ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Ψάχνεις λύση; Ελα Ιλίσια!

Του Αργύρη Μαυρέα από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Του Αργύρη Μαυρέα από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Πράξη πρώτη: Κλείνεις την τηλεόραση, ειδικά τις ώρες των πολιτικών εκπομπών. Οι δικές τους αγωνίες - των αστών - δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν και δικές σου. Αυτοί μάχονται για το ποιος θα κάτσει καλύτερα στο σβέρκο σου. Εσύ παλεύεις για ένα ποτήρι γάλα του παιδιού που τώρα πρέπει να το πληρώσεις κι ακριβότερο, καθώς η συσκευασία που στο έδιναν χτες ως υγιεινή αποδείχτηκε, λέει, θανατηφόρος, αλλά μην ανησυχείς, η ίδια εταιρεία φέρνει στην αγορά νέο προϊόν, πιο ακριβό αλλά ακίνδυνο, λέει.

Πράξη δεύτερη: Κάνε, τουλάχιστον ό,τι έκαναν προχτές οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι άλλοι εργαζόμενοι που βγήκαν στο δρόμο για τα βαριά κι ανθυγιεινά. Το ότι δε θα σε δείξουν τα κανάλια μη σ' ανησυχεί. Το μήνυμα το παίρνουν τ' αφεντικά, γι' αυτό και η σιωπή.

Πράξη τρίτη: Μην τρομάζεις που η χώρα, λέει, θα μείνει ακυβέρνητη, αν δεν είναι ισχυρός ο ένας απ' τους δύο του δικομματισμού. Η αστική τάξη την έχει βρει ήδη τη λύση που θέλει και δεν το κρύβει. Εσύ όμως θα πληρώσεις αύριο 7% για δάνειο που υπέγραψες με 4% κι όπως προκλητικά λέει ο τραπεζίτης, εσύ είσαι αυτός που δεν μπορείς να ζητήσεις αύξηση από το αφεντικό σου.

Με τον τρόπο τους, οι καπιταλιστές δείχνουν και τη λύση. Μια λύση που δεν τους περιέχει. Μένει να τη δουν και οι εργάτες.

Πάμε γι' άλλα: Ρωτάγαμε, οι αφελείς, τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι. Ε, το βρήκε αυτό που έψαχνε, αφού γι' αυτό ήρθε. Μακεδονική μειονότητα και τουρκική και έπεται συνέχεια. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η ίδια δεν έχει σχέση με τα αμερικάνικα σχέδια στην περιοχή. ΟΗΕ λοιπόν, όπως οϊμέ;

Πώς γίνεται να καταρρέει από τον ανταγωνισμό ο καπιταλισμός και να τα βρίσκουν μια χαρά μεταξύ τους οι καπιταλιστές την ώρα του ανταγωνισμού; Και πως είναι λύση οι δημόσιες επενδύσεις όταν είναι καπιταλιστικές; `Η μήπως έτσι πεθαίνει από τα μέσα ο καπιταλισμός; Αφελείς ερωτήσεις προς χάνους που ανοίγουν το στόμα όταν ακούνε τον Τσίπρα να προτείνει για διέξοδο ό,τι έχει ξεφτιλιστεί ως λύση απ' τον καιρό ακόμα του «αριστερού» ΠΑΣΟΚ. Τότε που «κοινωνικοποιήθηκαν» οι επιχειρήσεις και επιβλήθηκε «δημόσιος έλεγχος» στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ...

Ασχετο: Ομοτράπεζος. Κάποιοι έχουν μπερδέψει το περιεχόμενο της έννοιας. Οταν ο καπιταλιστής έχει την τράπεζα κι εσύ πληρώνεις το τραπέζι του, δεν είσαι ομοτράπεζός του. Κάπως αλλιώς το λένε αυτό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ

«ΚΑΤΙ ΣΤΡΑΒΟ»; «Από τον διαπρεπή αμερικανό οικονομολόγο Πολ Κρούγμαν έως τους σχολιαστές του ευρωπαϊκού τύπου και των μαρξιστικών ιστοσελίδων όλοι συμφωνούν ότι κάτι στραβό υπάρχει στον αμερικανικό καπιταλισμό. «Πρόκειται για την πίσω πλευρά του "αμερικανικού ονείρου": τον αμερικανικό εφιάλτη. Αν και κάποτε θεωρούνταν αδιανόητο, η βιομηχανία παρακολουθεί την πτώση του ενός "Τιτάνα" μετά τον άλλο» σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα "Ρεπούπλικα". Και προσθέτει: "είναι ένα παράδειγμα της επικράτησης και αναπόφευκτης αν και αναγκαίας καταστροφής που ακολουθεί όταν ένα ενθουσιώδες τρελό σύστημα χωρίς ηθικές αναστολές μετατρέπει ζητιάνους σε δισεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους σε ζητιάνους» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ: «Οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν σύντομα μεγάλες αυξήσεις, οπότε τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με το eυribor μήνα (4,52% χθες) τριμήνου (4,96%) ή εξαμήνου (5,18%) θα πλησιάσουν ακόμα και το 7% (...) χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε τραπεζίτης (...) αν αυξηθεί το επιτόκιο στο στεγαστικό ή το καταναλωτικό δάνειο ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος που κινείται οριακά θα έχει πρόβλημα διότι δε γίνεται να ζητήσει από τον εργοδότη του αύξηση μισθού πχ 30 ευρώ για να καλύψει την άνοδο της δόσης στο στεγαστικό του» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ: «Τοξικός εφιάλτης σε πλαστικά (...) η ουσία βισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται ευρέως σε μπιμπερό, μπουκάλια νερού και αναψυκτικών διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας και διαβήτη. Πιο ευάλωτα βρέφη και νήπια (...) η βισφαινόλη Α ένα από τα μεγαλύτερα στην παραγωγή και τη χρήση χημικά στον κόσμο είναι πλέον ανιχνεύσιμη σε εννέα στους δέκα ανθρώπους, υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης Ταμάρα Γκαλογουέι, ερευνήτρια στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Εξτερ» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ στη δικομματική εναλλαγή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρέχουν και δε φτάνουν στο Μαξίμου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στρατηγική εκλογών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιχείρηση στήριξης των αγορών με 200 δισ.

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΜΗΝΥΜΑ ελήφθη»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ των ασφαλειών

Η ΧΩΡΑ: Ο Κώστας αλλάζει τα πρόσωπα της κεντρικής σκηνής

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 15 εκατ. δολάρια ζητούν δικαιούχους

Η ΑΥΓΗ: Στο σφυρί η Ολυμπιακή μέσα στην οικονομική θύελλα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσπάθεια αναχαίτισης της κρίσης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 13.247 ευκαιρίες εργασίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα ασφαλιστικά συμβόλαια στο ντόμινο της κρίσης

ΕΘΝΟΣ: ΣΕΝΑΡΙΑ πανικού στο Μαξίμου

ΤΑ ΝΕΑ: Το ντοκουμέντο του ξεπουλήματος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Βρήκε ό,τι έψαχνε...

«Την ύπαρξη "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα διερευνά ο ΟΗΕ, λίγο πριν από την εκδήλωση της κυοφορούμενης πρωτοβουλίας για την άρση του αδιεξόδου στο Σκοπιανό και στον απόηχο της τελευταίας πρότασης Νίμιτς η οποία αναφέρεται σε "μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα" (...) η ανεξάρτητη εμπειρογνώμων Γκέι Μακντούγκαλ επικαλέστηκε τη "ζωντανή διαμάχη για την ύπαρξη μειονότητας στην περιοχή της Φλώρινας για να αιτιολογήσει την παρουσία της εκεί (...) τόνισε ότι η δραστηριότητά της δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική (...) τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ θριαμβολόγησαν για το γεγονός ότι "τα Ηνωμένα Εθνη για πρώτη φορά έδειξαν ενδιαφέρον για τη θέση των Μακεδόνων στην Ελλάδα, όπως μετέδωσε το κανάλι A1» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Πάμε ...Οσετία;

«Η αλήθεια είναι ότι με τους δυτικούς συμμάχους μας τα έχουμε "χαλάσει" τελευταία, ασχέτως αν τηρούνται τα προσχήματα. Το βέτο μας στα Σκόπια τους εμποδίζει να εντάξουν τη στρατηγικής σημασίας βάση τους στα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Οι ελληνορωσικοί αγωγοί αλλάζουν τους συσχετισμούς στο χάρτη. Γι' αυτό άρχισαν τα κλασικά αντίμετρα: επιθεωρήσεις, στρεψοδικίες στη διαπραγμάτευση για τα Σκόπια και ποιος ξέρει τι άλλο. Δυστυχώς γνωριζόμαστε καλά» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ή, μήπως ...Νιγηρία;

«Η ΕΕ η οποία αδημονεί ολοένα περισσότερο να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την ένοπλη σύγκρουση στη Γεωργία πρόσφερε στη Νιγηρία οικονομική και πολιτική στήριξη για την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου 15 δισ. ευρώ που θα διασχίζει τη Σαχάρα (...) η Gazprom η οποία προσφέρθηκε με τη σειρά της να υποστηρίξει την κατασκευή του αγωγού συνολικού μήκους 4.300 χλμ μοιάζει να αποκτά το προβάδισμα έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών καθώς υπέγραψε αυτό το μήνα μνημόνιο συνεργασίας με την κρατικά ελεγχόμενη Nigerian National Petroleum Corporation» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ