ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ερχεται νέα θύελλα για τους εργαζόμενους

Η εταιρεία ανακοίνωσε την «απόσχιση» του τμήματος επισκευών, κατά τα πρότυπα του τμήματος τροχαίου υλικού

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου συνεχίζουν να ξεσπούν με αυξανόμενη ένταση στις πλάτες των εργαζομένων, όπως προειδοποιούσαν οι ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ

Eurokinissi

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου συνεχίζουν να ξεσπούν με αυξανόμενη ένταση στις πλάτες των εργαζομένων, όπως προειδοποιούσαν οι ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ
Σε τροχιά τεμαχισμού και διάλυσης έχει θέσει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ιδιοκτήτρια γερμανική πολυεθνική εταιρεία «Thyssen Krupp», ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται δικαιώματα, κατακτήσεις και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων του ναυπηγείου. Με «φιρμάνι» της προς τους εργαζόμενους η εταιρεία προανήγγειλε την «απόσχιση» του τμήματος των επισκευών - το οποίο αποτελεί μια από τις πιο βασικές δραστηριότητες του ναυπηγείου - και τη μετατροπή του σε ξεχωριστή εταιρεία.

Κάτι ανάλογο έχει γίνει και με το τμήμα τροχαίου υλικού (τρένων), όπου ήδη «άρχισαν τα όργανα» σε βάρος των 200 εργαζομένων σε αυτό. Πριν λίγες μέρες η πολυεθνική με το «έτσι θέλω» απέλυσε εργαζόμενο από το τμήμα των τρένων, ο οποίος ήταν από τους «μόνιμους», δηλαδή είχε σύμβαση αορίστου χρόνου και εργαζόταν επί χρόνια στο ναυπηγείο!

Η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) χαρακτηρίζει την απόλυση παράνομη και καταχρηστική, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων και αποτελεί πρόβα τζενεράλε «για τα επόμενα αντεργατικά βήματα της εργοδοσίας». Δηλαδή, συνεχίζει η ΕΕΝΣ, «η εργοδοσία δοκιμάζει τις αντιδράσεις μας μπροστά στις αντεργατικές επιλογές και εξελίξεις που έχει δρομολογήσει με τον τεμαχισμό του Ναυπηγείου».

Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τα 6 χρόνια με ιδιοκτήτη του ναυπηγείου την «Thyssen». Για όσα τους υπόσχονταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ότι δηλαδή ο γερμανικός «κολοσσός» θα τους λύσει τα προβλήματα. Ακόμα, για την κυβέρνηση της ΝΔ, που «τα 'χει βρει» με την πολυεθνική σε βάρος των εργαζομένων και του ναυπηγείου, για την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνολικότερα.

«Τώρα χρειάζεται δράση», τονίζει, και καταθέτει την πρότασή της για Γενική Συνέλευση των εργαζομένων άμεσα, ώστε να καθορίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα αποφασίζοντας αγωνιστικές, απεργιακές, κάθε μορφής κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. «Σαν "Εργοστασιακή Επιτροπή" - καταλήγει - εκτιμάμε ότι σήμερα που δοκιμάστηκαν, εφαρμόστηκαν οι πολιτικές του δικομματισμού και απέτυχαν για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους και στη Ναυπηγική Βιομηχανία είναι μονόδρομος η επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Θέλουν να «ξηλώσουν» ειδικότητες ναυτεργατών

Να απολύσει τους εργαζόμενους «γενικών υπηρεσιών» επιχείρησε χτες η ΑΝΕΚ, ακινητοποιώντας το ΠΡΕΒΕΛΗ λόγω βλάβης

Οι εφοπλιστές συνεχίζουν να ακινητοποιούν αυθαίρετα τα πλοία της ακτοπλοΐας, απολύοντας τους ναυτεργάτες, ποδοπατώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αφήνοντας τα νησιά στην τύχη τους. Χτες τη σκυτάλη πήρε η ΑΝΕΚ, η οποία με πρόφαση βλάβη του ΠΡΕΒΕΛΗ, επιχείρησε να το ακινητοποιήσει και να απολύσει παράνομα τους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (θαλαμηπόλους, τροφοδότες κλπ) του πληρώματος. Οι ναυτεργάτες αυτών των ειδικοτήτων, κάτω από όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας, παρουσιάστηκαν στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, «αυθορμήτως και μαζικά» κατά το Λιμεναρχείο, ζητώντας να απολυθούν! Σε πρώτη φάση και κάτω από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ η επιχείρηση της ΑΝΕΚ απέτυχε, αλλά θα επανέλθει.

Η πρόκληση της ΑΝΕΚ, του μεγαλομετόχου Βαρδινογιάννη, εντάσσεται στα πλαίσια του οργανωμένου σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους ακτοπλόους εφοπλιστές ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα και συνολικά σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας έχει χαρακτηρίσει τους ναυτεργάτες αυτών των ειδικοτήτων ως «μη επαγγελματίες ναυτικούς», αποκαλύπτοντας ότι οι εφοπλιστές επιδιώκουν να τους αντικαταστήσουν με χαμηλόμισθους ανασφάλιστους αλλοδαπούς, όπως έχει συμβεί στις άλλες κατηγορίες πλοίων.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ναυτεργάτες «γενικών υπηρεσιών» της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης καταγγέλλουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ και στα ναυτεργατικά σωματεία που ως φερέφωνα των εφοπλιστών, έχουν αναλάβει να αποδιοργανώνουν την οργή και την αγανάκτηση των ναυτεργατών. Καλούν τους ναυτεργάτες να δράσουν γρήγορα και οργανωμένα. Συσπειρωμένοι στη ΝΣΚ να οργανώσουν την πάλη τους μέσα και έξω από τα καράβια, σε κάθε μονάδα πλοίου, να επιβάλουν γενικές συνελεύσεις στα σωματεία τους, να ανατρέψουν τη «στείρα εφοπλιστόδουλη κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους μας» και να διεκδικήσουν δικαιώματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΟΣΙΑ: Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Δήμου Ανω Λιοσίων προχωρούν αύριο Πέμπτη, στη 1.30 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η ΟΒΣΑ και σωματεία της περιοχής ενάντια στην απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Με ανακοίνωσή της και η ΝΑΣ Δυτικής Αττικής καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους και τους εργαζόμενους στα Ανω Λιόσια να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την απόφαση. Την απόφαση καταγγέλλει ακόμα η «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα Ανω Λιοσίων», ενώ στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου των Ανω Λιοσίων θα περιοδεύσει σήμερα στις 9 π.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

ΦΑΡΜΑΚΟ: Να καταδικάσουν την τρομοκρατική απόλυση του Γιάννη Τασιούλα και μποϊκοτάροντας τα προϊόντα της εταιρείας, καλεί τους καταναλωτές το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει τις αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε τέτοιου είδους πρακτικές τρομοκράτησης των εργαζομένων.

ΜΕΤΡΟ: Προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., έχουν προγραμματίσει για αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο μετρό. Διαμαρτύρονται για την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η διοίκηση στην υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008, καθώς και για την άρνησή της να εφαρμόσει την προηγούμενη σύμβαση (2006 - 2007).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πανεξόρμηση για τις εκλογές

Σε μεγάλα εργοτάξια του Ελαιώνα βρέθηκε χτες - μεταξύ άλλων - το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των εκλογών, που ξεκινούν στις 6 και ολοκληρώνονται στις 31 Οκτώβρη. Οι εκλογές θα γίνονται καθημερινά Δευτέρα - Σάββατο στα κατά τόπους παραρτήματα, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., και τις Κυριακές, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. Κάλπες θα στηθούν και στους τόπους δουλειάς.

ΥΓΕΙΑ
Νέος κρίκος στην εμπορευματοποίηση

Στη διεύρυνση της αλυσίδας των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προχωρούν οι επιχειρήσεις Υγείας για να έχουν επίκαιρες θέσεις ενόψει των προωθούμενων ανατροπών και της διεύρυνσης της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Η «Euromedica ΑΕ» προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς - με 450.000 ευρώ - ποσοστού 60% των μετοχών της εταιρείας «Διαγνωστικό Κέντρο Λάρισας ΑΕ», αποκτώντας συνολικά 4 διαγνωστικά εργαστήρια στη Θεσσαλία (2 στη Λάρισα, 1 στο Βόλο, και 1 στα Τρίκαλα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και στην Καρδίτσα). Συνολικά η «Euromedica» ανεβάζει τον αριθμό των διαγνωστικών κέντρων που διαθέτει σε 49 (46 διαγνωστικά στην Ελλάδα και τρία στην Αλβανία).

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ
Απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα

Κινητοποίηση χτες από το ΠΑΜΕ στην Πάτρα. Κάλεσμα της ΔΕΣΚ

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία βρίσκονται από τα μεσάνυχτα οι σιδηροδρομικοί, αντιδρώντας στο κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων. Οι απεργοί σιδηροδρομικοί της Αθήνας έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΟΣΕ (Καρόλου 1 - 3), ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις διοργανώνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Χτες, η Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησε το ΠΑΜΕ στον ΟΣΕ και τα ταξικά σωματεία της περιοχής προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κεντρικού σταθμού του ΟΣΕ της Πάτρας, για περίπου μισή ώρα. Η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών» (ΔΕΣΚ-Σ), με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ να συμμετέχουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στη σημερινή απεργία και στις συγκεντρώσεις. Τους καλεί να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της πολιτικής διάλυσης - ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, απορρίπτοντας τις απολύσεις - «εθελούσια έξοδο» (να μην κάνουν χρήση), γιατί έτσι διευκολύνεται η κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ