ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ
Να σπάσουν τις συμπληγάδες κυβέρνησης - ΕΕ

Οι εξελίξεις με το «πάγωμα» της εκ νέου επιδότησης του μεγαλοεπιχειρηματία, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ

Τον καταστροφικό για τα εργατικά συμφέροντα δρόμο, στον οποίο προσπαθούν να σύρουν τους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου, έρχονται να επιβεβαιώσουν οι χτεσινές εξελίξεις στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του ομίλου Λαναρά. Συνεχίζοντας την προσπάθεια να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε όχημα για την εκ νέου χρηματοδότηση του μεγαλοεπιχειρηματία και να ευνουχίσουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επικεφαλής συνδικαλιστών και εκπρόσωποι της εταιρείας, συναντήθηκαν χτες με τον γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Σιδηρόπουλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τα θέματα σχετικά με τη δανειοδότηση της εταιρείας με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μετά από την επιστολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη παροχή της εγγύησης αποτελεί κρατική ενίσχυση και αντιτίθεται στην κοινοτική πολιτική για τον ανταγωνισμό».

Με άλλα λόγια, η πολυπόθητη για τον Λαναρά χρηματοδότηση με τα λεφτά του ελληνικού λαού μπλέχτηκε στα γρανάζια της ευρωενωσιακής πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και παραμένει μετέωρη, χαλώντας τα σχέδια όλων εκείνων που ήθελαν να παρουσιάσουν τη δανειοδότηση σαν τη μόνη «σωτηρία» για τους 1.200 κλωστοϋφαντουργούς του ομίλου.

Κι αυτό όταν, με μαθηματική ακρίβεια, τα όποια χρήματα δίνονταν από τις τράπεζες θα χρησιμοποιούνταν για να καμφθούν πρόσκαιρα οι αντιδράσεις των εργαζομένων, για να προχωρήσει στη συνέχεια ευκολότερα το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας, που προβλέπει νέα λουκέτα και εκατοντάδες απολύσεις, όπως από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσε τους εργάτες και τις εργάτριες το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.

Ο καλύτερος εκπρόσωπος του Λαναρά

Οι χτεσινές εξελίξεις καθιστούν υπόλογους απέναντι στους εργαζόμενους την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές τους. Είναι αυτοί που χρόνια τώρα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σύρουν τους εργαζόμενους από τη Σκύλλα των επιδοτήσεων προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες στη Χάρυβδη της ευρωενωσιακής πολιτικής και την «ανταγωνιστικότητα», την οποία λιβανίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος που βγήκε χτες να υπερασπιστεί τη χρηματοδότηση του Λαναρά με 35 ακόμα εκατομμύρια, ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης «προκλητική υπαναχώρηση, που έγινε με την επίκληση εμποδίων από την ΕΕ»! Ισχυρίζεται ότι αυτή η στάση «είναι παντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη, ενώ οδηγεί στο κλείσιμο τα "Ενωμένα Κλωστήρια" σε μια περίοδο που ακολουθούν, κατά κοινή αναγνώριση, επιτυχημένη πορεία για την εξυγίανση και την κερδοφορία». Ενώ αποδίδει τις εξελίξεις σε «κυβερνητικούς εμπαιγμούς, παραπλάνηση και μοιραία αναβλητικότητα».

Πρόκειται για δήλωση που θα μπορούσε κάλλιστα να περιλαμβάνεται σε δελτίο Τύπου του Ομίλου Λαναρά. Δικαιολογείται, ωστόσο, απόλυτα αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βλέπει από τη μια την προπαγάνδα του για τη δήθεν «φιλεργατική» ΕΕ να δέχεται ισχυρό πλήγμα και από την άλλη, να ναυαγεί η προσπάθειά του να τσεπώσει ο Λαναράς το ζεστό χρήμα και να αποφευχθούν για την ώρα οι αντιδράσεις των εργαζομένων.

Κόπτονται μόνο για την κερδοφορία του ομίλου

Μάλιστα, στην ίδια δήλωση, το στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την «εξυγίανση» και την «κερδοφορία» της επιχείρησης, κρύβοντας συνειδητά ότι αυτή η «εξυγίανση» και «κερδοφορία», είναι αποτέλεσμα του ξεζουμίσματος των εργαζομένων, των απολύσεων και των λουκέτων, που αποτελούν μόνιμες πρακτικές του ομίλου και συνολικά του κεφαλαίου, για να αυξήσει την «ανταγωνιστικότητά» του.

Για την ολοκλήρωση αυτής της «εξυγίανσης» επιζητούσε ο Λαναράς τη χρηματοδότησή του, γι' αυτά τα σχέδια πάλευε τόσον καιρό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστές τους, όταν οι εργαζόμενοι σε άλλα εργοστάσια του ομίλου έδιναν τη μάχη στο δρόμο του ταξικού αγώνα, απαιτώντας να πληρώσει από την τσέπη του ο Λαναράς, αφού οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε ούτε σεντ σε κανένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία αποδίδει τις εξελίξεις σε έλλειψη «πολιτικής βούλησης και αξιοπιστίας» από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι βαστάζοι του Λαναρά δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για χρηματοδότησή του και έτσι σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση «με εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών, εκπρόσωπο της εταιρείας και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση της εταιρείας».

«ΤΥΡΑΣ» - ΤΡΙΚΑΛΑ
Η εργοδοσία επιχειρεί να επιβάλει 10ωρο!

Με εσωτερικό έγγραφο - το οποίο απέσυρε άρον άρον μετά την παρέμβαση του ΠΑΜΕ - ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την επιμήκυνση του ωραρίου τους κατά δύο ώρες

Οι μπράβοι των αδελφών Σαράντη δε δίστασαν να προβούν σε τραμπουκισμούς σε βάρος του προέδρου του ΕΚ Λάρισας, κατά τη διάρκεια απεργίας, το 2008
Οι μπράβοι των αδελφών Σαράντη δε δίστασαν να προβούν σε τραμπουκισμούς σε βάρος του προέδρου του ΕΚ Λάρισας, κατά τη διάρκεια απεργίας, το 2008
Με μια απόφαση που παραπέμπει ευθέως σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επιδεικνύοντας εργοδοτικό τσαμπουκά που ξεπερνάει κάθε όριο αυθαιρεσίας και πρόκλησης, η εργοδοσία της γαλακτοβιομηχανίας «ΤΥΡΑΣ», στα Τρίκαλα - ανήκει στους αδελφούς Σαράντη - επιχείρησε να επιβάλει την επέκταση του χρόνου εργασίας, από 8ωρο σε 10ωρο και βάλε!

Σε «εσωτερικό έγγραφο» που στάλθηκε από τον υπεύθυνο του Τμήματος Προσωπικού προς τους εργαζόμενους των διοικητικών υπηρεσιών, αναφέρεται: «Από Παρασκευή 12/9/2008 παρακαλώ να προσέρχεστε στην εργασία σας από 07:45 και να αποχωρείτε στις 18:00. Για σήμερα Πέμπτη να αποχωρήσετε στις 18:00. Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, υπάρξει αργοπορία, παρακαλώ να ενημερώνετε εγκαίρως τον προϊστάμενό σας».

Το «εσωτερικό έγγραφο» έφτασε στα χέρια συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Τρικάλων εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία, στην οποία, εκτός των άλλων, αναφέρεται ότι αυτή η εργοδοτική ενέργεια «δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία», καθώς σχετίζεται με τις κατευθύνσεις της Εαρινής Συνόδου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, που δίνουν το «δικαίωμα» στους εργοδότες να προχωρούν, μονομερώς, σε επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου.

Η καταγγελία του ΠΑΜΕ, η οποία δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα, θορύβησε την ιδιοκτησία της «ΤΥΡΑΣ», αναγκάζοντάς τη να προχωρήσει σε άρση της απόφασης και σε επαναφορά του 8ωρου, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έγινε «παρατήρηση» στον υπεύθυνο του Τμήματος Προσωπικού, επειδή έδωσε εγγράφως και όχι προφορικώς, την «οδηγία» και δε φρόντισε να μη διαρρεύσει προς τα έξω. Ομως, καμιά εγγύηση δεν υπάρχει ότι η εργοδοσία δε θα προσπαθήσει να επαναφέρει την απόφαση για επιμήκυνση του ωραρίου, γι' αυτό και, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να επαγρυπνούν.

«Γκέτο» με παρελθόν

Να σημειώσουμε ότι η «ΤΥΡΑΣ» λειτουργεί σαν «εργασιακό γκέτο», καθώς οι ιδιοκτήτες της έχουν επιβάλει «καθεστώς» καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και δεν επιτρέπουν συνδικαλιστική δράση. Την ίδια ασφυκτική κατάσταση προσπάθησαν να επιβάλουν οι Αφοί Σαράντη και στην άλλη γαλακτοβιομηχανία τους, την «Ολυμπος», την οποία εξαγόρασαν, «αντί πινακίου φακής», από την Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, προωθώντας το 6ήμερο, την επιμήκυνση του ωραρίου και άλλα αντεργατικά μέτρα, αλλά, κάτω από την πίεση του ταξικού εργατικού κινήματος, αναγκάστηκαν σε υποχωρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο που επιχείρησαν αμέσως μετά την εξαγορά της «Ολυμπος», ήταν να ελέγξουν το σωματείο των εργαζομένων που λειτουργούσε τότε, χρησιμοποιώντας κάθε «θεμιτό και αθέμιτο μέσο» και καταφεύγοντας σε τραμπούκικες ενέργειες, ακόμα και σε ξυλοδαρμούς συνδικαλιστών του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από «μπράβους» της εργοδοσίας.

ΚΚΕ
Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα

Για τις εξελίξεις στον όμιλο Λαναρά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του: «Οι τελευταίες εξελίξεις στις επιχειρήσεις Λαναρά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έπαιξε και παίζει άσχημο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων, με τη συνεργασία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, καθώς πήρε πίσω ακόμα και αυτές τις ρυθμίσεις που είχαν συναποφασίσει πριν λίγες μέρες.

Από τη μια δικαιώνουν το ΚΚΕ που έμεινε ανυποχώρητο στο αίτημα της άμεσης εξόφλησης όλων των δεδουλευμένων και της άμεσης λειτουργίας όλων των εργοστασίων με ευθύνη της εργοδοσίας και από την άλλη αποκαλύπτουν την υποκρισία των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που επέμειναν στην ενίσχυση του Λαναρά με 35 εκατ. ευρώ.

Γίνεται τώρα φανερό ότι 1.200 εργαζόμενοι στον όμιλο είναι ξεκρέμαστοι, με δεδουλευμένα ανεξόφλητα, κινδυνεύοντας να χάσουν το δικαίωμα στη δουλειά. Το ΚΚΕ δηλώνει την υποστήριξή του στην πάλη των εργαζομένων για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Τους καλεί να οξύνουν την πάλη τους και να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ