ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Ξεπούλημα με σχέδιο διάσπασης των εργαζομένων

Μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Μεταφορών έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «διαίρει και βασίλευε» για να ολοκληρώσει το έργο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΟΑ

Στη διάσπαση των εργαζομένων του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) επικεντρώνει η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση όλες της τις προσπάθειες, προκειμένου να «περάσει» με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις το σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΟΑ, που προωθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχουν οι διαγωνισμοί ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της ΟΑ, η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε αργά χτες βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει την οριστική εκκαθάριση του ομίλου, το αργότερο έως τον Οκτώβρη του 2009.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, έχοντας επιλέξει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», καλεί χωριστά σε διάλογο τα σωματεία της ΟΑ και παράλληλα με προσωπικές επιστολές - το περιεχόμενο των οποίων ενέκρινε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεργασία που είχε το πρωί με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών - παροτρύνει όλους τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το κυβερνητικό σχέδιο.

Μετά τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε αισιόδοξος πως ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των 3 ξεχωριστών εταιρειών (πτητικό έργο, Τεχνική Βάση, επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών) θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Το «πράσινο φως» για το διαγωνισμό θα «ανάψει» το αμέσως προσεχές διάστημα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και, όπως δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, θα δοθεί έτσι το «εναρκτήριο λάκτισμα για να προχωρήσουμε μπροστά, επιτελώντας το πατριωτικό μας καθήκον»! Ο υπουργός επανέλαβε τις ανέξοδες διαβεβαιώσεις περί «απόλυτης κάλυψης των εργαζομένων» όταν απολυθούν, καθώς και τον ισχυρισμό ότι «με την κοινωνικά δίκαιη λύση που δίνει η κυβέρνηση, θα σταματήσουν οι φορολογούμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για ένα "βαρέλι χωρίς πάτο"».

Στο μεταξύ, σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία - με πρόταση της ΠΑΣΚΕ - να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργού για διάλογο. Ωστόσο, στελέχη της ΠΑΣΚΕ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τη στάση τους, εάν η κυβέρνηση δώσει το πλήρες σχέδιο που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα στελέχη της ΔΑΚΕ τάχτηκαν υπέρ του διαλόγου.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΑ, που έχουν ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση πως θα σταθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο σχέδιο κυβέρνησης και ΕΕ, απορρίπτουν ξεκάθαρα κάθε συμμετοχή σε κάθε είδους διάλογο με την κυβέρνηση και επιμένουν σταθερά στη θέση για κλιμάκωση και ένταση των κινητοποιήσεων, ακόμα και με την κήρυξη απεργιών.

Οι πιλότοι της ΟΑ, που υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης επί ΠΑΣΟΚ, το 2003, «είχε αφήσει πίσω εκατοντάδες εξαπατημένων συνταξιούχων», θα καθορίσουν τις θέσεις σε Γενική τους Συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη.

Με ανακοινώσεις τους οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Λάρισας καταγγέλλουν το επιχειρούμενο κλείσιμο - ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της «Ολυμπιακής», δηλώνουν τη συμπαράταξή τους με τον αγώνα των εργαζομένων στην ΟΑ και καλούν όλους τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό να ορθώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα απέναντι στις πολιτικές που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά τους, καθώς και να καταδικάσουν τα κόμματα που τις υλοποιούν και τις στηρίζουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Υπέρ της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο

Σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, ο Γ. Σανιδάς χαρακτήρισε «συνταγματικό» το μέτρο της προσωποκράτησης

Εισήγηση - «βόμβα» από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υποστήριξε ότι το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, «είναι συνταγματικό» διαφοροποιούμενος έτσι από τη θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αν, τελικά, η εισήγηση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού γίνει δεκτή, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για οριστική κρίση, καθώς η Ολομέλεια του (ΣτΕ) έχει κρίνει ακριβώς το αντίθετο. Σε περίπτωση που «περάσει» η προσωποκράτηση, αυτοί που θα κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή - ακόμη και για μικρό χρέος - θα είναι κυρίως οι μικροί βιοτέχνες και έμποροι, όπως διδάσκει και η εμπειρία, από την περίοδο που ίσχυε η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο.

Ο Γ. Σανιδάς στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι η προσωποκράτηση που προβλέπεται μέχρι ένα χρόνο για χρέη στο Δημόσιο «δικαιολογείται από την επιτακτική ανάγκη ικανοποίησης ιδιαιτέρως σοβαρού δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, εκείνου δηλαδή της είσπραξης και μάλιστα εγκαίρως των δημοσίων εσόδων».

Η εισήγηση του ανώτατου εισαγγελέα που θυμίζει περισσότερο φρασεολογία του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη αναφέρει επίσης ότι η είσπραξη των δημοσίων εσόδων «που διαχρονικά συνιστά μείζον και κρίσιμο πρόβλημα της χώρας αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, την ικανοποίηση των αναγκών γενικά του κράτους και της κοινωνίας»... Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελέας διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν «να αξιώνουν μέλη του κοινωνικού συνόλου να μην προσωποκρατούνται για χρέη στο Δημόσιο», ενώ «τα ίδια άτομα χωρίς εμφανή περιουσιακά στοιχεία κατοικούν σε πολυτελείς επαύλεις». Βέβαια, στη φυλακή οδηγούνται οι μικροί και ποτέ αυτοί που ζουν στις πολυτελείς επαύλεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με μεγάλη πλειοψηφία (24 - 3) έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση και πως αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά «επ' αυτού τούτου του προσώπου του οφειλέτη». Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ από το 2003 είχε κρίνει ότι η προσωποκράτηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για χρέη στο ΙΚΑ και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η υπόθεση που εξετάστηκε χτες στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αφορούσε αίτημα του προϊσταμένου της Β΄ ΔΟΥ Κέρκυρας για προσωποκράτηση βιοτέχνη από την Κέρκυρα, ο οποίος χρωστούσε 69.407 ευρώ (23.650.492 δρχ.). Τα χρέη δημιουργήθηκαν από τη μη εξόφληση δανείου πλημμυροπαθούς και ποινικές καταδίκες του από ακάλυπτες επιταγές. Στο δικαστήριο ο βιοτέχνης ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο, γιατί βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, το ακίνητο που στεγαζόταν η βιοτεχνία το έχασε σε πλειστηριασμό και πως δυσκολεύεται να συντηρήσει το ανήλικο παιδί του και την ασθενή σύζυγό του.

Αποβλήθηκε επιχείρηση από τον ΟΚΑΑ

Αποβλήθηκε από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας η εταιρεία Εμμ. Κυρ. Πανταζής με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού. Πρόκειται για την επιχείρηση που στη διάρκεια ελέγχων κλιμακίου του υπουργείου Ανάπτυξης τον προηγούμενο Αύγουστο διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από τη Βουλγαρία στην Κόρινθο και στην Αθήνα.

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαλύεται η Ιστορία της αλιείας

Ενα ιστορικό αλιευτικό σκάφος της Λήμνου οδηγείται στη διάλυση με κοινοτική επιδότηση, ως αποτέλεσμα της ευρωπολιτικής συρρίκνωσης του αριθμού των μικρών και μεσαίων σκαφών. Για το θέμα αυτό η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση τονίζοντας ότι η παραδοσιακή αλιεία του νησιού δέχεται ένα ακόμα πλήγμα.

Η διάλυση του ιστορικού αλιευτικού σκάφους «ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ» είναι αποτέλεσμα της αντι-αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ που με ευλάβεια εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται το υποκριτικό ενδιαφέρον του κ. Σηφουνάκη και σημειώνεται πως η εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ έχει ως αποτέλεσμα:

-- Τη βαθμιαία μείωση των μικρών και μικρομεσαίων σκαφών, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός περιορισμένου αριθμού μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα λυμαίνονται τον ενάλιο πλούτο, εκμεταλλευόμενες το κενό που άφησαν οι εκδιωχθέντες ψαράδες.

-- Την περαιτέρω ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραχωρήσεις μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων στις ορέξεις του κεφαλαίου, με ό,τι αρνητικές συνέπειες σημαίνει αυτό.

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ καλεί τους ψαράδες του νησιού να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό κίνημα, μέσα από τους συλλογικούς φορείς και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς για να ανατραπεί η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και παράλληλα να διεκδικήσουν συγκεκριμένα αιτήματα για την επιβίωσή τους.

ΟΒΣΑ
Σύσκεψη για το κλείσιμο των καταστημάτων

Σύσκεψη με θέμα το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 13 του Οκτώβρη, συγκαλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 29 του Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της (Πατούσα 3 - Πλ. Κάνιγγος).

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των ηγεσιών του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που στηρίζουν ουσιαστικά η κάθε μία με τον τρόπο της την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική», τονίζει στην πρόσκλησή της η Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ