Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Απειλή για τους λαούς και την ειρήνη οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Η συζήτηση για τις εξελίξεις στον Καύκασο

Οι νέες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και τους λαούς, που σηματοδοτεί η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και ευρύτερα των αγορών, αλλά και ο ρόλος της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών ως δύναμης αναχαίτισης αυτών των επικίνδυνων σχεδίων, αναδείχτηκαν κατά τη συζήτηση που έγινε, με θέμα τις εξελίξεις στον Καύκασο, στη Διεθνούπολη κατά την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Οι απειλές αυτές κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών σαν αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης λαϊκής πάλης, όπως τόνισε κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε.

Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι οι εξελίξεις στον Καύκασο συνδέονται άμεσα με το μέλλον και του ελληνικού λαού, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί, από τη μια να επωφεληθεί από την κατάσταση στον Καύκασο προάγοντας τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και ταυτόχρονα υλοποιεί και τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ και εμπλέκει τη χώρα ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. «Ο ρόλος, είπε, της ελληνικής κυβέρνησης είναι επικίνδυνος γιατί προσπαθεί να επωφεληθεί από τον πόλεμο».

Από τη συζήτηση για τις εξελίξεις στον Καύκασο
Από τη συζήτηση για τις εξελίξεις στον Καύκασο
Ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αν η ένταση στον Καύκασο σημαίνει έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο». «Δεν πρόκειται, είπε, για κάτι τέτοιο. Αυτή η μάχη δεν είναι σε καμία περίπτωση "ψυχρός πόλεμος" γιατί πλέον δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά κοινωνικοπολιτικά συστήματα που έχουν να προτείνουν ένα διαφορετικό όραμα, από τη μια το καπιταλιστικό των ΗΠΑ και από την άλλη το όραμα της Σοβιετικής Ενωσης, που μέσα από τα όσα προβλήματα παρουσίασε αποτέλεσε ένα διαφορετικό πόλο στο παγκόσμιο σκηνικό καθ' όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Είναι εύκολο να πέσουμε σε μια παγίδα, αντιμετωπίζοντας τη Ρωσία ως συνεχιστή, κατά μια έννοια, της Σοβιετικής Ενωσης και ως μια δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί, με διαφορετικούς όρους, με τις ΗΠΑ. Ετσι, οι πρόσφατες κινήσεις της, όπως η συνεργασία με τη Βενεζουέλα και σε κάποιο βαθμό με την Κούβα, καθώς η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Καραϊβική, φαίνεται να εξηγούν, ακόμα και στο χώρο της Αριστεράς αυτή την πεποίθηση ότι "όπως και να 'ναι αυτό το καθεστώς στη Ρωσία πρέπει να το στηρίξουμε". Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρόκειται για δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαφορετικών μεγεθών, βέβαια, οι οποίες συγκρούονται για τις πηγές ενέργειας, για τη ροή του πετρελαίου, για τον έλεγχο τον πολιτικό και τον οικονομικό».

Στο γεγονός ότι το ρωσικό κεφάλαιο έχει συμφέρον από την παρουσία του και την ένταση στην περιοχή αναφέρθηκε ο Αλεξ Μπάντοφ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι ήταν πρόσχημα η προστασία του πληθυσμού της Νότιας Οσετίας. «Το ρώσικο κεφάλαιο, σημείωσε, έχει συμφέρον από την παρουσία του στην περιοχή και από την αδυναμία της Γεωργίας από τη μη επίλυση των εθνικών προβλημάτων». Και πρόσθεσε: «Τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν μεν να αποτρέψουν τη γενοκτονία του λαού της Ν. Οσετίας και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός, ωστόσο η υπεράσπιση του πληθυσμού της Ν. Οσετίας είναι ένα πρόσχημα για τη Ρωσία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ρωσία δεν άκουγε τις παρακλήσεις της Ν. Οσετίας για βοήθεια. Ο λαός της Ν. Οσετίας υποφέρει από την πάλη δύο αστικών ομάδων. Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκαν τα λόγια του Λένιν ότι στον καπιταλισμό η ανακατανομή των σφαιρών επιρροής μπορεί να γίνει μέσω πολέμου. Καπιταλισμός σημαίνει αίμα και πόλεμος και η πάλη για την ειρήνη χωρίς την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και της πιο επιθετικής μορφής του, τον ιμπεριαλισμό, είναι κενά λόγια».

Επίσης, ο Γιούρι Αφονέν, εκ μέρους του ΚΚΡΟ μίλησε για την εκατόμβη αίματος των λαών της περιοχής και επισήμανε ότι η Γεωργία σχεδιάζει από καιρό έναν κεραυνοβόλο πόλεμο και να καταλάβει τη Ν. Οσετία. Από τα δεδομένα που διαθέτουμε, πρόσθεσε, προκύπτει ότι όχι μόνο υπήρχε στόχος να καταστραφούν όλες οι υποδομές της Ν. Οσετίας αλλά και όλες οι κατοικίες. Επισήμανε ακόμα ότι οι κινήσεις του ρώσικου στρατού παρότι ήταν καθυστερημένες ήταν σωστές.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιαν Ντέκερς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος Εργατών Βελγίου, τόνισε ότι μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να εγγυηθεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αναφέρθηκε στην «αντιπυραυλική ασπίδα», σημειώνοντας ότι εξυπηρετεί την περικύκλωση της Ρωσίας. Ζήτησε την απόσυρση όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τις διάφορες χώρες και τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα και όπως είπε χαρακτηριστικά ούτε ένα ευρώ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Καταλήγοντας, κάλεσε «να δουλέψουμε για την ανατροπή αυτού του συστήματος και τη σοσιαλιστική επανάσταση».

Στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ ο «μπαμπούλας» της «Αλ Κάιντα», για να αρπάξουν τους φυσικούς πόρους των λαών, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Σαρίκ Αχμέτ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν. Περιέγραψε τη θέση της χώρας του που βρίσκεται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων εδώ και δεκαετίες από την εποχή ακόμα της αποικιοκρατίας.

Κάνοντας το κλείσιμο της συζήτησης και συνοψίζοντας τον προβληματισμό που κατατέθηκε, ο Ε. Βαγενάς εκτίμησε ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις δε θα κοπάσουν. «Αυτή, είπε αναφερόμενος στον Καύκασο, η ειρήνη των έξι σημείων είναι μια επίπλαστη ειρήνη, μια ιμπεριαλιστική ειρήνη, μια ειρήνη που προετοιμάζει τον επόμενο πόλεμο». Και πρόσθεσε: «Οταν λέμε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε το εγκληματικό καθεστώς του Σαακασβίλι από το λαό της Γεωργίας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο ισχύει και για κάθε καπιταλιστικό καθεστώς, της Ρωσίας, το οποίο είναι επίσης εγκληματικό και έχει καταδικαστεί από τα κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσίας πολλές φορές. Το γεγονός ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο "ψυχρό πόλεμο" υποστηρίζεται και από τις ίδιες τις αρχές της σημερινής Ρωσίας. Μάλιστα, πριν μερικές μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει βάση για να ξεκινήσει ένας νέος "ψυχρός πόλεμος" γιατί "δεν έχουμε πλέον ιδεολογικές διαφορές". Πράγμα που αποδεικνύει αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι οι ιμπεριαλιστές τσακώνονται για το μοίρασμα της πίτας και όταν είναι να χτυπήσουν τους λαούς είναι έτοιμοι να κάτσουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν. Σήμερα, η Ρωσία είναι κομμάτι της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Συμμετέχει σε μια σειρά ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως οι G8, ενώ επιδιώκει να ενσωματωθεί πλήρως και σε άλλες ιμπεριαλιστικές οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και προσπαθεί από καλύτερες θέσεις να παζαρέψει θέσεις για το ρωσικό κεφάλαιο, ενώ την ίδια ώρα η φτώχεια και η εξαθλίωση διευρύνονται στη Ρωσία».

Ο Ε. Βαγενάς απηύθυνε κάλεσμα ώστε «να δυναμώσει η πάλη του ελληνικού λαού για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Να γυρίσουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιπυραυλική ασπίδα, ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενάντια στη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το ΚΚΕ σε αυτή την πάλη ήταν και παραμένει πρωτοπορία και προσπαθεί να δείξει στους λαούς ότι η ελπίδα για έναν ασφαλή και ειρηνικό κόσμο είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την κατάργηση όλων αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανώσεων προς την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ