ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Πολύμορφα προβλήματα στα σχολεία

Με ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα της σχολικής στέγης, σε ακατάλληλα σχολικά κτίρια και με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στην Εύβοια. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Νομαρχία Εύβοιας χρειάζονται 5 εκ. ευρώ το χρόνο για 5 χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στα δημοτικά της Χαλκίδας, πάνω από 1.500 παιδιά «στοιβάζονται» σε νοικιασμένες ακατάλληλες αίθουσες χωρίς προαύλιους χώρους. Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, τα σχολεία στην Εύβοια ξεκίνησαν με 35 κενά καθηγητών (20 φιλόλογοι) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην πρωτοβάθμια, παρότι μέσα στο καλοκαίρι «κόπηκαν» 16 θέσεις δασκάλων ύστερα από μειώσεις τμημάτων, κατάργηση τάξης υποδομής, διαπιστώθηκαν ελλείψεις 11 δασκάλων, 20 νηπιαγωγών, 5 Αγγλικών ενώ δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στα ολοήμερα. Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν με 25, ακόμα και 26 παιδιά.

Προβλήματα υπάρχουν και στην ειδική αγωγή καθώς ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζουν τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενώ στη Χαλκίδα λειτουργούν φέτος μόνο δύο ειδικά σχολεία με 40 παιδιά, όταν οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Παράλληλα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 90 περίπου σχολικά κτίρια σε όλο το νομό. Την ανάγκη συσπείρωσης, συντονισμού και δράσης για τη δημιουργία ισχυρού κινήματος επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Ευβοίας που προώθησε το πρόβλημα του αντισεισμικού ελέγχου και της προστασίας για συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο επισημαίνοντας τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα, τη θέση για την παιδεία των λαϊκών αναγκών μετέφερε, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και την παρουσία του στο 21ο δημοτικό σχολείο, ο Γ. Μαρίνος μέλος του ΠΓ και βουλευτής που τόνισε απευθυνόμενος σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς τονίζοντας τα παρακάτω: «Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς στέλνουμε στους μαθητές και τις οικογένειές τους τις καλύτερες ευχές. Γνωρίζουμε όλοι καλά τις βαριές συνέπειες που προκαλεί η χρόνια αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουμε όλοι καλά τα εμπόδια, τους φραγμούς που βάζει αυτή η πολιτική σε βάρος του δικαιώματος της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και για το λόγο αυτό χρειάζεται πιο αποφασιστική λαϊκή δράση. Το ΚΚΕ είναι κοντά στα παιδιά, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και μαζί μ' αυτούς θα συνεχίσει τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Παιδεία, για πραγματική μόρφωση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», σημείωσε.


ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΛΟΥΤΣΑΣ
Δε συμβιβάζονται με την άθλια κατάσταση

Ενα από τα κοντέινερ που στήθηκε για να καταφέρουν να χωρέσουν τους 600 μαθητές των δύο γυμνασίων
Ενα από τα κοντέινερ που στήθηκε για να καταφέρουν να χωρέσουν τους 600 μαθητές των δύο γυμνασίων
Κλειστά παρέμειναν και χτες δεύτερη ημέρα όλα τα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκειο) της Λούτσας, μετά από απόφαση της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με αίτημα ανθρώπινα σχολεία αντί για κοντέινερ. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί δήλωσαν και με την προχτεσινή μαζική τους κινητοποίηση, ότι δε θα ανεχτούν άλλη κοροϊδία από τους αρμόδιους, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να λύσουν το τραγικό πρόβλημα της έλλειψης σχολείων με «μπαλώματα».

Οι περίπου 2.500 μαθητές της Λούτσας, φέτος αυξήθηκαν κατά 350 χωρίς να έχει κατασκευαστεί ούτε μισό σχολείο, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται μέσα σε άθλια κτίρια και κοντέινερ τα οποία αυξάνονται συνεχώς ώστε να μην εφαρμοστεί η διπλοβάρδια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα έξι από τα εφτά δημοτικά συστεγάζονται (1ο-5ο, 2ο-6ο, 3ο-7ο) ενώ το 4ο είναι σε άθλια κατάσταση. Ακόμα όμως και τα συστεγασμένα δεν μπορούν να χωρέσουν τους περίπου 450 μαθητές που έχει το καθένα. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι αν και έχει αρχίσει η σχολική χρονιά γίνονται ακόμα τώρα άρον άρον εργασίες για εγκατάσταση κοντέινερ, όπως στο 3ο και 7ο Δημοτικό. Στα δε δύο γυμνάσια με 600 μαθητές συνολικά τα κοντέινερ στήθηκαν σε διπλανό χωράφι το οποίο μάλιστα καταπατήθηκε! Τέλος, το Λύκειο μπορεί να μην έχει κοντέινερ αλλά διαθέτει μόνο τάξεις με 30 μαθητές.


Υπάρχουν πολλοί μαθητές στη Λούτσα που ως αίθουσα διδασκαλίας ξέρουν μόνο αυτή του κοντέινερ!
Υπάρχουν πολλοί μαθητές στη Λούτσα που ως αίθουσα διδασκαλίας ξέρουν μόνο αυτή του κοντέινερ!

Αρον άρον ρίχνουν μπετό σε οικόπεδο δίπλα στο 3ο Δημοτικό για να τοποθετηθούν ακόμα πέντε κοντέινερ και να μην εφαρμοστεί η διπλοβάρδια
Αρον άρον ρίχνουν μπετό σε οικόπεδο δίπλα στο 3ο Δημοτικό για να τοποθετηθούν ακόμα πέντε κοντέινερ και να μην εφαρμοστεί η διπλοβάρδια

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Χρειάζονται 41 επιπλέον νηπιαγωγεία!

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά που αποκαλύπτει τις ελλείψεις στην προσχολική αγωγή

Σαράντα ένα επιπλέον νηπιαγωγεία χρειάζονται στους δήμους του Πειραιά, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νομαρχίας Πειραιά. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, σήμερα, νήπια 4 - 6 ετών αναγκάζονται να μένουν για 8 και 9 ώρες στριμωγμένα σε ακατάλληλους χώρους 50 τ.μ., σε παμπάλαια μισθωμένα κτίρια, σε αποθήκες... Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας για την κάλυψη των αναγκών, με βάση 25 νήπια ανά νηπιαγωγό, απαιτείται ανά δήμο η δημιουργία των παρακάτω νηπιαγωγείων:

  • Δήμος Περάματος: 4 2θέσια Νηπιαγωγεία
  • Δήμος Κερατσινίου: 7 2θέσια Νηπιαγωγεία
  • Δήμος Δραπετσώνας: 2 2θέσια Νηπιαγωγεία
  • Δήμος Νίκαιας: 8 2θέσια Νηπιαγωγεία
  • Δήμος Κορυδαλλού: 5 2θέσια Νηπιαγωγεία
  • Δήμος Πειραιά: 12 2θέσια Νηπιαγωγεία
  • Δήμος Αγ. Ι. Ρέντη: 3 2θέσια Νηπιαγωγεία.

Αν ληφθούν υπόψη οι επιστημονικές υποδείξεις για 15 παιδιά ανά νηπιαγωγό απαιτείται η δημιουργία διπλάσιων από τα παραπάνω νηπιαγωγεία ανά δήμο. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κι ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία επαρκούν κι έχουν απορροφήσει όλα τα νήπια...

Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά έχει προτείνει προς την Πολιτεία να προχωρήσει και σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, λόγω του ότι δεν υπάρχουν χώροι και επισημαίνει πως το νηπιαγωγείο μπορεί να έγινε υποχρεωτικό αλλά συνεχίζει να μην είναι δημόσιο, παραμένει ο «αδύνατος κρίκος» της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προετοιμάζεται να αποσπαστεί από τη δημόσια δωρεάν παροχή. Τέλος, τονίζει πως απαίτηση γονέων και εκπαιδευτικών, χρόνια τώρα, είναι η καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, με σύγχρονη υποδομή σε παιδαγωγικά μέσα και προσωπικό, και σκοπό, εκτός από την ασφαλή φροντίδα και φύλαξη, την καλλιέργεια των βασικών ικανοτήτων και πλευρών του ψυχισμού και την ανάπτυξη κοινωνικών αρετών των νηπίων, με σεβασμό στον ψυχισμό των παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ