Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΥΡΑΣ» - ΤΡΙΚΑΛΑ
Η εργοδοσία επιχειρεί να επιβάλει 10ωρο!

Με εσωτερικό έγγραφο - το οποίο απέσυρε άρον άρον μετά την παρέμβαση του ΠΑΜΕ - ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την επιμήκυνση του ωραρίου τους κατά δύο ώρες

Οι μπράβοι των αδελφών Σαράντη δε δίστασαν να προβούν σε τραμπουκισμούς σε βάρος του προέδρου του ΕΚ Λάρισας, κατά τη διάρκεια απεργίας, το 2008
Οι μπράβοι των αδελφών Σαράντη δε δίστασαν να προβούν σε τραμπουκισμούς σε βάρος του προέδρου του ΕΚ Λάρισας, κατά τη διάρκεια απεργίας, το 2008
Με μια απόφαση που παραπέμπει ευθέως σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επιδεικνύοντας εργοδοτικό τσαμπουκά που ξεπερνάει κάθε όριο αυθαιρεσίας και πρόκλησης, η εργοδοσία της γαλακτοβιομηχανίας «ΤΥΡΑΣ», στα Τρίκαλα - ανήκει στους αδελφούς Σαράντη - επιχείρησε να επιβάλει την επέκταση του χρόνου εργασίας, από 8ωρο σε 10ωρο και βάλε!

Σε «εσωτερικό έγγραφο» που στάλθηκε από τον υπεύθυνο του Τμήματος Προσωπικού προς τους εργαζόμενους των διοικητικών υπηρεσιών, αναφέρεται: «Από Παρασκευή 12/9/2008 παρακαλώ να προσέρχεστε στην εργασία σας από 07:45 και να αποχωρείτε στις 18:00. Για σήμερα Πέμπτη να αποχωρήσετε στις 18:00. Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, υπάρξει αργοπορία, παρακαλώ να ενημερώνετε εγκαίρως τον προϊστάμενό σας».

Το «εσωτερικό έγγραφο» έφτασε στα χέρια συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Τρικάλων εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία, στην οποία, εκτός των άλλων, αναφέρεται ότι αυτή η εργοδοτική ενέργεια «δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία», καθώς σχετίζεται με τις κατευθύνσεις της Εαρινής Συνόδου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, που δίνουν το «δικαίωμα» στους εργοδότες να προχωρούν, μονομερώς, σε επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου.

Η καταγγελία του ΠΑΜΕ, η οποία δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα, θορύβησε την ιδιοκτησία της «ΤΥΡΑΣ», αναγκάζοντάς τη να προχωρήσει σε άρση της απόφασης και σε επαναφορά του 8ωρου, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έγινε «παρατήρηση» στον υπεύθυνο του Τμήματος Προσωπικού, επειδή έδωσε εγγράφως και όχι προφορικώς, την «οδηγία» και δε φρόντισε να μη διαρρεύσει προς τα έξω. Ομως, καμιά εγγύηση δεν υπάρχει ότι η εργοδοσία δε θα προσπαθήσει να επαναφέρει την απόφαση για επιμήκυνση του ωραρίου, γι' αυτό και, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να επαγρυπνούν.

«Γκέτο» με παρελθόν

Να σημειώσουμε ότι η «ΤΥΡΑΣ» λειτουργεί σαν «εργασιακό γκέτο», καθώς οι ιδιοκτήτες της έχουν επιβάλει «καθεστώς» καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και δεν επιτρέπουν συνδικαλιστική δράση. Την ίδια ασφυκτική κατάσταση προσπάθησαν να επιβάλουν οι Αφοί Σαράντη και στην άλλη γαλακτοβιομηχανία τους, την «Ολυμπος», την οποία εξαγόρασαν, «αντί πινακίου φακής», από την Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, προωθώντας το 6ήμερο, την επιμήκυνση του ωραρίου και άλλα αντεργατικά μέτρα, αλλά, κάτω από την πίεση του ταξικού εργατικού κινήματος, αναγκάστηκαν σε υποχωρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο που επιχείρησαν αμέσως μετά την εξαγορά της «Ολυμπος», ήταν να ελέγξουν το σωματείο των εργαζομένων που λειτουργούσε τότε, χρησιμοποιώντας κάθε «θεμιτό και αθέμιτο μέσο» και καταφεύγοντας σε τραμπούκικες ενέργειες, ακόμα και σε ξυλοδαρμούς συνδικαλιστών του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από «μπράβους» της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ