ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλια η κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Ουρά έξω από το Αλλοδαπών για το μαγικό χαρτί της άδειας παραμονής
Ουρά έξω από το Αλλοδαπών για το μαγικό χαρτί της άδειας παραμονής
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα τα προβλήματα μεταναστών στη χώρα μας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά, Γιάννης Πρωτούλης και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες κατά χιλιάδες έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αθήνας.

Κάθε Σαββατοκύριακο και με στόχο να κλείσουν ένα ραντεβού για την αίτηση ασύλου 2.000 - 3.000 μετανάστες στενάζουν στην ουρά με την ελπίδα να είναι μέσα στους 400 που θα έχουν την τύχη να επιλεγούν για το πολυπόθητο ραντεβού.

Κάτω από την άθλια εικόνα στο Ρουφ και στο Τμήμα Αλλοδαπών καμουφλάρεται η εξοντωτική αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, της σημερινής της ΝΔ και της χθεσινής του ΠΑΣΟΚ, που οικοδομείται πάνω στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Στο Τμήμα Αλλοδαπών της Αθήνας, που σήμερα εξετάζει το 90% - 95% των αιτήσεων, δεν κρίνεται κατά κύριο λόγο το καθεστώς του ασύλου, που είναι αντιδραστικό και ασφυκτικό για πρόσφυγες και διωκόμενους. Εκεί διεξάγεται ένα προκατασκευασμένο πολιτικό παιχνίδι σε βάρος χιλιάδων μεταναστών που κρατούνται στη χώρα μας σε καθεστώς παρανομίας και έχει στόχο την εκμετάλλευσή τους με όπλο το φόβο, την ελπίδα, τον εκβιασμό. Εκεί "λύνονται" μέσω της κόκκινης κάρτας τα αδιέξοδα της μεταναστευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και σε αυτό το έδαφος οι μετανάστες, που συνωστίζονται στις ουρές για την κόκκινη κάρτα ή την ανανέωσή της, γίνονται λεία στα χέρια μηχανισμών και κυκλωμάτων εκμετάλλευσης.

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες φέρουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων και για την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στην ανυπαρξία οργανωμένης κρατικής μέριμνας για τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, τη διαμονή, την επιμέλεια, την υγεία, την ασφαλή διαβίωσή τους. Το έργο επί της ουσίας είναι παρατημένο στα χέρια "Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων", και χιλιάδες ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις όποιες ορέξεις των εκμεταλλευτικών κυκλωμάτων.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει επίσης το καθεστώς "της αγοράς των ραντεβού", στο οποίο συμμετέχει και κύκλωμα επίορκων δικηγόρων, οι οποίοι "πουλούν" ακριβά τα ραντεβού που έχουν τη δυνατότητα αυτοτελώς να κλείνουν.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, και με ποιο τρόπο, να επιλύσει την άθλια κατάσταση στο τμήμα Αλλοδαπών.
  • Αν το ζήτημα του ασύλου, ζήτημα οικονομικό και πολιτικό, θα συνεχίσει να παραμένει στην ευθύνη του αστυνομικού σώματος, καθώς ανάμεσα στα άλλα, συναντάται το παράδοξο αφ' ενός της συμμετοχής του σώματος της αστυνομίας στις επιχειρήσεις "σκούπας" και αφ' ετέρου της αρμοδιότητας του ίδιου σώματος να παίρνει τις συνεντεύξεις ασύλου.
  • Αν θα δοθεί πολιτικό άσυλο ή ειδικό προσωρινό καθεστώς σε όσους το έχουν ανάγκη, ειδικά σε όσους προέρχονται από χώρες που δέχτηκαν ιμπεριαλιστική επίθεση ή βρίσκονται υπό κατοχή (Ιράκ, Αφγανιστάν κ.ά.)
  • Αν θα δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν σε ένα άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ.
  • Αν θα ανοίξει ουσιαστικά η διαδικασία νομιμοποίησης για το σύνολο των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.
  • Αν θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτών και των οικογενειών τους στην εργασία, στη μόρφωση, στην υγεία.
  • Αν θα κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών και θα αποφυλακιστούν όσοι κρατούνται, επειδή μπήκαν καταδιωγμένοι ή αναζητώντας δουλειά στη χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά.
  • Αν θα εξασφαλιστούν επιτέλους ανθρώπινοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, όπου θα παρέχεται από το κράτος δωρεάν ιατρική φροντίδα, αξιοπρεπής σίτιση και στέγαση, δωρεάν νομική αρωγή - εκπροσώπηση και διερμηνεία, μέχρι την τακτοποίησή τους.
  • Αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όλους τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε κανένας να μη φυλακίζεται ούτε να επαναπροωθείται, να εξασφαλίζεται για αυτούς προσωρινή επιμέλεια από αρμόδιους κρατικούς φορείς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη, πρόσβαση στην Εκπαίδευση».
ΚΛΕΙΣΙΜΟ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Κοκορομαχίες υποκρισίας από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το ΚΚΕ κατήγγειλε και στη Βουλή την υποκριτική στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί, ενώ εφάρμοσαν με τον ίδιο ζήλο τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της ΕΕ, τώρα ανταλλάσσουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά

Οι δύο ένοχοι για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) επιχείρησαν χθες να στήσουν στη Βουλή ένα σκηνικό αντιπαράθεσης, στην προσπάθειά τους να κρύψουν την πραγματικότητα, η οποία δεν είναι άλλη από το ότι τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ έκαναν και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να απαξιώσουν και να πουλήσουν την «Ολυμπιακή», όπως επιτάσσουν οι εντολές της ΕΕ, τις οποίες και οι δύο συνυπογράφουν. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος σχολίασε καυστικά ότι η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων, στην ουσία, είναι «κοκορομαχίες και αντιπαραθέσεις με νεροπίστολα», αφού και οι δύο «έχετε την ίδια πολιτική, γιατί και οι δύο προσκυνάτε την ίδια θεότητα, την ΕΕ και τις πολιτικές της».

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς ότι η βασική αιτία για την τωρινή εξέλιξη είναι τα ελλείμματα της «Ολυμπιακής», τόνισε ότι πρόκειται για μύθο. Οπως εξήγησε στη συνέχεια, ο μοναδικός λόγος «είναι η υποταγή στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είναι οι πολιτικές της ΕΕ, είναι η συνένοχη και συνυπεύθυνη στάση που έχετε (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) απέναντι στη Συνθήκη του Λουξεμβούργου και την Ενιαία Πράξη που έχει αποφασιστεί από το 1987 και καθορίζει τα ζητήματα των αερομεταφορών». Ο λόγος που πουλάτε την «Ολυμπιακή», συνέχισε ο Γ. Μαυρίκος, είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο πουλήσατε τα λιμάνια, τους δρόμους, τις παραλίες, τα δάση, τα ναυπηγεία, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, αφού κατευθύνεστε από αυτά που ψηφίσατε σοσιαλδημοκράτες και νεοσυντηρητικοί σε επίπεδο ΕΕ.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι με την ιδιωτικοποίηση θα δεχτεί πλήγμα η ασφάλεια στις αερομεταφορές, αφού - όπως δείχνει η εμπειρία - οι ιδιωτικές εταιρείες που θεοποιούν το κέρδος έχουν τα περισσότερα ατυχήματα. Σχολιάζοντας τις θέσεις που ανέπτυξε για το θέμα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος, τόνισε ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια να βγάλει λάδι τις ευθύνες της ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή» είπε ότι θα χάσουν όλα τους τα δικαιώματα και κατήγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση, που εκείνη την ώρα έκαναν στο κέντρο της Αθήνας οι εργαζόμενοι.

Καταλήγοντας, είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα μεταφορών, στον οποίο η «Ολυμπιακή» θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και με ένα σιδηροδρομικό, οδικό, αλλά και ακτοπλοϊκό δίκτυο τέτοιο που να εξασφαλίζει αξιόπιστη, σταθερή και φθηνή μεταφορά για τον ελληνικό λαό.

Κατά τη διάρκεια του δικομματικού σόου των δύο υπευθύνων για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι ο εθνικός αερομεταφορέας δεν μπορεί να γίνει κερδοφόρος και η λύση είναι η αποκρατικοποίηση, αφού κάθε άλλη λύση προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επανέλαβε τα όσα έχει ισχυριστεί κατά καιρούς ότι διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και είπε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν στο παρελθόν να ιδιωτικοποιήσουν την «Ολυμπιακή», χωρίς, όμως, επιτυχία.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις τοποθετήσεις τους, υπό το βάρος των γνωστών πολιτικών των κυβερνήσεών τους για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» και χωρίς να αμφισβητούν στην ουσία το ξεπούλημά της, έκαναν λόγο για συμφωνία εν κρυπτώ της κυβέρνησης με την ΕΕ, που δεν είναι συμφωνία εξυγίανσης, αλλά «το πιστοποιητικό θανάτου της εταιρείας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Απορρίπτουν στο σύνολό του το σχέδιο εκποίησης

Σε κινητοποιήσεις κόντρα στις εγκληματικές μεθοδεύσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι. Με αστυνομία και ΜΑΤ επιχειρεί να τους αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Associated Press

Τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία άρχισε ήδη να επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), ενάντια στις μεθοδεύσεις κλεισίματος και ιδιωτικοποίησης του ομίλου, που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι εργαζόμενοι, που έχουν απορρίψει στο σύνολό του το κυβερνητικό σχέδιο με τις απολύσεις και τα προγράμματα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, δέχτηκαν χτες το πρωί απρόκλητη τρομοκρατική επίθεση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ με γκλοπ και δακρυγόνα στην οδό Ακαδημίας. Οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει από τα γραφεία της ΟΑ στη λεωφ. Συγγρού, όπου είχαν συγκεντρωθεί το πρωί, με προορισμό τη Βουλή, για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας και ακολούθως τα γραφεία της «Πάνθεον» επί της οδού Αμερικής και Βαλαωρίτου. Στην οδό Ακαδημίας συνάντησαν παρατεταγμένες ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση και εντολή να μην επιτραπεί στους εργαζόμενους να προχωρήσουν. Οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους και τότε δέχτηκαν τη βίαιη - με γκλοπ και χημικά - επίθεση των ΜΑΤ.

Την απρόκλητη τρομοκρατική επίθεση καταδίκασε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να περάσει την πολιτική της ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και της δημόσιας περιουσίας. Μιλώντας στους εργαζόμενους, τόνισε ότι το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περάσει και πρόσθεσε ότι κάθε τέτοια προσπάθεια αυταρχισμού και τρομοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης θα προσκρούσει πάνω στη λαϊκή αντίδραση. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλά το δημόσιο πλούτο που ανήκει στο λαό.

Eurokinissi

Η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον όμιλο ΟΑ ξεκίνησε στις 9 π.μ., με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διοίκησης της ΟΑ επί της λεωφ. Συγγρού. Με πανό και συνθήματα εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο κυβερνητικό σχέδιο. Δυναμική και μαχητική ήταν στη συγκέντρωση η παρουσία των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Πρωτούλης. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και όσοι υποστηρίζουν την πολιτική «απελευθέρωσης» των μεταφορών που προωθεί η ΕΕ επιχειρούν να κλείσουν την «Ολυμπιακή» για τους δικούς τους συγκεκριμένους λόγους και όχι όπως υποκριτικά ισχυρίζονται για το καλό του ελληνικού λαού. Κατήγγειλε ότι η πολιτική της ΕΕ είναι «πολιτική απελευθέρωσης της εκμετάλλευσης και της ανασφάλειας στους αιθέρες», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ετοιμάζουν απογείωση ιπτάμενων φερέτρων». Αν η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της ΕΕ έχουν τους δικούς τους λόγους για το ξεπούλημα του ομίλου - υπογράμμισε ο Γ. Πρωτούλης - οι εργαζόμενοι αλλά και όλος ο ελληνικός λαός που θέλουν ασφαλείς και φθηνές μεταφορές έχουν ακόμα πιο ισχυρό λόγο να αγωνιστούν από κοινού και να γίνει υπόθεση όλου του λαού η ματαίωση του σχεδίου ΕΕ και κυβέρνησης. Ο βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να φύγει από τους εργαζόμενους όλη η λάσπη που έχει εκτοξευτεί εναντίον τους όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις. Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους, χωρίς μοιρολατρία, να αγωνιστούν ενάντια στις μεθοδεύσεις ΕΕ - κυβέρνησης, διεκδικώντας ενιαίο δημόσιο φορέα όλων των μέσων μεταφοράς, με όρους οικονομίας σε όφελος του λαού και όχι των κερδών.

Eurokinissi

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων ενάντια στο «λουκέτο» και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας πρόκειται να κλιμακωθούν και να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Ηδη οι τεχνικοί έχουν αποφασίσει σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην ΟΑ έχουν αποφασίσει συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Με αφορμή τις εξελίξεις στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», η ΚΟΑ του ΚΚΕ προγραμματίζει τις παρακάτω περιοδείες σε χώρους της εταιρείας, όπως και σε χώρους ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών:

Τη Δευτέρα 22/9

-- Στις 9.30 το πρωί στην «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

-- Στις 9.30 π.μ. στον εμπορευματικό σταθμό και στην «GOLDAIR SWISSPORT», ο Δημήτρης Κυπραίος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 9 π.μ. στο Τμήμα Μηχανογράφησης στο Δυτικό αεροδρόμιο, η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής.

-- Στις 9 π.μ. στα γραφεία υπαλλήλων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (Συγγρού 96 και 100), η Εύα Μελά, βουλευτής.

-- Στις 10 π.μ. στην «Hellenic Airlines» και στην «Sky Wings», ο Τέλης Γόντικας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Την Τρίτη 23/9

-- Στις 9 π.μ. στην «Aegean Airlines», ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού και διάσπασης

Με επιστολές προς τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» προσπαθεί να περάσει τα σχέδιά του ο Κ. Χατζηδάκης

Νέο επαίσχυντο σχέδιο διάσπασης και διαχωρισμού των εργαζομένων με προφανή σκοπό να αποτρέψει τον ενωτικό τους αγώνα, έθεσε ήδη σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Το έργο αυτό ανέλαβε προσωπικά ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, ο οποίος άρχισε κιόλας να ταχυδρομεί επιστολές προς κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, δήθεν για να τους ενημερώσει για τα ...ευεργετήματα του κυβερνητικού σχεδίου και τις δυνατότητες που έχουν σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον, ενόψει των απολύσεων. Ο Κ. Χατζηδάκης απέστειλε επίσης επιστολές και προς τους προέδρους των συνδικάτων, ζητώντας τη συνεργασία τους για την απρόσκοπτη και ...αποτελεσματική εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου! Οπως σημειώνει μάλιστα ο Κ. Χατζηδάκης «με ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία είναι δυνατόν θα δοθεί σε κάθε εργαζόμενο η δυνατότητα να περάσει στην επόμενη μέρα με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση».

Το περιεχόμενο των επιστολών είναι ξεχωριστό για τους μόνιμους, τους εποχικούς και τους πιλότους, με αναφορές στις επιλογές που έχουν για την... επαγγελματική τους αποκατάσταση μετά την απόλυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπουργική επιστολή προς τους εποχικούς εργαζόμενους του ομίλου ΟΑ, γίνεται αναφορά στη «μέριμνα που λαμβάνει η κυβέρνηση για αυτή την κατηγορία υπαλλήλων, ενώ, επιπλέον, εκτιμάται ότι λόγω της εμπειρίας και των ανταγωνιστικότερων αποδοχών οι εποχικοί υπάλληλοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης στη νέα εταιρεία».

Στην ουσία δηλαδή, ωμά και κυνικά ο Κ. Χατζηδάκης ομολογεί, ότι αν κάποιοι εργαζόμενοι επιλεγούν τελικά από τον «επενδυτή», αυτοί θα είναι εποχικοί και σίγουρα «φτηνοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ