ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
ΝΔκαι ΠΑΣΟΚ ούτε αλλάζουν ούτε φτιάχνουν

Συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους του δήμου Περάματος

Γεμάτο Περαματιώτες το δημαρχείο, ενώ ακούν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Γεμάτο Περαματιώτες το δημαρχείο, ενώ ακούν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο δήμο του Περάματος, σε μια από τις πιο βασανισμένες και εγκαταλειμμένες περιοχές της περιφέρειας του Πειραιά, περιόδευσε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Συναντήθηκε και μίλησε με τους εργαζόμενους του δήμου και συμμετείχε σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ενημερώθηκε για όλα, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της πόλης. Προβλήματα που σε αυτά, δηλαδή της ανεργίας, της φτώχειας, της ακρίβειας, του χτυπήματος των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, της εμπορευματοποίησης των πάντων, οι εργαζόμενοι του Περάματος καλούνται να αντιμετωπίσουν την έλλειψη βασικών υποδομών, την παραμονή των καζανιών των πετρελαιοειδών - «τα καζάνια του θανάτου» όπως τα χαρακτηρίζουν οι Περαματιώτες - και τον ασφυκτικό κλοιό από τα μονοπώλια. Και συγκεκριμένα την κινεζική πολυεθνική COSCO, η οποία έγινε το μεγάλο αφεντικό του ΟΛΠ ΑΕ και με όπλο την αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με συνεργό το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, σχεδιάζει να μετατρέψει την παραλιακή μετώπη της πόλης, σε μάντρα κοντέινερ, απειλώντας και την ύπαρξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Την Αλέκα Παπαρήγα υποδέχτηκε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας. Την συνόδευαν η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πατσιλινάκος πρώην δήμαρχος Περάματος και οι πρόεδροι του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Παν. Ενωσης Αμμοβολιστών Σωτήρης Πουλικόγιαννης και Γιάννης Δεληγιάννης, αντίστοιχα.

Οι εργαζόμενοι του δήμου επιφύλαξαν στην Αλέκα Παπαρήγα ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, την οποία εκδήλωσαν με το μαζικό τους «παρών» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και με ηχηρά χειροκροτήματα.

Η Αλ. Παπαρήγα στη διάρκεια της ομιλίας της προς τους εργαζόμενους, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ πλούσια συζήτηση, μεταξύ άλλων, κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα να «μετρήσετε τον αντίχτυπο και τις συνέπειες στη ζωή σας από τα μέτρα που έχουν παρθεί ας πούμε εδώ και 20 χρόνια» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Υγεία, στην Παιδεία, να μετρήσουν τις συνέπειες από τις μεταρρυθμίσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ειδικά για τον «Καποδίστρια», που έχει προγραμματιστεί από το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται σήμερα από τη ΝΔ, τόνισε ότι «εξασφαλίζει να λειτουργεί η ΤΑ ακόμα καλύτερα σαν ένας αναπόσπαστος μηχανισμός του ενιαίου κρατικού μηχανισμού, που τσιγκουνεύεται χρήματα για κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες και ανοίγει καλύτερα το δρόμο στους επιχειρηματίες».

Στο διά ταύτα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε προς τους εργαζόμενους ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουν και να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», «πρέπει να ξεμπερδέψετε από τη στρατηγική των δύο κομμάτων. Δεν αλλάζουν, ούτε φτιάχνουν». «Ούτε ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ΛΑ.Ο.Σ. προσφέρουν μια ριζικά άλλη κατεύθυνση».

Καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο λαϊκός παράγοντας χρειάζεται να ακολουθήσει άλλη γραμμή, άλλη πορεία που βρίσκεται σε ρήξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια. «Η άλλη πορεία, επισήμανε, βρίσκεται στο δυνάμωμα του εργατικού κινήματος, μαζικά σωματεία, πάλη με ταξικά χαρακτηριστικά και όχι διαπραγμάτευση τι θα χάσουμε περισσότερο ή λιγότερο. Συμμαχία του εργατικού κινήματος, με την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, μια ενιαία συμμαχία που αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική, διαπραγματεύεται από θέσεις δύναμης και δυναμικής και τελικά βάζει στόχο αυτό που εμείς λέμε λαϊκή εξουσία». «Χωρίς να συμφωνεί ο άλλος υποχρεωτικά με το σοσιαλισμό, αν και ο εργάτης δεν έχει άλλη επιλογή, να συμφωνήσουμε σε μια λαϊκή διακυβέρνηση», που ό,τι παράγεται «στον τόπο από τον εργαζόμενο λαό, αυτό πρέπει να το μετατρέψεις σε δημόσια, λαϊκή, περιουσία», με τη «διαμόρφωση ενός παλλαϊκού πανεθνικού σχεδιασμού που δεν περιλαμβάνει μόνο την παραγωγή, αλλά και την πλήρη εργασία όλων».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Παρουσιάστηκαν τα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της

Στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου όπου παραβρέθηκαν και φορείς της πόλης, τέθηκαν στην Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από το δήμαρχο και τους επικεφαλής των συνδυασμών τα ζοφερά προβλήματα της πόλης. Επίκεντρο ήταν η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και οι αγώνες του ταξικού κινήματος που αναπτύσσονται εκεί για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της, που αφορούν ολόκληρη την πόλη και έρχονται σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ παρουσιάστηκαν και τα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι του δήμου, με τους συμβασιούχους, τους «εθελοντές» εργαζόμενους δηλαδή χωρίς μισθό, τους επί ένα χρόνο απλήρωτους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, καθώς επίσης η έλλειψη υποδομών και μεγάλων έργων όπως ο δεύτερος δρόμος. Ακόμα καταγγέλθηκε ότι η κυβέρνηση για λογαριασμό της κινεζικής πολυεθνικής COSCO εκβιάζει το δήμο να αποδεχτεί την κατασκευή της τρίτης προβλήτας σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ για να φύγουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών που βρίσκονται εκεί ακριβώς που σχεδιάζεται η κατασκευή της προβλήτας.

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι και σήμερα σε ορισμένα προβλήματα με δυνατούς αγώνες μπορεί να επιτευχθεί μία λύση και ανέφερε τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας και άλλα, όμως συνολική αλλαγή στην οικονομική θέση των εργαζομένων, με σταθερή δουλειά, με καλό εισόδημα, αυτό απαιτεί πολιτική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη ή τα έργα που γίνονται και θα γίνουν δεν έχουν σχέση με την ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών, αλλά με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και συμφέροντα των μονοπωλίων, σημειώνοντας ότι «αν τους συμφέρει να φτιάξουν ένα δρόμο για να περνάνε τα εμπορεύματα, μπορεί να τον κάνουν, όχι ένα δρόμο για να ανακουφίσουν τους κατοίκους». Ενώ ξεκαθάρισε για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη του κινήματος και να κάνει δικά της τα προβλήματα των δημοτών κυρίως στα θέματα δουλειά, εισόδημα, Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, εισόδημα.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Μόνο ο ενωμένος αγώνας θα φέρει αποτελέσματα

Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή στο Μουσικό Σχολείο του Πειραιά

Ενας στους τρεις καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά είναι ωρομίσθιος, είναι κενές 12 θέσεις εκπαιδευτικών, οι αίθουσες δεν έχουν ηχομόνωση, οι χώροι δεν επαρκούν και αποτελεί άμεση ανάγκη η εξεύρεση νέων χώρων για την επέκτασή του. Το σχολείο λειτουργεί με εννιάωρα και οι 203 μαθητές σιτίζονται μέσα. Καθώς όμως δεν υπήρχε χώρος για τραπεζαρία, τα παιδιά μέχρι πέρυσι έτρωγαν στις αίθουσες. Φέτος, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάθεση της σίτισης σε κέτερινγκ και γι' αυτό, μέχρι να ξεκινήσει η σίτιση, το σχολείο λειτουργεί με εξάωρα.

Τα προβλήματα αυτά, όπως παρουσιάστηκαν από τους εκπαιδευτικούς, την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια της περιοδείας της Διαμάντως Μανωλάκου, βουλευτή Πειραιά του ΚΚΕ, στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά, αποδεικνύουν με ποιο τρόπο μειώνεται η στήριξη της δωρεάν Παιδείας και τμήματά της προωθούνται στους ιδιώτες. Παράλληλα πώς αποδιοργανώνονται οι εργασιακές σχέσεις με την ωρομίσθια εργασία και μειώνεται το κόστος εργασίας όπως επιβάλλει η ΕΕ μέσω της συνθήκης της Λισαβόνας.

Απέναντι σε αυτά που ήδη βιώνουν, η Διαμάντω Μανωλάκου τούς επισήμανε τα χειρότερα που έρχονται, όπως η εφαρμογή του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επέκταση της κατάργησης των ΒΑΕ για χιλιάδες εργαζόμενους.

Αφού αναφέρθηκε στο κάλεσμα για νέες θυσίες προς όφελος της ευημερίας του κεφαλαίου που τους γίνεται, στη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, στη συρρίκνωση του μισθού τους αλλά και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, της Ολυμπιακής, κρίκοι όλα μιας αλυσίδας, της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η ΝΔ όπως προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως μόνο ο ενωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα και πως ό,τι έχει κερδηθεί μέχρι τώρα μόνο με αγώνες κερδήθηκε και κανείς δε χάρισε τίποτα.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμούν τα δολοφονημένα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου

Στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ, η Κομματική Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο 4 Οκτώβρη, στις5 το απόγευμα, εκδήλωση τιμής για τα δολοφονημένα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου του 1941 από το βουλγαρικό στρατό κατοχής, στο μνημείο της Παλαιοκώμης του Νομού Σερρών. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, στην πλατεία Ροδολίβους του Νομού Σερρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ