Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Πολύμορφα προβλήματα στα σχολεία

Με ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα της σχολικής στέγης, σε ακατάλληλα σχολικά κτίρια και με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στην Εύβοια. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Νομαρχία Εύβοιας χρειάζονται 5 εκ. ευρώ το χρόνο για 5 χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στα δημοτικά της Χαλκίδας, πάνω από 1.500 παιδιά «στοιβάζονται» σε νοικιασμένες ακατάλληλες αίθουσες χωρίς προαύλιους χώρους. Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, τα σχολεία στην Εύβοια ξεκίνησαν με 35 κενά καθηγητών (20 φιλόλογοι) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην πρωτοβάθμια, παρότι μέσα στο καλοκαίρι «κόπηκαν» 16 θέσεις δασκάλων ύστερα από μειώσεις τμημάτων, κατάργηση τάξης υποδομής, διαπιστώθηκαν ελλείψεις 11 δασκάλων, 20 νηπιαγωγών, 5 Αγγλικών ενώ δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στα ολοήμερα. Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν με 25, ακόμα και 26 παιδιά.

Προβλήματα υπάρχουν και στην ειδική αγωγή καθώς ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζουν τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενώ στη Χαλκίδα λειτουργούν φέτος μόνο δύο ειδικά σχολεία με 40 παιδιά, όταν οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Παράλληλα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 90 περίπου σχολικά κτίρια σε όλο το νομό. Την ανάγκη συσπείρωσης, συντονισμού και δράσης για τη δημιουργία ισχυρού κινήματος επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Ευβοίας που προώθησε το πρόβλημα του αντισεισμικού ελέγχου και της προστασίας για συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο επισημαίνοντας τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα, τη θέση για την παιδεία των λαϊκών αναγκών μετέφερε, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και την παρουσία του στο 21ο δημοτικό σχολείο, ο Γ. Μαρίνος μέλος του ΠΓ και βουλευτής που τόνισε απευθυνόμενος σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς τονίζοντας τα παρακάτω: «Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς στέλνουμε στους μαθητές και τις οικογένειές τους τις καλύτερες ευχές. Γνωρίζουμε όλοι καλά τις βαριές συνέπειες που προκαλεί η χρόνια αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουμε όλοι καλά τα εμπόδια, τους φραγμούς που βάζει αυτή η πολιτική σε βάρος του δικαιώματος της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και για το λόγο αυτό χρειάζεται πιο αποφασιστική λαϊκή δράση. Το ΚΚΕ είναι κοντά στα παιδιά, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και μαζί μ' αυτούς θα συνεχίσει τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Παιδεία, για πραγματική μόρφωση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ