ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Λαβρόφ: Εκκλήσεις για συνεργασία και φτηνός αντικομμουνισμός

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - ΗΠΑ, στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να σταματήσουν τη συνεργασία τους σε μια σειρά σημαντικούς τομείς, παρά τις διαφωνίες τους για τα ζητήματα του Καυκάσου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις. Να σημειωθεί πως επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών μετά τη σύγκρουση στη Νότια Οσετία.

Από τη μεριά της, η Κ. Ράις, για άλλη μια φορά, καυτηρίασε τις ενέργειες της Ρωσίας στον Καύκασο, τις οποίες χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος», που, κατά την εκτίμησή της, «δημιούργησε τεράστιες δυσκολίες για την ίδια» τη Ρωσία.

Ο Σ. Λαβρόφ αναγνώρισε με τη σειρά του πως η γεωργιανή επίθεση στη Νότια Οσετία οδήγησε στην «ψύχρανση των σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑ» και εκτίμησε πως θα χρειαστεί χρόνος για να διευθετηθεί το ζήτημα, αλλά τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας σε άλλους σημαντικούς τομείς. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ο πραγματισμός στις σχέσεις μας αρχίζει να επικρατεί πάνω στα συναισθήματα».

Προσπάθεια εξίσωσης της Οχτωβριανής Επανάστασης, με τις «έγχρωμες επαναστάσεις» σε Γεωργία, Ουκρανία

Μάλιστα ο Σ. Λαβρόφ, σ' ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, πιθανότατα θέλοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις της Κ. Ράις ή και άλλα ανταλλάγματα που προσδοκά η Ρωσία, σύγκρινε με θρασύτητα την Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, με τις έγχρωμες ψευτο-«επαναστάσεις», στη Γεωργία (το 2003) και στην Ουκρανία (το 2004), για να καταλήξει πως «εμείς δε θεωρούμε σωστό να καταστήσουμε την επανάσταση φάρο της δημοκρατίας». Αλλο ένα δείγμα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που επιχειρεί να αμαυρώσει το σοσιαλισμό εναρμονισμένη με το γενικότερο αντικομμουνιστικό κλίμα που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί στην Ευρώπη, που εκφράζεται με την παραχάραξη της Ιστορίας και την προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Κατά τα άλλα, στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη τα ζητήματα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της ΛΔ της Κορέας.


Ι.Π.

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ
Στηρίζοντας τις αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ολόκληρη η οικονομία μας κινδυνεύει», προειδοποίησε απειλητικά τον αμερικανικό λαό ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, προσπαθώντας να εκβιάσει τη συναίνεσή του αφού ο αμερικανικός λαός είναι αυτός που θα καταβάλει το αντίτιμο του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντίτιμο ύψους 700 δισ. δολαρίων!

«Βρισκόμαστε στο μέσον μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης», συνέχισε ο Μπους, προειδοποιώντας συνάμα τόσο τον αμερικανικό λαό όσο και το Κογκρέσο ότι εάν οι ΗΠΑ δε δράσουν άμεσα, υιοθετώντας το σχέδιο διάσωσης του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον, η χώρα θα οδηγηθεί σε «μακρά και οδυνηρή περίοδο ύφεσης». Το σχέδιο προβλέπει την εξαγορά χρηματοπιστωτικών οργανισμών που οδεύουν προς χρεοκοπία. Πρόκειται για τα ίδια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τις τελευταίες δύο δεκαετίες δρουν ανεξέλεγκτα χάριν των διευκολύνσεων της πολιτικής εξουσίας, την οποία στήριζαν και με τη μορφή των «δωρεών»... Το κράτος εξάλλου στις ΗΠΑ και άλλες καπιταλιστικές χώρες πάντα έκανε, όταν το έκρινε αναγκαίο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, παρεμβάσεις και εξαγορές επιχειρήσεων και η νεοφιλελεύθερη ή κεϋνσιανή διαχείριση ήταν πάντα εύκαιρες.

«Χωρίς άμεση δράση από το Κογκρέσο, η Αμερική θα ολισθήσει σε οικονομικό πανικό και θα ξεδιπλωθεί ένα ανησυχητικό σενάριο», κατέληξε ο Μπους και κάλεσε τους προεδρικούς υποψήφιους, τον δημοκρατικό υποψήφιο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικανό Τζον ΜακΚέιν - που ενώ αρχικά είχε ταχθεί κατά του σχεδίου και χτες όχι μόνο άλλαξε γνώμη, αλλά ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία εξαιτίας της «κρίσης» - καθώς και τους επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο σε κοινή σύσκεψη ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση του σχεδίου εξόδου από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Παράλληλα, εκπρόσωποι Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων συναντήθηκαν χτες και τελικά συμφώνησαν σε κοινή πρόταση για τις επιμέρους τροποποιήσεις στο σχέδιο Πόλσον που είχε απορριφθεί και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Αξιοσημείωτες ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου και ποιους τελικά υπηρετεί είναι αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου Πόλσον που βρίσκονται επί τάπητος και αφορούν τη μείωση των αποδοχών των «αποτυχημένων» υψηλόβαθμων στελεχών των οποίων οι εταιρείες βρίσκονται υπό κατάρρευση και το σχέδιο Πόλσον εξασφαλίζει τη διάσωσή τους, καθώς και η τμηματική - και όχι συνολική και εξ αρχής - έγκριση του κόστους του σχεδίου, ύψους 700 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Πόλσον, που βρισκόταν σε συνεχή σύσκεψη με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας - FED Μπεν Μπερνάνκι, φέρεται να δέχτηκε την πρόταση ότι το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει ...«κάποια συμμετοχή» στις εταιρείες τις οποίες θα βοηθήσει, τέτοια που να εξισορροπεί το ρίσκο που λαμβάνεται - και όχι απλά να εξαγοράσει τα «προβληματικά» περιουσιακά στοιχεία τους!

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η οικονομική αναταραχή θα πλήξει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υφίστανται ήδη τις συνέπειες από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Στο χορό των δηλώσεων και ο Πέτερ Στάινμαϊερ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Μπούντεσταγκ χαρακτήρισε «τυφώνα» την παρούσα κρίση και έσπευσε να προβλέψει ότι «οι ΗΠΑ θα χάσουν το στάτους της υπερδύναμης στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα γίνει πιο πολυπολικό».

Τέλος, σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικών της Ιρλανδίας (CSO), η οικονομία της χώρας κύλησε σε κατάσταση ύφεσης, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών και το ΑΕΠ υποχώρησε 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους - σε σχέση με το προηγούμενο - και ενώ είχε παρουσιάσει μείωση 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Διαδήλωση ενάντια στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Από τη χτεσινή διαδήλωση

Associated Press

Από τη χτεσινή διαδήλωση
TOKIO.--

Εργάτες, νεολαίοι, φοιτητές, υπάλληλοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας διαδήλωσαν χτες στο λιμάνι της πόλης Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας διαμαρτυρόμενοι για τη μόνιμη παρουσία του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Ουάσιγκτον» στην πόλη τους.

Το 97.000 τόνων «Τζορτζ Ουάσιγκτον» με πάνω από 5.600 προσωπικό και τουλάχιστον 70 αεροπλάνα θεωρείται ένα απ' τα μεγαλύτερα σκάφη του είδους του. Η μόνιμη παρουσία του στα νερά του Γιοκοσούκα οφείλεται στο ότι επιλέχθηκε απ' το Πεντάγωνο ως αντικαταστάτης του συμβατικού (και μικρότερου) αεροπλανοφόρου «Κίτι Χοκ».

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων εστιάζονται στην πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας, όπως είχε συμβεί προ μηνών με το επίσης αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Χιούστον»... Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν στην παρουσία του «Τζορτζ Ουάσιγκτον» και για τον επιπρόσθετο λόγο επιβάρυνσης της πόλης τους με ακόμη περισσότερους Αμερικανούς πεζοναύτες και επομένως; Ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης των βίαιων περιστατικών συμπεριφοράς, όπως γίνεται επί χρόνια στη νήσο Οκινάουα, που φιλοξενεί αμερικανική βάση.

Ο Ιάπωνας νέος υπουργός Εξωτερικών Χιροφούμι Νακασόνε προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, ισχυριζόμενος ότι θα πάρει όλα τα δυνατά μέτρα για την «ασφαλή λειτουργία» του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου. Οι Αμερικανοί απ' την άλλη δικαιολόγησαν την αντικατάσταση του συμβατικού «Κίτι Χοκ» με το πυρηνοκίνητο «Τζορτζ Ουάσιγκτον», λέγοντας ότι στέλνουν στην Ιαπωνία τα πιο προηγμένα σκάφη τους στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχίας τους με την Ιαπωνία...

Το «Τζορτζ Ουάσιγκτον» είναι το μοναδικό αμερικανικό αεροπλανοφόρο που θα έχει μόνιμη βάση στο εξωτερικό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ