Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεδιάντροπη αλλοίωση - παραχάραξη της ιστορίας του Λαζαρέτου

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ κατά του Υπουργείου Πολιτισμού

Από παλαιότερη εκδήλωση των Αντιστασιακών Οργανώσεων στο Λαζαρέτο
Από παλαιότερη εκδήλωση των Αντιστασιακών Οργανώσεων στο Λαζαρέτο
Την κατάπτυστη και ξεδιάντροπη αλλοίωση - παραχάραξη της Ιστορίας του Λαζαρέτου από τις εργασίες που γίνονται για την ανάδειξη, δήθεν, του ιστορικού αυτού τόπου σε μνημείο, το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να χαρακτηρίσει σαν μνημείο «εθνικής συμφιλίωσης» καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την απόφαση αυτή του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνει «πως αποτελεί προσπάθεια της αστικής τάξης της χώρας μας και των κομμάτων που την υπηρετούν, να ξαναγράψουν την Ιστορία παραποιημένη. Το Λαζαρέτο ήταν τόπος εκτέλεσης μελών και στελεχών του ΚΚΕ που αρνούνταν να υπογράψουν "δήλωση μετανοίας", που ήθελαν για το λαό μας μια καλύτερη ζωή, χωρίς ξένη εξάρτηση, ειρηνική, σοσιαλιστική. Γι' αυτά τα ιδανικά τουφεκίστηκαν από την άρχουσα τάξη και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει «ότι δε θα επιτρέψει να τουφεκίσουν μετά από 60 χρόνια για άλλη μια φορά τις ιδέες και τα οράματα των νεκρών συντρόφων μας».

Αναφερόμενη στις εργασίες που εκτελούνται στο χώρο για τη δήθεν ανάδειξή του σε μνημείο, υπογραμμίζει πως «όχι μόνο δεν αναδεικνύουν την πραγματική ιστορία του Λαζαρέτου, αλλά αντίθετα τη θάβουν σε τόνους μπετόν. Πάνε να το μετατρέψουν σε τουριστικό αξιοθέατο ή τόπο αναψυχής με στόχο την κερδοφορία». Παραθέτει μια σειρά παρεμβάσεις που έχουν γίνει ή προβλέπεται να γίνουν και οι οποίες συνιστούν προσβολή για τους εκτελεσμένους αγωνιστές στο χώρο όπου θυσιάστηκαν (το λοιμοκαθαρτήριο έχει σκαφτεί σε βάθος 2,5 μ. και έχουν πέσει μπετά για τη δημιουργία νέου κτιρίου, προβλέπεται πάνω από το υπόγειο αυτό μεταλλική κατασκευή και δημιουργία αναψυκτηρίου και τουαλέτας, ενώ μεγάλο μέρος της περιοχής έχει σκαφτεί και έχουν γίνει αρκετές επιχώσεις κόβοντας μάλιστα αρκετά δέντρα και καταστρέφοντας αρχαίους τοίχους).

«Δε σεβάστηκαν, σημειώνει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ούτε τα κόκαλα των νεκρών εκτελεσμένων που είναι διάσπαρτα στους γύρω χώρους. Δεν προβλέπεται καμιά δράση για την εκταφή και συγκέντρωση των οστών των εκτελεσμένων ηρώων. Αφήνουν να φθείρεται, με κίνδυνο μάλιστα να πέσει, το κομμάτι του τοίχου που μπροστά εκτελούσαν τους κομμουνιστές και μάλιστα υπάρχουν οι τρύπες από τις σφαίρες»

Η ΝΕ επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες του δήμου Κερκυραίων που έχει την ευθύνη για την επίβλεψη των εργασιών και καλεί τον κερκυραϊκό λαό να μην επιτρέψει να γίνει άλλο ένα έγκλημα στο Λαζαρέτο. Απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να τροποποιηθεί η μελέτη με βάση τις παρακάτω προτάσεις.

  • Ηπιες παρεμβάσεις της ήδη υπάρχουσας κατασκευής χωρίς προσθήκη νέων, χωρίς δημιουργία αναψυκτηρίου, μπαρ και άλλων συναφών, χωρίς αλλοίωση και καταστροφή του περιβάλλοντος. Επισκευή της παλιάς εκκλησίας και ανάδειξη του κτιρίου στον τοίχο του οποίου γίνονταν οι εκτελέσεις.
  • Να αποχαρακτηριστεί ο όρος μνημείο «εθνικής συμφιλίωσης», που άλλωστε παραποιεί και την Ιστορία του τόπου και να παραμείνει ο χαρακτηρισμός «ιστορικό μνημείο».
  • Να γίνει εκταφή των οστών των εκτελεσμένων αγωνιστών κομμουνιστών και τα οστά να συγκεντρωθούν σε ένα οστεοφυλάκιο.
  • Να γίνουν άμεσα εργασίες στήριξης και συντήρησης του τοίχου των εκτελέσεων χωρίς να αλλοιωθεί.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπομνήματα για τη συντήρηση και ανάδειξη του Λαζαρέτου και του Επταπυργίου (2022-07-06 00:00:00.0)
Τίμησε τους εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Λαζαρέτο (2017-09-29 00:00:00.0)
Αποστομωτική απάντηση στο Σωματείο Λαζαρέτο (2003-10-18 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής (2001-07-20 00:00:00.0)
Προσκύνημα στο Λαζαρέτο (1998-10-30 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ