ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
Να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση των καθαριστριών των Δημοσίων Σχολείων

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση των καθαριστριών των Δημοσίων Σχολείων
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, με θέμα τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Αχιλλέας Κανταρτζής, Γιάννης Πρωτούλης και Σπύρος Χαλβατζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων των οποίων η ταλαιπωρία και ο εμπαιγμός συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ.

Είναι απαράδεκτη η τακτική του υπουργείου να διαχωρίζει εργαζόμενους που παρέχουν την ίδια εργασία, σε δύο, τρεις ή παραπάνω κατηγορίες. Μέχρι σήμερα έχει μετατραπεί η σύμβαση σε αορίστου χρόνου συνολικά για 7.824 εργαζόμενους-ες και από αυτούς οι 2.282 είναι με μερική απασχόληση. Πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από 5.000 συνεχίζουν να δουλεύουν με συμβάσεις έργου.

Αυτά, εκτός των άλλων αρνητικών, θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που όχι μόνο αμείβονται με ψίχουλα, αλλά θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα και με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους. Σημαίνει, ακόμα, ότι κάποια σχολεία θα έχουν μόνιμη καθαρίστρια από τις 7 π.μ. ως τις 2.30 μ.μ. και κάποια άλλα με σύμβαση έργου, μόνο μετά το σχόλασμα.

Επιπλέον με τροπολογία στο πρόσφατο νομοσχέδιο περί «ειδικής αγωγής» υπήρξε διάταξη για την παραχώρηση της καθαριότητας των σχολείων σε εταιρείες καθαριότητας.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το υπουργείο οφείλει να προχωρήσει στη συνολική λύση του προβλήματος προσλαμβάνοντας όλο το προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα των σχολείων της χώρας, ώστε να καλυφθούν ουσιαστικά όλες οι ανάγκες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την κατάργηση όλων των απαράδεκτων και αντεργατικών συμβάσεων (έργου, ορισμένου χρόνου κλπ.) και τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων χωρίς, νομικά τερτίπια, όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά (7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο) και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς εργασιακούς μισθολογικούς διαχωρισμούς αλλά και την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα για ουσιαστική και σωστή αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής λειτουργίας των σχολείων και όχι όπως γίνεται σήμερα με την εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Ενταξη στα βαριά και ανθυγιεινά όλων αυτών που εργάζονται στην καθαριότητα.
  • Για να μην παραδοθεί και η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες.
  • Για τη γενναία πρόσθετη χρηματοδότηση από του υπουργείου Παιδείας, ώστε να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζόμενων στην καθαριότητα χωρίς προβλήματα».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΛΥΜΠΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ: Από το 1996 το θεραπευτήριο Κολυμπίων στη Ρόδο μετονομάζεται σε ΚΑΦΚΑ, χωρίς όμως να συνοδευτεί με αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του. Σήμερα το ίδρυμα Κολυμπίων φιλοξενεί 81 τροφίμους από τους οποίους το 85% είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Η λειτουργία του, από πλευράς προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, είναι απαράδεκτη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Βέρα Νικολαΐδου, Αντώνης Σκυλλάκος και Σπύρος Χαλβατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι προτίθεται να κάνει:

- Για την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού (σήμερα τουλάχιστον το διπλάσιο) ιατρών, φαρμακοποιού και νοσηλευτικού προσωπικού;

- Για την άμεση ανεύρεση κατάλληλου κτιρίου ή ανέγερση νέου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των τροφίμων, οι οποίοι τώρα είναι αναγκασμένοι να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες;

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ: Από τις 5/9/2008 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σκιάθος» έχει τεθεί εκτός δρομολογίων λόγω βλάβης. Το πλοίο αντικατέστησε, στις 8/9/08, στα δρομολόγια Βόλου - Β. Σποράδων, το επιβατηγό οχηματαγωγό «Τζετ Φέρρυ 1», διακόπτοντας τα δρομολόγια που εκτελούσε στη γραμμή Αγ. Κωνσταντίνος - Β. Σποράδες. Το παραπάνω γεγονός προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους και επισκέπτες, δεδομένου ότι οι ακτοπλοϊκές γραμμές Βόλου - Β. Σποράδων και Αγ. Κων/νου - Β. Σποράδων παρουσίαζαν ήδη αρκετά προβλήματα και δεν κάλυπταν τις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών κατά την περίοδο της τουριστικής κίνησης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό:

- Γιατί παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες των κατοίκων και των φορέων του νομού, η κυβέρνηση δεν έχει βρει λύση για την επαρκή κάλυψη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Βόλου - Β. Σποράδων με συμβατικά πλοία;

- Γιατί δεν υπήρξε άμεση αντικατάσταση του «Εξπρές Σκιάθος» με άλλο συμβατικό πλοίο, ώστε να μην διακοπούν τα δρομολόγια Αγ. Κων/νου - Β. Σποράδων και πώς σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα άμεσα και να σταματήσει η ασύδοτη δράση των εφοπλιστικών εταιρειών;

ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ: Ενας ακόμα εργάτης καθαριότητας, πατέρας τριών παιδιών, υπάλληλος του Δήμου Μοσχάτου, που αναγκαζόταν να δουλεύει παρά τα 61 χρόνια του, έπεσε νεκρός το πρωί της Παρασκευής 5 Σεπτέμβρη 2008 στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σχιστού, όταν η πίσω πόρτα του απορριμματοφόρου έκλεισε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο θάνατος του εργαζόμενου, αυξάνει στους 90 τον επίσημα καταγεγραμμένο αριθμό των νεκρών εργατών από τις αρχές του 2008. Ερχεται να επιβεβαιώσει την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε παγίδες θανάτου, στο όνομα της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα αυτήν την κατάσταση, έτσι ώστε υποχρεωτικά να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου στους χώρους δουλειάς ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Επίσης ΕΡΩΤΟΥΝ τι μέτρα είναι διατεθειμένη να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, να μπαίνουν βαριά πρόστιμα στους παραβάτες και, όταν δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα, να διακόπτονται οι εργασίες.

- Να ενισχυθούν τα ΚΕΠΕΚ με ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.

- Οι μηχανικοί Ασφαλείας να πάψουν να είναι υπάλληλοι του εργοδότη, να πάψει ο εργοδότης να ελέγχει τον εαυτό του.

  • Να δημιουργηθεί κρατικό σώμα Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς από ποιον και γιατί δόθηκε η εντολή παρακολούθησης του συνδικαλιστή Δημήτρη Βασιλειάδη από δυνάμεις της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Επίσης, καλείται ο κ. υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής το αποτέλεσμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης για το γεγονός αυτό.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με προτεραιότητα στους σημερινούς συμβασιούχους, για την ασφαλή λειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Φαρσάλων του νομού Λάρισας και αν θα επιμείνουν στην πολιτική λιτότητας απέναντι στον ευαίσθητο αυτό κοινωνικό τομέα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να μην παραχωρηθεί η κατασκήνωση της Μεταμόρφωσης για τα παιδιά με αναπηρία στη Μονή Αγίου Διονυσίου του Αγίου Ορους.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να καλυφθούν οι ανάγκες στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και αν θα επιμείνει στη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο της Υγείας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σταύρος Σκοπελίτης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι ενέργειες θα κάνει για να προστατέψει το εισόδημα των παραγωγών καλαμποκιού και σιτηρών από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ