Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μέτρα για να αποφευχθούν άλλα εργατικά ατυχήματα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα εργατικά ατυχήματα, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Δύο (2) ακρωτηριασμούς εργαζομένων είχαμε στη Θεσσαλονίκη, κατά τη θερινή περίοδο.

Ενα στο σούπερ μάρκετ "Μασούτης" περιοχής Ωραιοκάστρου και ένα στη φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι.

Και οι δύο εργαζόμενοι έχασαν το χέρι τους σε μηχανή κοπής αλέσεως κρέατος.

Αυτά τα εργατικά "ατυχήματα", ουσιαστικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο αριθμό των νεκρών και ανάπηρων εργατών που θρηνεί η εργατική τάξη.

Να σημειώσουμε ότι πολλά μένουν άγνωστα αφού, κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, δε γνωστοποιούνται ούτε στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ). "Ατυχήματα" που οφείλονται στην ένταση της δουλειάς, στη χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργαζομένων, στη χρήση μηχανών χωρίς προδιαγραφές προστασίας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το ΚΕΠΕΚ διαθέτει ελάχιστο προσωπικό και οι έλεγχοι που κάνει είναι "κατόπιν εορτής" και απλώς "διαπιστώνει".

Επίσης, είναι αναγκαίο να μπουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, αυστηρές, για τα μηχανήματα και να ελέγχονται όλοι οι εργασιακοί χώροι στις μηχανές που χρησιμοποιούν, αλλά και να μην αδειοδοτούνται καταστήματα που δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.

Υπεύθυνη είναι η πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Μάλιστα, οι πρόσφατοι κανονισμοί που εναρμονίζουν την ελληνική νομοθεσία με τις οδηγίες της ΕΕ, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, είναι στην κατεύθυνση μείωσης των μέτρων που επιβάλλεται να λάβει ο εργοδότης, συγκαλύπτουν ακόμη περισσότερο την εργοδοτική ευθύνη και ενισχύουν τη διαχείριση και όχι την πρόληψη των κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  • Ποιο είναι το πόρισμα για κάθε ένα από τα παραπάνω "ατυχήματα" - ακρωτηριασμούς;
  • Τι μέτρα θα παρθούν ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο ατύχημα, π.χ., υποχρεωτική αντικατάσταση των μηχανημάτων κοπής και άλεσης με καινούρια που πληρούν όλες τις τελευταίες προδιαγραφές ασφάλειας, κλπ.;
  • Θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΚΕΠΕΚ, ώστε να λειτουργεί έγκαιρα προς όφελος των εργαζομένων;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ