ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «SIEMENS» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμακώνουν για το δικαίωμα στη δουλειά

Συνέντευξη Τύπου, συγκέντρωση και πορεία χτες

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία

Motion Team

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία
«Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά» ήταν ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα των εργαζομένων της SIEMENS στη χτεσινή πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετά τη συνέντευξη Τύπου, και με κατεύθυνση το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και τα γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική ήταν μια από τις τράπεζες που κατείχαν μετοχές (30%) στη SIEMENS.

Νωρίτερα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με μαζική συμμετοχή εργαζομένων. Στη συνέντευξη, εκ μέρους του ΠΑΜΕ παρενέβη ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης και ΓΓ του ΕΚΘ, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Το εργοστάσιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό με τους σημερινούς εργαζόμενους σε αυτό το αντικείμενο. Καμία αποχώρηση από αυτό. Αλλά και να σκεφτούμε ποιος τους άνοιξε την πόρτα, ποιος τους έδωσε την ευκαιρία, στη SIEMENS, στη ΒΙΑΜΥΛ, στη ΒΑΛΚΑΝ, να κάνουνε ό,τι θέλουν με επιχειρήσεις που χτίστηκαν μόνο από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Εχουνε ευθύνες που θα πρέπει να τις πάρουμε υπόψη μας». Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, Μπ. Καλαϊτζίδης, επανέλαβε ότι «σύσσωμοι οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε απεργία διαρκείας, διεκδικούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης της SIEMENS και απαιτούμε την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου».

Στη συνέντευξη έγιναν επίσης τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αρκέστηκαν στη λύση της εύρεσης επενδυτή - «σωτήρα», χωρίς φυσικά να κάνουν κουβέντα για το αν ο επενδυτής θα διασφαλίσει τη λειτουργία, τις θέσεις και τους όρους εργασίας. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων της SIEMENS εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, ο οποίος έθεσε το ζήτημα εκ μέρους της ΝΑΣ και στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ LANNET
48ωρη για δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας

Με απεργία - σήμερα και αύριο - ξεκινάνε τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Lannet (συμφερόντων Λαναρά), στο πλαίσιο της απόφασης που έχει πάρει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στον Ομιλο για την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων (η εργοδοσία τους χρωστά δεδουλευμένα από δύο έως και τέσσερις μήνες και τα έξοδα κίνησης σε μια σειρά εργαζόμενους) και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει χρηματοδοτηθεί με τις πλάτες της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Και πιο κάτω τονίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι «τα αποτελέσματα της πολυδιαφημιζόμενης "απελευθέρωσης" των τηλεπικοινωνιών».

Τα προβλήματα αυτά, υπογραμμίζει «δεν αφορούν μόνο την Lannet αλλά όλο τον κλάδο. Οκτώ χρόνια μετά από την "απελευθέρωση" των αγορών, οι εργαζόμενοι βρίσκονται κακοπληρωμένοι, με την ανεργία να προβάλει πια φανερά, με την ποιότητα των υπηρεσιών να είναι σε επίπεδα πιο άθλια από πριν». Καταλήγοντας τονίζει τη θέση του ΣΕΤΗΠ για «τηλεπικοινωνίες που θα ανήκουν σε όλους, κάτω από έναν ενιαίο φορέα με σκοπό τις ποιοτικές και φτηνές υπηρεσίες χωρίς τα κέρδη των ιδιοκτητών αλλά με κέρδη για όλο τον λαό (τον εργαζόμενο, τον φοιτητή κτλ.), για δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο», που πρέπει να είναι στόχος πάλης για τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες αλλά και όλους τους εργαζόμενους.

Ματωμένη μέρα και η χτεσινή

Ενας νεκρός και ένας τραυματίας εργάτης ο απολογισμός

Νεκρός είναι ένας ακόμα εργάτης, ο 33χρονος Χρήστος Γομάτος από το Δήμο Πελλάνας Λακωνίας, όταν ο φορτωτής που χειριζόταν έπεσε -για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο- σε ρεματιά κοντά στο χωριό Λογγανίκο, λίγο μετά τις 8 το πρωί χτες, στα έργα διαπλάτυνσης του δρόμου για λογαριασμό του Δήμου Πελλάνας. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σπάρτης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η μακάβρια λίστα του θανάτου της εργατικής τάξης αυξάνει συνεχώς, με τους επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς να έχουν φτάσει στους 94.

Την ίδια στιγμή, μισή μόλις ώρα πριν τη χτεσινή προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, ένας Ρουμάνος εργάτης έπεφτε από την οροφή, ύψους 12 μέτρων, του υπό κατασκευή χώρου πολλαπλών χρήσεων του σχολείου. Ο μετανάστης οικοδόμος τραυματίστηκε, καθώς ο εργολάβος στον οποίο είχε αναθέσει την εργολαβία ο ΟΣΚ, δεν είχε λάβει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν πως ο εργάτης ήταν ανασφάλιστος. Συνδικαλιστές οικοδόμοι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ διαπίστωσαν την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Μετά το περιστατικό ο υπουργός απέφυγε να επισκεφτεί το σχολείο για να αποφύγει την κατακραυγή για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Τέλος, την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα αναφορικά με το θάνατο του Σύρου εργάτη Faozo Waka, ο οποίος σκοτώθηκε πέφτοντας σε ακάλυπτο φρεάτιο ανελκυστήρα κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη στο Βασιλίτσι Κορώνης, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων ασφάλειας, ζητά η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με αναφορά που κατέθεσε προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ