ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Ταξικό μήνυμα αντεπίθεσης!

Μεγαλειώδης η κεντρική πρωτομαγιάτικη ταξική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

«Είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, με τις μαζικές δυναμικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν προχθές Κυριακή σε όλη τη χώρα και διοργανώθηκαν από το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα προς τιμήν της εργατικής Πρωτομαγιάς. Πλήθος, παλμός, χρώμα, ένταση, συνθήματα, ζωντάνεψαν την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην κεντρική ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Η απόφαση όλων μια: «Εργατική αντεπίθεση τώρα».

Το πρωινό ηλιόλουστο, έμοιαζε να καλωσορίζει τους εργαζόμενους, να γιορτάζει μαζί τους για την Πρωτομαγιά, για τη μέρα - σύμβολο ταξικής πάλης και αγώνα. Πολύ πριν τις 10 το πρωί και τα πρώτα πανό είχαν ήδη ξεδιπλωθεί και οι διαδηλωτές συνέρρεαν κατά κύματα εκεί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Από την Ομόνοια, από την πλατεία Κάνιγγος, από την πλατεία Βάθη, από το Μοναστηράκι και από τα Προπύλαια, ανθρώπινοι χείμαρροι ξεκινούν και συγκλίνουν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που πλέον ασφυκτιά. Στο σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική», ενώνονται οι φωνές.

Εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και επαγγέλματα, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί, εμποροϋπάλληλοι, μεταλλεργάτες, λιθογράφοι... έδωσαν αγωνιστικό «παρών». Εκεί ήταν και τα περήφανα γηρατειά, οι αγωνιστές που έκτισαν με θυσίες και αγώνες πολλά δικαιώματα και που - μαθημένοι στις ανηφοριές - συνεχίζουν να παλεύουν. Συγκλονιστικό και το «παρών» της νέας γενιάς, των παιδιών της εργατικής τάξης. Φούσκωσαν τα στήθη των μεγαλύτερων και γέλασαν τα μάτια, βλέποντας την ελπίδα για το μέλλον. Το δικό τους «παρών» έδωσαν Κούρδοι, Τούρκοι, Φιλιππινέζοι... που εργάζονται στη χώρα μας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την άνοδο στο βήμα του Μπράγκον Πόποβιτς, προέδρου των οικοδόμων της Σερβίας, ο οποίος έστειλε «αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των οικοδόμων και όλου του λαού της Σερβίας και να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη τους για την ειλικρινή υποστήριξη και βοήθεια που μας προσφέρατε».

Ο Π. Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πήρε στη συνέχεια το λόγο και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στη χώρα μας από την εκσυγχρονιστική νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν».

«Ερχεται θύελλα», σημείωσε - μεταξύ άλλων - ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως η μετά ΟΝΕ εποχή συνιστά για τους εργαζόμενους περίοδο έντασης της εκμετάλλευσής τους από το ξένο και ντόπιο πολυεθνικό κεφάλαιο, ενώ καταδίκασε τη στάση υποταγής των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Κάλεσε σε δράση για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση και σε αντεπίθεση.

«Παλεύουμε για το σήμερα, διεκδικώντας το μέλλον που μας ανήκει», τόνισε ο Γ. Μπουλούγαρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ και τόνισε πως η λαϊκή ενότητα και πάλη θα φουντώσει το επόμενο διάστημα. Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο Τ. Φωτόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει στους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του αγώνα και της αντίστασης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλ. Παπαρήγα και τον επίτιμο Πρόεδρο Χ. Φλωράκη, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και του ΔΗΚΚΙ. Επίσης, ο Κ. Νάσης, πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος, ο γνωστός πολιτικός παράγοντας Μ. Γλέζος, οι ηθοποιοί Κ. Καζάκος, Μπέττυ Βαλάση, Ε. Γερασιμίδου, Τ. Βανδής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας, Λ. Αυδής, Ζ. Βαλάση, Στ. Σταύρου, ο δήμαρχος και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής και Π. Μακρής, αντίστοιχα , ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γ. Δομνάκης. Επίσης αντιπροσωπείες του Επαναστατικού Λαϊκού Μετώπου στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, της ΠΕΑΕΑ, της ΕΕΔΥΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, της ΟΓΕ...

Μαχητική η πορεία

«Κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά». Με το σύνθημα αυτό, ξεκίνησε η πορεία, με επικεφαλής το πανό του ΠΑΜΕ, που έγραφε «1η Μάη 2000 εργατική αντεπίθεση» και ακολουθούσαν τα πανό και τα μπλοκ των διαφόρων κλάδων.

Από την οδό Αθηνάς, η πορεία κατευθύνθηκε στην Ομόνοια και στην οδό Σταδίου, ενώ οι διαδηλωτές βροντοφωνάζουν συνθήματα, όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη» και «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Τα στενάκια που βρίσκονται κάθετα στην πορεία είναι γεμάτα από εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες ετοιμοπόλεμους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προπορεύονται της πορείας. Οι διαδηλωτές φτάνουν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία καταθέτει ψήφισμα με τα αιτήματα.

Η πορεία συνεχίζει στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και οι διαδηλωτές σταματούν για λίγο μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο».

Η ένταση των συνθημάτων δυναμώνει, καθώς οι διαδηλωτές φτάνουν μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία ήταν περικυκλωμένη από εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες και αστυνομικούς. Τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, ήταν και θα είναι οι Αμερικανοί» ακούγονται βροντερά, ενώ Κούρδοι διαδηλωτές καίνε συμβολικά μια αμερικάνικη σημαία.

- Η συμμετοχή στις ταξικές συγκεντρώσεις ξεπέρασε τις προσδοκίες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και συμπληρώνει πως «φάνηκε ότι το ΠΑΜΕ ξεπερνά τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και αφήνει πίσω του τις συμβιβασμένες ηγεσίες τους». Σημειώνοντας πως και νέα στελέχη εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΜΕ, τονίζει πως «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής αντεπίθεσης απέναντι στην κυβέρνηση, στους βιομήχανους και στην ΟΝΕ των πολυεθνικών».

Στο ΠΑΜΕ η ελπίδα

Αγωνιστικό κάλεσμα από τους ομιλητές για ενωτική δράση ενάντια στη βαρβαρότητα

Το ΠΑΜΕ πρέπει να αποτελέσει την ελπίδα, το στήριγμα των εργαζομένων, να γίνει ο χώρος συσπείρωσης των αγωνιστικών δυνάμεων, τόνισε ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας από το βήμα της ταξικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Τιμώντας την 1η Μάη, τιμάμε τους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους ήρωες της εργατικής τάξης, που έπεσαν στον αγώνα για δικαιότερη κοινωνία, σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του και συμπλήρωσε πως οι κινητοποιήσεις στο Σιάτλ, στο Νταβός, στην Ουάσιγκτον... προαναγγέλλουν τις φωτιές, που θα φουντώσουν στο νέο αιώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κατάγγειλε τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που «εξαπέλυσαν όλους τους μηχανισμούς, ιδεολογικούς και κατασταλτικούς (στην Αθήνα πρωτοστάτησε μάλιστα ο δήμαρχος), για να παρεμποδίσουν τον ταξικό γιορτασμό, για να σταματήσουν κάθε αντίθετη φωνή στη δική τους λογική. Δεν πρόκειται να καμφθούμε, δε θα τους περάσει, όση χολή και αν χύσουν, όσες συλλήψεις και αν κάνουν, όση τρομοκρατία και αν ασκήσουν».

Η κυβέρνηση - σημείωσε - καυχιέται για την ένταξη στην ΟΝΕ, αποκρύβοντας πως ο δρόμος στρώθηκε από τα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων, από εξαθλίωση, φτώχεια και ανεργία. Η μετα-ΟΝΕ εποχή - υπογράμμισε - συνιστά για τους εργαζόμενους ένταση της εκμετάλλευσής τους από το ξένο και ντόπιο πολυεθνικό κεφάλαιο και προειδοποίησε πως «έρχεται θύελλα» στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις κοινωνικές δαπάνες, στη δημόσια υγεία και περίθαλψη, στο 8ωρο, στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που έχει οδηγηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα από τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι οποίες πρωτοστατούν σε μια προσπάθεια εκφυλισμού του. «Δε δικαιολογείται καμιά υποτίμηση των όσων συμβαίνουν αυτό τον καιρό. Οι ηγεσίες αυτές φέτος δεν οργάνωσαν ούτε καν τις τυπικές επετειακές εκδηλώσεις, που έκαναν τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε. «Απαιτείται τώρα δράση συγκεκριμένη για την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος», τόνισε και κάλεσε σε ενδυνάμωση του ΠΑΜΕ σε ανάληψη πρωτοβουλιών για ισχυρά και μαζικά συνδικάτα μέσα στους χώρους δουλιάς.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι με στήριγμα τη μέχρι τώρα δράση του ΠΑΜΕ, «περνάμε στην αντεπίθεση, προβάλλοντας και διεκδικώντας νέα αιτήματα και στόχους, με βάση τις δυνατότητες της εποχής. Κυρίως, όμως, πατώντας πάνω στην καθημερινή μας δράση και αντίσταση, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, την κοινή της δράση με τους μικρομεσαίους εμπόρους και βιοτέχνες, τη μικρομεσαία αγροτιά, τη νεολαία, το κίνημα παιδείας. Ανοίγουμε το δρόμο για την οικοδόμηση ενός λαϊκού μετώπου, ικανού όχι μόνο να αντιστέκεται, αλλά που στην πορεία θα διεκδικήσει και θα βάλει τα θεμέλια της λαϊκής εξουσίας».

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς αποτελεί σταθμό ιστορικής μνήμης και σημείο ανασύνταξης των δυνάμεων της εργασίας, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τη «νέα τάξη πραγμάτων», επισήμανε στην ομιλία του, ο Π. Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως τόνισε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε απέναντι στην ΕΕ να προωθήσει τις άκριτες ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Σε αυτό το έγκλημα - υπογράμμισε - συνένοχοι είναι και οι συμβιβασμένες ηγεσίες, των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων».

«Παλεύουμε για το σήμερα, διεκδικώντας το μέλλον που μας ανήκει», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο Γ. Μπουλούγαρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Και επισήμανε πως σήμερα είναι σε εξέλιξη επίθεση σε δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, η ανεργία και η νέα φτώχεια αυξάνονται, πως υπάρχει έκρηξη των κερδών της πλουτοκρατίας. «Ζούμε - τόνισε - σε μια εποχή που δείχνει φανερά τα σημάδια της οπισθοδρόμησης και της αντίδρασης. Εμάς αφορά, εμάς σημαδεύει πρώτα από όλους αυτό το πισωγύρισμα. Μόνο με τον αγώνα μας, έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να ανοίξουμε το δρόμο για το δικό μας μέλλον».

Μετά από 114 χρόνια από το πρώτο ξεσηκωμό του Μάη, το κατοχυρωμένο 8ωρο έχει καταντήσει πολυτέλεια για μια μειοψηφία εργαζομένων, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Τ. Φωτόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και συμπλήρωσε πως και στη χώρα μας η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συνταγή του νεοφιλελευθερισμού. Επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, της ΟΝΕ είναι η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου, δεν είναι η δική μας Ευρώπη», κάλεσε σε αγώνα για αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση, υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, για μέτρα επιβίωσης των ανέργων, για καθολική νομιμοποίηση των αλλοδαπών, για δημόσια εκπαίδευση...

Σε γραπτή του δήλωση, που διαβάστηκε στη συγκέντρωση, ο Α. Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επισημαίνει την απελπιστική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Ενώ - σημειώνει χαρακτηριστικά - η δημόσια περιουσία εκποιείται, η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί συρρικνώνονται, οι ισχνές κοινωνικές παροχές αφυδατώνονται και το ασφαλιστικό μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη του κ. Σπράου, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υπερηφανεύονται, γιατί δεν υπάρχουν πλέον απεργίες και "κοινωνικές αναστατώσεις"». Οπως τονίζει «πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να επιχειρηθεί ανασύνταξη των συνδικάτων, αναπροσανατολισμός με βάση τα δύσκολα σημερινά προβλήματα που στην "ΟΝΕ εποχή" θα γίνουν δυσκολότερα». Καταλήγοντας τονίζει πως «χαραμάδα φωτός σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσει το ΠΑΜΕ, αφού διευρυνθεί, ενισχυθεί και με αποφασιστικότητα προχωρήσει σε ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση και αγώνες».

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά»

Από νωρίς, τα σημεία των προσυγκεντρώσεων έδειχναν το μέγεθος και τον παλμό που θα ακολουθούσε

Με κόκκινα «ποτάμια» έμοιαζαν οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, καθώς ξεκινούσαν οι πορείες από τα σημεία των προσυγκεντρώσεων προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Μαχητική ήταν η προσυγκέντρωση οικοδόμων, συνταξιούχων, νεολαίων και εργαζομένων από τις βορειανατολικές συνοικίες στην πλατεία Κάνιγγος. Με τα συνθήματα «κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά» και «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με κατεύθυνση το χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης.

Μπροστά τέθηκε το άρμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που ξεχώρισε για την πρωτοτυπία του. Το θέμα του ήταν εμπνευσμένο από το βασικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα συνολικά την εργατική τάξη, το ασφαλιστικό και το γκρέμισμα που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Με ένα επιβλητικό πανό του Συνδικάτου Μετάλλου ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» με ζωγραφισμένους εργάτες μπροστά από εργοστάσια και με σύνθημα «συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της νέας επίθεσης κυβέρνησης - βιομηχάνων στο 8ωρο, στην κοινωνική ασφάλιση, στους ανέργους», ξεκίνησε η πορεία από την προσυγκέντρωση της πλατείας Βάθης, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί - εκτός του Σωματείου Μετάλλου - εργαζόμενοι από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδος, την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, την Ομοσπονδία Φαρμάκου κ.ά.

Με συνθήματα: «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική», «συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά» και «ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι του δίκιο του εργάτη», οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν μέσω της οδού Πατησίων και της Ομόνοιας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους της ταξικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ.

Οι εμποροϋπάλληλοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του 3ου διαμερίσματος και των νότιων συνοικιών άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί της Κυριακής στο Μοναστηράκι. Ολοι αυτοί που ένιωσαν πρώτοι στο πετσί τους τι σημαίνει εκμετάλλευση, μερική απασχόληση, «εκσυγχρονισμός» έδωσαν το «παρών» στην προσυγκέντρωση, προκειμένου να πάρουν μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Ολοι μαζί οι εργατοϋπάλληλοι με το ΠΑΜΕ στην αντίσταση και την ανυποχώρητη πάλη ενάντια στους μονόδρομους των μονοπωλίων και των πολυεθνικών», «Οχι στη σκλαβιά των νέων εργασιακών σχέσεων». Ηταν τα συνθήματα που είχαν «ντύσει» το κατακόκκινο άρμα των εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπάλληλων, το οποίο και έσερναν νέοι εργαζόμενοι.

Στα Προπύλαια άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 9 π.μ. οι δημόσιοι υπάλληλοι, με κύρια συνθήματα ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Η πορεία τους προς το χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης, ξεκίνησε στις 9.30 διά μέσου των οδών Πανεπιστημίου και Αιόλου έχοντας στην κεφαλή της, πανό με σύνθημα «1η Μάη - Κόντρα στην αντεργατική θύελλα». Υπήρχαν τα πανό του ΠΑΜΕ Δημοσίου με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων», πανό των εργαζομένων στις τράπεζες και στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», ενώ τα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο, ήταν «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» και «κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά».

«Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», ήταν το σύνθημα αγώνα που βροντοφώναξαν οι νέοι φοιτητές, σπουδαστές και νυχτερινοί μαθητές που έδωσαν το δικό τους «παρών» στη συγκέντρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς. Το πρωινό ραντεβού τους ήταν στην Ομόνοια, απ' όπου ξεκίνησαν πετώντας φέιγ-βολάν και φωνάζοντας συνθήματα, για την πλατεία Εθνικής Αντίστασης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Ενωμένοι σε ταξική, αγωνιστική βάση

Ο Γιώργος Μαυρίκος,μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ , λίγο πριν ξεκινήσει η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση δήλωσε: «Η μαζικότητα, η μαχητικότητα και ο παλμός των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΜΕ φεύγει πολύ μπροστά και πολύ πάνω από τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Τους έχουμε αφήσει πίσω και κάτω. Η συμμετοχή του λαού και των εργαζομένων στη σημερινή εκδήλωση της Αθήνας, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες, έρχεται να δείξει ότι η εργατική τάξη είναι διατεθειμένη να αφήσει τις παντόφλες και τους καναπέδες και να βγει στους δρόμους, για να διεκδικήσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της. Πιστεύουμε ότι με εμπροσθοφυλακή το ΠΑΜΕ και τη συσπείρωση εργαζομένων και σωματείων - ανεξάρτητα από το "τι θεό πιστεύουν" - γύρω από τις θέσεις του, μπορούμε να παρεμβάλουμε εμπόδια, να καθυστερήσουμε, να δυσκολέψουμε με προοπτική την ανατροπή μιας πολιτικής, που είναι σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η προοπτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι στην ταξική ενότητα. Ενωμένο σε ταξική βάση και προοπτική και σε αγωνιστική διεκδικητική λογική».

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
«Είμαι πολύ αισιόδοξος»

Ο Χαρίλαος Φλωράκης, επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, μετά το τέλος της συγκέντρωσης δήλωσε: «Η σημερινή μάζωξη κάτω από την έκκληση του ΠΑΜΕ δεν είναι από τις συνηθισμένες. Οχι μόνο γιατί είναι μεγάλη σε όγκο, αλλά γιατί είναι έκφραση των εργαζομένων να παλέψουν πιο αποφασιστικά για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας μας, για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της ειρήνης. Από αυτή την άποψη, είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ολοι στον αγώνα χωρίς καθυστέρηση

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παρευρέθηκε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος, δήλωσε: «Τώρα πια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και περιθώρια εφησυχασμού, επανάπαυσης και αναμονής. Η εργατική τάξη πρέπει να βρεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιπαλέψει την ανατροπή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που ισχύει στην Ελλάδα - παρ' όλο που είναι ανεπαρκές - δεδομένου ότι αυτό θα πλήξει και τον κλάδο των συντάξεων και το κλάδο της υγείας. Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα, υπάρχει δυνατότητα να αποτραπούν τα χειρότερα και στο έδαφος της πάλης αυτής να εκδηλωθεί η πιο δυναμική αντεπίθεση της εργατικής τάξης. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, να αντιδράσουμε πριν είναι αργά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ