Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διορθωτικές κινήσεις» με αδιόρθωτη πολιτική
  • Η επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων η μόνη «σταθερά» και το μεγάλο όπλο για την «αντιστροφή του αρνητικού κλίματος»
  • Προσπάθεια ελέγχου της εσωκομματικής αναταραχής

Διορθωτικές κινήσεις - πυροτεχνήματα με στόχο την «αντιστροφή του αρνητικού κλίματος» αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση, παραμένοντας ωστόσο στοχοπροσηλωμένη στην ταχεία προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Στην παραγωγή «έργου» και χειροπιαστών αποτελεσμάτων ποντάρει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου για να αλλάξει, μεσοπρόθεσμα έστω, το αρνητικό κλίμα, καθώς προσδοκά ότι θα αναγνωριστεί από τα μεγάλα αφεντικά η αποφασιστικότητα και η συνέπεια στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων. Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες να ελεγχθεί η συνεχιζόμενη εσωκομματική αναταραχή, που πηγάζει κυρίως από «προσωπικές επιδιώξεις» και κόντρες για τη μοιρασιά της λείας της εξουσίας. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα μέσα (απειλές διαγραφής «ανταρτών», πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ανασχηματισμός ή ακόμα και απειλή πρόωρων εκλογών) δε φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Με «δεδομένα» την επιταχυνόμενη φθορά και το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της, η κυβέρνηση «αρπάζεται» από την ταχεία προώθηση των «μεταρρυθμίσεων». Αυτό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψαν χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Οικονομίας.

«Η κυβέρνηση κινείται σε μια λογική πραγματικής πολιτικής, αντιμετωπίζοντας προβλήματα», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, επικαλούμενος για του λόγου το αληθές τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση αυτό το διάστημα (ξεπούλημα «Ολυμπιακής», λιμανιών, ιδιωτικοποίηση Παιδείας - κολέγια, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων). Οπως ήταν φυσικό, διέψευσε τα σενάρια ανασχηματισμού, ενώ χαρακτήρισε «φαντασίωση» των ΜΜΕ το ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τις προσεχείς μέρες.

«Αδιαφορία» για τις βολές που δέχεται εκ των έσω έδειξε ο Γ. Αλογοσκούφης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει προσηλωμένος στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων. «Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσω με συνέπεια να ασχολούμαι με τα ουσιαστικά προβλήματα της οικονομίας και της χώρας. Εκεί είναι σταθερά προσανατολισμένη η πολιτική της κυβέρνησης», είπε εξερχόμενος χτες από το Προεδρικό Μέγαρο.

Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εσωκομματικές κόντρες και βολές. Ο Μ. Εβερτ, για παράδειγμα, τάχθηκε χτες υπέρ των «διορθωτικών κινήσεων» λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ενώ απέρριψε τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά των «ανταρτών»: «Πειθαρχικά μέτρα, γιατί, τι έκαναν; Επειδή ένας βουλευτής είπε την άποψή του; Εχουμε δημοκρατία», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας χρήσιμες τις διαφορετικές φωνές «για ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής».

Ασκοπο θεωρεί έναν ανασχηματισμό δίχως τροποποίηση πολιτικής ο «γαλάζιος» βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος δηλώνοντας (στον «Φλας») ότι «η αλλαγή προσώπων σκέτο, χωρίς αλλαγή κατεύθυνσης, θα φθείρει και τους επόμενους, όπως πράγματι κάποιοι υπουργοί έχουν ήδη φθαρεί στην κοινωνία των πολιτών». Από την πλευρά του ο Β. Μιχαλολιάκος επανήλθε αποδίδοντας τη φθορά της κυβέρνησης σε «μια ομάδα ανθρώπων όχι ιδιαίτερα έμπειρων στην πολιτική», που «απέκτησαν μια νοοτροπία λες και είχαν ισόβια σχέση με την εξουσία. Αυτό έβλαψε και την πολιτική και τη Νέα Δημοκρατία».

Το Μέγαρο Μαξίμου απασχολούν και τα μέτωπα που έχουν ανοίξει μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και ορισμένων καναλαρχών και βαρόνων των ΜΜΕ. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφερε πλήρη κάλυψη στην Ντόρα Μπακογιάννη και στο σύζυγό της, αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. ότι συγγενείς τους αγόρασαν μεγάλη έκταση στο Βόλο, η οποία στη συνέχεια και μετά από παρέμβαση του Ι. Κούβελου, με την ιδιότητά του ως προέδρου της διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, θα χρησιμοποιηθεί για τους αγώνες αυτούς. Ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην απάντηση της υπουργού Εξωτερικών και του συζύγου της υπογραμμίζοντας ότι «ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ