Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Παίρνουν χαραχτήρα χιονοστιβάδας οι διεκδικήσεις από μοναστήρια

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Με θέμα τις διεκδικήσεις δημοσίων και δασικών εκτάσεων από διάφορες μονές των Μετεώρων στο Νομό Τρικάλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία επισημαίνουν:

«Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον παρέμεινε άλυτο το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αλλά και με τις επανειλημμένες νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων, άνοιξε ο δρόμος για την άρση όλων των περιορισμών στην κερδοσκοπική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές όπως για παράδειγμα έγινε με τον νόμο 998/1979, τον ν. 1734/1987, και τον ν. 3208/2003.

Οι πολιτικές αυτές επιλογές είχαν σαν αποτέλεσμα την αποθράσυνση όλων εκείνων που διεκδικούν δικαιώματα σε δημόσιες και κοινοτικές δασικές εκτάσεις.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει διακηρύξει την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό και έχει υπογραμμίσει τη θέση ότι τα δάση, οι δασικές εκτάσεις, ο ορεινός όγκος και ο αιγιαλός δεν μπορεί να είναι αντικείμενα επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε από επιχειρηματικούς ομίλους είτε από τα μοναστήρια, με την επίκληση οποιουδήποτε ιδιοκτησιακού δικαιώματος. Ανήκουν στο λαό και γι' αυτό πρέπει να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον τοπικό Τύπο, χαρακτήρα χιονοστιβάδας παίρνουν οι διεκδικήσεις στο ορεινό συγκρότημα και το δάσος του Ασπροποτάμου του Νομού Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ι.Μ. του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων δεν περιορίζεται στην παραχώρηση 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης γύρω από την Ι.Μ. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Δολιανών αλλά διεκδικεί και νέα έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, εγείρει διεκδικήσεις σε 60 περίπου στρέμματα στο Χαλίκι και άλλα 5.000 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή Σκλήβας.

Παρόμοιες διεκδικήσεις εγείρονται στην περιοχή και από ιδιώτες που αφορούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή του Ασπροποτάμου.

Διεκδικήσεις επίσης προβάλλει και η Ι.Μ. Αγίας Τριάδας των Μετεώρων σε έκταση 5.000 περίπου στρεμμάτων δασικής έκτασης στην περιοχή "Τσιούμα Κρανιά" που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Βλαχάβας και Αύρας στο Νομό Τρικάλων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές και τι μέτρα θα πάρουν για να διαφυλάξουν τις δημόσιες και κοινοτικές δασικές εκτάσεις;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ