ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Παίρνουν χαραχτήρα χιονοστιβάδας οι διεκδικήσεις από μοναστήρια

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Με θέμα τις διεκδικήσεις δημοσίων και δασικών εκτάσεων από διάφορες μονές των Μετεώρων στο Νομό Τρικάλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία επισημαίνουν:

«Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον παρέμεινε άλυτο το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αλλά και με τις επανειλημμένες νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων, άνοιξε ο δρόμος για την άρση όλων των περιορισμών στην κερδοσκοπική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές όπως για παράδειγμα έγινε με τον νόμο 998/1979, τον ν. 1734/1987, και τον ν. 3208/2003.

Οι πολιτικές αυτές επιλογές είχαν σαν αποτέλεσμα την αποθράσυνση όλων εκείνων που διεκδικούν δικαιώματα σε δημόσιες και κοινοτικές δασικές εκτάσεις.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει διακηρύξει την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό και έχει υπογραμμίσει τη θέση ότι τα δάση, οι δασικές εκτάσεις, ο ορεινός όγκος και ο αιγιαλός δεν μπορεί να είναι αντικείμενα επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε από επιχειρηματικούς ομίλους είτε από τα μοναστήρια, με την επίκληση οποιουδήποτε ιδιοκτησιακού δικαιώματος. Ανήκουν στο λαό και γι' αυτό πρέπει να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον τοπικό Τύπο, χαρακτήρα χιονοστιβάδας παίρνουν οι διεκδικήσεις στο ορεινό συγκρότημα και το δάσος του Ασπροποτάμου του Νομού Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ι.Μ. του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων δεν περιορίζεται στην παραχώρηση 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης γύρω από την Ι.Μ. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Δολιανών αλλά διεκδικεί και νέα έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, εγείρει διεκδικήσεις σε 60 περίπου στρέμματα στο Χαλίκι και άλλα 5.000 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή Σκλήβας.

Παρόμοιες διεκδικήσεις εγείρονται στην περιοχή και από ιδιώτες που αφορούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή του Ασπροποτάμου.

Διεκδικήσεις επίσης προβάλλει και η Ι.Μ. Αγίας Τριάδας των Μετεώρων σε έκταση 5.000 περίπου στρεμμάτων δασικής έκτασης στην περιοχή "Τσιούμα Κρανιά" που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Βλαχάβας και Αύρας στο Νομό Τρικάλων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές και τι μέτρα θα πάρουν για να διαφυλάξουν τις δημόσιες και κοινοτικές δασικές εκτάσεις;».

ΠΑΣΟΚ
Εμπλοκή Φωτιάδη στην υπόθεση Βατοπεδίου

Προσπάθεια αθώωσης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από τον εκπρόσωπο Τύπου

Σε μια επιχείρηση να «αθωώσει» την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την εμπλοκή του στη διαδικασία εκχώρησης δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου επιδόθηκε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Απ. Φωτιάδης.

Ο πρώην υπουργός, που με τις πολιτικές του αποφάσεις εμπλέκεται στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δημοσιοποίησε γραπτή δήλωσή του, με επιδίωξη να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο με τη Μονή. Σύμφωνα με την επιστολή, τμήμα της οποίας δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία», ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι «είχε καθήκον να κάνει δεκτές τις ομόφωνες γνωμοδοτήσεις» του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημόσιων Κτημάτων για την εκχώρηση της δημόσιας έκτασης και υποστηρίζει ότι ύστερα «από προσκόμιση νέων στοιχείων ανέπεμψε τις 3 γνωμοδοτήσεις της περιόδου 1998 - 2002 προς επανεξέταση» από το συγκεκριμένο Συμβούλιο, επί των όποιων όπως υποστηρίζει «δεν μπορούσε να γίνει καμιά νομική επίκληση μέχρι την έκδοση νέας απόφασης». Βέβαια, ο Ν. Φωτιάδης δεν εξηγεί πώς τελικά υπογράφηκε το 2003, επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής των εκτάσεων που διεκδικούσε η Μονή!

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών χειρισμών του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο, αναφέρθηκε στα «νέα στοιχεία στην επιφάνεια», μίλησε για την «αυταπόδεικτη ευθύνη υψηλών κυβερνητικών παραγόντων» της ΝΔ, αλλά... ξέχασε να αναφερθεί στις αποφάσεις των «πράσινων» υπουργών.

Ο ίδιος συνεχίζοντας το «πινγκ πονγκ» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το μερίδιο των ευθυνών, επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη που υποστήριξε ότι «η όλη υπόθεση διαπράχτηκε, εξετελέσθη και ολοκληρώθηκε επί ΠΑΣΟΚ» και τον κάλεσε «να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να σταματήσει να υπαγορεύει σε δικαστικούς λειτουργούς, πού πρέπει και πού δεν πρέπει να πάει η υπόθεση». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε για άλλη μια φορά ο φάκελος της υπόθεσης να πάει στη Βουλή, αφού, όπως είπε, «υπάρχουν ευθύνες σε επίπεδο πολιτικών προσώπων και, αυτές τις ευθύνες η Βουλή πρέπει να τις αναζητήσει».

ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
Καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού

Σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Σπύρος Χαλβατζής για τη νέα δίωξη σε βάρος δικαστή. Οπως σημειώνουν:

«Νέα πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του Προέδρου Πρωτοδικών, και μέλους του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Ν. Σαλάτα, κατόπιν παραγγελίας του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Β. Νικόπουλου. Η δίωξη αυτή ασκήθηκε επειδή ο κ. Σαλάτας δικαίωσε 25 αρχαιολόγους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, παρά την αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται ότι πριν ένα χρόνο είχε ασκηθεί και πάλι πειθαρχική δίωξη κατά του ίδιου δικαστή και άλλων δύο μελών του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επειδή τότε, στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας, είχαν ζητήσει τη διερεύνηση των όσων καταγγέλλονταν κατά του τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κεδίκογλου. Τότε είχαν απαλλαγεί, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Είναι προφανές ότι και η νέα δίωξη όπως και οι προηγούμενες που αξιοποιούν το αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, που έμεινε άθικτο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καλλιεργούν κλίμα εκφοβισμού στους Δικαστές, ώστε οι αποφάσεις τους να είναι εναρμονισμένες στις κυρίαρχες επιλογές και έρχονται να καταρρίψουν το μύθο περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός εάν προτίθεται να πάρει μέτρα για να σταματήσουν οι απαράδεκτες και εκφοβιστικές αυτές διώξεις σε βάρος των δικαστών».

Ερωτηματικά για παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Σχετικά με την παραχώρηση οικοπέδων που βρίσκονται στα ΔΔ Βλαχάβας και Γοργογυρίου Ν. Τρικάλων στη Μονή Βατοπεδίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία υπογραμμίζουν:

«Ερωτηματικά δημιουργούνται, μετά τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, γύρω από την υπόθεση παραχώρησης οικοπέδων, που βρίσκονται στα ΔΔ Βλαχάβας και Γοργογυρίου του Νομού Τρικάλων, στη Μονή Βατοπεδίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πρώην Γεωργίας), τα οποία στη συνέχεια η Μονή τα αντάλλαξε μαζί με άλλες εκτάσεις με το υπουργείο Οικονομικών, για να λάβει ένα μέρος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην Αθήνα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:

  • Αν αληθεύουν οι παραπάνω πληροφορίες, και αν ναι, για ποιο λόγο και με ποιες διαδικασίες παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα αυτά στη Μονή Βατοπεδίου;
  • Τι προτίθενται να κάνουν ώστε να επανέλθουν τα πράγματα στην προ της παραχώρησης κατάσταση;».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνέντευξη και δίκη ενάντια στη χρήση χημικών

Συνέντευξη Τύπου με στόχο την απαγόρευση χρήσης χημικών κατά των διαδηλωτών, διοργανώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», τη Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Στόχος της συνέντευξης είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η κινητοποίησή της, για τον τερματισμό της χρήσης χημικών ουσιών - που απαγορεύεται ακόμη και εν καιρώ πολέμου - και για να σπάσει την κρατική βία και τρομοκρατία, για την υπεράσπιση τελικά του δικαιώματος στη διαδήλωση.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει ως χαρακτηριστική περίπτωση χτυπήματος διαδηλωτών με χημικά, αυτή του Ν. Διακογεωργίου, ο οποίος σε παλαιότερη κινητοποίηση, υπέστη σοβαρά εγκαύματα από τη χρήση τέτοιων ουσιών. Προς τούτο η «Δημοκρατική Συσπείρωση» (μαζί με δεκάδες προσωπικότητες), έχει καταθέσει μήνυση η οποία εκδικάζεται την Τρίτη 23 Σεπτέμβρη, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διαμαρτυρία για τη δίωξη Ν. Σαλάτα

Στο μεταξύ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας με χτεσινή ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στο διωκόμενο πρόεδρο Πρωτοδικών Ν. Σαλάτα, διαμαρτύρεται εντονότατα για την πειθαρχική δίωξή του, ενώ προσθέτει ότι κινήθηκε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. «Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό - αναφέρει ο ΔΣΑ - και έχει θεσμικές προεκτάσεις που αφορούν τον πυρήνα της απονομής της Δικαιοσύνης και πλήττουν την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία του δικαστή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ