Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ρήξη με την ΕΕ της καταστολής και του αντικομμουνισμού

Ο πραγματικός χαρακτήρας της ΕΕ, αντιδραστικός, αντιδημοκρατικός, αντικομμουνιστικός, αναδείχτηκε χτες το βράδυ σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία αναπτύχθηκε στο χώρο της Διεθνούπολης. Οπου τονίστηκε επίσης, η ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης των λαϊκών στρωμάτων, αντίστασης και πάλης στα μεθοδευόμενα από την κυρίαρχη σήμερα τάξη, με στόχο την ανατροπή της.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «Η ΕΕ του αντικομμουνισμού και της καταστολής και οι αγώνες των λαών», και ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που έκανε το άνοιγμα σημείωσε ότι βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας μια ΕΕ - ιμπεριαλιστική ένωση ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Οτι καθημερινά αντιμετωπίζουμε τον αντικομμουνισμό, που ξεκινά από τα σχολικά βιβλία και βρίσκει πλέον την επίσημη έκφρασή του μέσα από κόμματα του κεφαλαίου και κυβερνήσεις.

Κάνοντας την πρώτη εισήγηση ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέπτυξε τα μέτρα που παίρνονται σε πλήθος χώρες-μέλη της ΕΕ ενάντια στους κομμουνιστές. Θύμισε προσπάθειες που έγιναν, όπως η προώθηση του αντικομμουνιστικού μνημονίου, δείγματα ότι άρχισε να κατοχυρώνεται ο αντικομμουνισμός ως κρατική ιδεολογία και διακρατική πολιτική της ΕΕ. Προειδοποίησε ότι η Κομισιόν προσπαθεί πλέον, με χρονικό ορίζοντα το 2009, να επαναφέρει το προαναφερόμενο μνημόνιο από την πίσω πόρτα. Και κατέληξε στην ανάγκη λαϊκής αντίστασης στα προαναφερόμενα, σήμερα, στις επερχόμενες ευρωεκλογές και όποτε χρειαστεί στο μέλλον.

Εκπροσωπώντας την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας - της οποίας η δράση έχει απαγορευτεί στη χώρα της, επειδή κατά τους κρατούντες «στο πρόγραμμά της εκφράζει την αναγκαιότητα αντικατάστασης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής από την κοινωνική ιδιοκτησία» - ο Πρόεδρός της, Μίλαν Κράιτσα, επισήμανε ότι η ΕΕ πασχίζει να φιμώσει τους κομμουνιστές που προτείνουν τη μόνη εναλλακτική λύση στα όσα προωθούνται από τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις, το Σοσιαλισμό. Περιέγραψε τις συνθήκες στις οποίες έβγαλαν στην παρανομία την οργάνωσή του, αλλά υπογράμμισε ότι η δράση τους συνεχίζεται λόγω της αλληλεγγύης που λαμβάνουν από το εξωτερικό, όπως η θαυμαστή στήριξη που έχουν από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Η Πρόεδρος του ΚΚ Δανίας, Μπέτι Κάρλσον, στάθηκε στο γεγονός ότι οι επιταγές της ΕΕ πλήττουν βάναυσα τα πολιτικά, κοινωνικά κι εργατικά δικαιώματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη χώρα της, όπως τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την Παιδεία ή την εμπέδωση «μεσαίωνα» στις εργασιακές σχέσεις. Μίλησε ακόμα για την ογκούμενη εκεί λαϊκή αντίδραση και τις πιέσεις που δέχονται από την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ο αντικομμουνισμός έρχεται σε πολλές μορφές κι αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ιδεολογικής επίθεσης που κάνουν ενάντια στο σοσιαλισμό.

Εκπροσωπώντας το Γερμανικό ΚΚ, η Αντρέα Βιλ περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες προσπαθούν να συντονιστούν με άλλα κομμουνιστικά εργατικά κόμματα, όπως του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, απέναντι σε φλέγοντα μέτωπα υπεράσπισης λαϊκών δικαιωμάτων. Ανέπτυξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ που φανερώνεται όλο και καθαρότερα σε μια προσπάθεια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να αναχαιτίσει την κρίση του. Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας των ΚΚ προκειμένου να αναπτύξουν τη δράση τους παντού στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ