης), με εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη. Ο δήμαρχος Βύρωνα θα υποδεχτεί αντιπροσωπεία από τη Γιουγκοσλαβία, με επικεφαλής το δήμαρχο του μαρτυρικού Αλέξινατς, πόλη που αδελφοποιείται με το Βύρωνα. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανοίγει με τον Διονύση Τσακνή και θα συνεχιστεί με παραδοσιακούς χορούς της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας.

Στο φεστιβάλ μαθητές δημοτικών και γυμνασίων θα παρουσιάσουν 23 θεατρικές παραστάσεις, 14 χορευτικά συγκροτήματα, ενώ τα παιδιά του Εργαστηρίου Κουκλοθεάτρου θα παρουσιάσουν ένα έργο με κούκλες. Ακόμη, από τις 10-20/5, στο Δημαρχείο θα φιλοξενηθεί αναδρομική φωτογραφική έκθεση με θέμα: «15 χρόνια Παιδικό Φεστιβάλ Βύρωνα». Επίσης, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

«Ορφάνεψε» ο «Μικρός Ηρωας»

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς
Ο Στέλιος Ανεμοδουράς
Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, «έφυγε» ο δημοσιογράφος, εκδότης Στέλιος Ανεμοδουράς, «πατέρας» του «Μικρού Ηρωα», που γαλούχησε με τις ιστορίες του τις μεταπολεμικές γενιές της χώρας.

Μέσα σε 798 τεύχη, από το 1952 που κυκλοφόρησε το πρώτο με τίτλο «Ελεύθερος σκλάβος» σε εικονογράφηση του Βύρωνα Απτόσογλου, μέχρι και λίγο μετά τη χούντα που η λογοκρισία σταμάτησε την έκδοσή του, ο «Μικρός Ηρωας» και οι πρωταγωνιστές του - το «παιδί - φάντασμα» Γιώργος Θαλάσσης, ο ηρωικός και πειναλέος Σπίθας και το λανθάνον αντικείμενο του πόθου, η Κατερίνα - προσέφεραν πραγματικό λειτούργημα στη νεολαία της εποχής. Δίδασκαν - έμμεσα - την αντίσταση του λαού εναντίον των ναζί, σε εποχή που το μετεμφυλιακό κράτος προσπαθούσε να τη διαστρεβλώσει και να τη σβήσει, αλλά το έκανε με τρόπο που οι γενιές αυτές γνώρισαν την ευχαρίστηση της καλής λογοτεχνικής ανάγνωσης και τα σωστά ελληνικά. Αυτοί βέβαια ήταν οι λόγοι που οι Αγγλοι έκλεισαν το περιοδικό και στην Κύπρο.

Ο Στ. Ανεμοδουράς γεννήθηκε το 1917 στον Πειραιά. Ηταν τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής. Από το 1947 θα ασχοληθεί με το περιοδικό «Μάσκα», ελληνική εκδοχή της «παραλογοτεχνίας», όπως κυνικά χαρακτήριζε η κριτική της εποχής την αστυνομική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας, μέχρι να αποκατασταθούν ως ξεχωριστά λογοτεχνικά είδη και μάλιστα με εκπροσώπους, σε ορισμένες περιπτώσεις, με μεγάλα λογοτεχνικά και εθνικά «κεφάλαια». Μετά τον «Μικρό Ηρωα», εξέδωσε κόμικς («Μπλεκ», «Ζαγκόρ», «Ομπραξ»), νεανικά περιοδικά («Κατερίνα»), ενώ μια απόπειρα να επανεμφανιστεί ο «Μικρός Ηρωας» σε μορφή κόμικς απέτυχε. Εργάστηκε επίσης σαν δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η επιστροφή του «Μικρού Ηρωα» θα γίνει στις αρχές της δεκαετίας του '80, όπου ο ποιητής Ηλίας Λάγιος θα αναλάβει τη νέα έκδοση του περιοδικού. θα ακολουθήσει μια ραδιοφωνική μεταφορά στον «9,84» από τον Δημήτρη Πιατά, εκδοτικά αφιερώματα και διακρίσεις. Η κηδεία του Στέλιου Ανεμοδουρά θα γίνει σήμερα, στις 12.30 μ.μ., από το Α` Νεκροταφείο Αθηνών.

Θέατρο
Πολύχρονο και δημιουργικό

Το «Θέατρο του Νότου», στα εννέα χρόνια λειτουργίας του, παρουσίασε 52 έργα, 3 συμπαραγωγές, 5 ξένους θιάσους και πολλούς καλλιτέχνες (μεταφραστές, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, μουσικούς, ηθοποιούς, χορογράφους) σε 230.000 θεατές. «Ο δρόμος» - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Χουβαρδάς - «αυτά τα 9 χρόνια ήταν δύσκολος. Τώρα έγινε δύσβατος, γιατί ένα θέατρο σαν το "Θέατρο του Νότου" είναι αδύνατον να επιβιώσει χωρίς τη γενναία υποστήριξη της πολιτείας. Κάτι που κινδυνεύει να τεθεί υπό αμφισβήτηση μέσα στο νεφελώδες τοπίο των "εν γένει" επιχορηγήσεων». Ομως, αισιοδοξώντας ο Γιάννης Χουβαρδάς, μίλησε για μια «νέα ουτοπία». «Κάθε οργανισμός, που φτάνει σ' αυτό το σταυροδρόμι, πρέπει να κάνει τον απολογισμό του και να κοιτάζει προς τα εμπρός με νέα δύναμη. Ενόψει της νέας δεκαετίας, των μηνυμάτων των καιρών που ζητούν επίμονα νέους προσανατολισμούς και της ανάγκης για εσωτερική ανανέωση, το "Θέατρο του Νότου" προτείνει ένα νέο μοντέλο θεάτρου. Βασική μας κατεύθυνση είναι η έννοια της συλλογικότητας».

Ετσι, από τη χειμερινή περίοδο 2000 - 2001 και δοκιμαστικά για τρία χρόνια, η φυσιογνωμία του θεάτρου θα απεικονίζεται ως εξής: Η καλλιτεχνική και διοικητική διεύθυνση θα ασκείται συλλογικά από τους: Γιάννη Χουβαρδά, Θωμά Μοσχόπουλο, Ελευθερία Σαπουντζή. Επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος πυρήνας βασικών στελεχών. Το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην προώθηση νέων καλλιτεχνών. Η αρχή γίνεται με το διαγωνισμό για την ανάδειξη νέων θεατρικών συγγραφέων, που προκήρυξε το "Θέατρο του Νότου" και ολοκληρώνει με τη συνεργασία της Γ. Γ. Νέας Γενιάς. Το έργο που θα αναδειχτεί πρώτο θα ανέβει στον «Εξώστη». Σημαντικό κομμάτι θα παραμείνει η συνεργασία με θέατρα και καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Επίσης, θα ξεκινήσει και μια οργανωμένη έρευνα των πολυμέσων. Την επόμενη περίοδο θα ανέβουν: «Ο Θεός είναι D. J.» του Φαλκ Ρίχτερ, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Σαπουντζή, το σαιξπηρικό «Πολύ κακό για το τίποτα» και μια διασκευή του έργου «Το στρίψιμο της βίδας» του Χένρυ Τζαίημς, μεταφρασμένα και σκηνοθετημένα από τον Θωμά Μοσχόπουλο. Το καινούριο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Τέλος, στο δυναμικό του θεάτρου περιλαμβάνεται και η χοροθεατρική ομάδα της Ιωάννας Πορτόλου.

Κυπριακές ταινίες

Ξεκινά σήμερα στο «ΠΑΛΛΑΣ» (Βουκουρεστίου 1) το τριήμερο αφιέρωμα «Κινηματογραφιστές από την Κύπρο», που συνδιοργανώνουν το ΥΠΠΟ, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του «Σπιτιού της Κύπρου».

Σήμερα θα προβληθούν οι ταινίες: «Ο εντομοσυλλέκτης» του Σταύρου Παπαγεωργίου, «Espresso» των Α. Φλωρίδη και Θ. Νικολαΐδη, «Δρόμοι και πορτοκάλια» της Αλίκης Δανέζη - Κνούτσεν, «Επικήδειος» του Θωμά Καλλή, «Τρικολόρε» του Ηλία Δημητρίου, «Νεκρή ζώνη» του Κυριάκου Τοφαρίδη.

Τετάρτη: «Η βάπτιση» του Χρήστου Γεωργίου, «Σταδιακή βελτίωση του καιρού» του Γιάννη Οικονομίδη, «Σαν μιλάνε τα γράμματα» Ε. Χατζηκυριάκου, «Το νησί» της Ιρένας Ιωαννίδου, «Στιγμές ζωής» του Μαρίνου Καρτίκη, «Το φτερό της Μύγας» του Χρήστου Σιοπαχά, «Τηλέμαχος Κάνθος» του Πασχάλη Παπαπέτρου.

Παρασκευή: «2 χιλιάδες μίλια και 13 χρόνια» του Γιάννη Οικονόμου, «Το τείχος» του Πανίκου Χρυσάνθου, «Αύριο βλέπουμε» του Ρήσου Χαραλαμπίδη, «Η σφαγή του κόκορα» του Ανδρέα Πάντζη.

Τιμούν τον Αγγελο Τερζάκη

Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του Αγγελου Τερζάκη, οργανώνει, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Παναγιώτη Κανελλόπουλου, αύριο (7 μ.μ.), συμπόσιο για τη ζωή και το έργο του στις αίθουσες του Ιδρύματος Π. Κανελλόπουλου (Πολυγνώτου 11 - Πλάκα). Ομιλητές θα είναι: Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γιώργος Καβαδίας και Κάρολος Μητσάκης, ο συγγραφέας και πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου Κώστας Ασημακόπουλος και η δημοσιογράφος - θεατρολόγος Μαρία Δημητρέα - Ζαχαριουδάκη.

Παράλληλα, το Θεατρικό Μουσείο προχωρεί, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, σε τοποθέτηση προτομής του Αγγελου Τερζάκη στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, με την οικονομική αρωγή του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στο τέλος Μαΐου.

Παράδοση φλόγας στο Καλλιμάρμαρο

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, δίχως να χρησιμοποιηθούν οι κερκίδες, που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό του Σεπτέμβρη και δίχως κοινό θα γίνει στις 20/5 η τελετή παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας, για να ταξιδέψει στο Σίδνεϊ. Η Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αποφασίσει η παράδοση να γίνει στο Ζάππειο χωρίς να υπολογίσει ότι τις ίδιες ημέρες θα γίνεται στον ίδιο χώρο η έκθεση Βιβλίου.

Αυτό ήταν ένα από τα θέματα της χτεσινής σύσκεψης στο ΥΠΠΟ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλου, του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη, της γενικής γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη και των ειδικών γενικών γραμματέων, Σ. Χρυσάφη και Γ. Καρτάλη. Προφανώς η «άφιξη» του Θ. Πάγκαλου στο ΥΠΠΟ σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου, όπου την απόλυτη προτεραιότητα θα έχει ό,τι σχετίζεται, με την επέλαση των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις τεράστιες εκκρεμότητες του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού. Ακόμα και στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι χρηματοδοτήσεις και τα έργα θα υπακούσουν, όχι στις ανάγκες των μνημείων, αλλά στη δημιουργία ενός εύπεπτου και εντυπωσιακού «αρχαιολογικού» σκηνικού, προς τέρψιν όσων επισκεφθούν την Ελλάδα το 2004.

Η κυβέρνηση με «πρωταγωνιστή» τον Θ. Πάγκαλο ετοιμάζεται να καταλύσει και να υποτάξει τα πάντα σε ό,τι κάποτε ήταν ιδέα, αλλά σήμερα είναι μια τεράστια εμπορική επιχείρηση που δεν έχει καμία σχέση με τον Ολυμπισμό, αλλά ταυτίζεται απόλυτα με την εργολαβία, τη διαφήμιση και το κέρδος.

Προτομή της Αλίκης

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Αλίκης Βουγιουκλάκη θα κάνει, την Πέμπτη 11/5 (11.30 π.μ), ο δήμαρχος Αθήνας, στην πλατεία Μαβίλη, όπου βρίσκεται το πατρικό σπίτι της Αλίκης. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Κοτζιαμάνης και προσέφερε στο Δήμο το Ιδρυμα Φώτος Φωτιάδης Κύπρου - Ελλάδας. Η «Παιδική Χορωδία Τυπάλδου» θα θυμίσει μελωδίες από την τελευταία παράσταση της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, το περιοδικό «Διαβάζω» και η Μαρίκα Τζιραλίδου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ποιητικές και Λογοτεχνικές Βραδιές», διοργανώνουν, σήμερα, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» (8.30 μ.μ.), εκδήλωση για το βιβλίο του Θανάση Χειμωνά «ΡΑΜΟΝ» (εκδόσεις «Κέδρος»). Θα μιλήσει ο Μάκης Θεοδόσης, θα διαβάσει η Ιωάννα Παππά.

«Ερευνες στον προϊστορικό οικισμό Κουκονήσι Λήμνου» είναι το θέμα της σημερινής (8μμ) διάλεξης του αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη στην Ακαδημία Αθηνών (Πανεπιστημίου 28 και Σίνα). Η διάλεξη δίνεται στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου Ερευνητικού Προσωπικού της Ακαδημίας Αθηνών.

Σήμερα και αύριο (6.15μμ) στο Περιστύλιο του Ζαππείου θα γίνει η ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων των Περιφερειακών Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων Αττικής 2000. Σήμερα θα απονεμηθούν τα Βραβεία Θεάτρου και Χορού και αύριο της Μουσικής και Ζωγραφικής .

Από τις 10/5 και για ένα μήνα, το ιστορικό - με 120 χρόνια ζωής - και από τα καλύτερα στον κόσμο, Τσίρκο της Μόσχας, θα δίνει παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη , δίπλα στο Φοίνικα.Ισχύουν τα εισιτήρια της Εργατικής Εστίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ