ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη κινητοποίηση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, την Παρασκευή 10 Οκτώβρη, φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους τους.

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους και να δώσουν δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις για να απαιτήσουν: Να δοθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές και σπουδαστές δωρεάν όλα τα απαραίτητα βιβλία. Να μην περάσει η κάρτα και η λίστα συγγραμμάτων. Να καταργηθεί ο νόμος για τα κολέγια, να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ. Να καταργηθεί συνολικά ο νόμος πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική λειτουργία σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ.

Η κινητοποίηση στην Αθήνα προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται ο κύριος όγκος των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων ενώ μέχρι στιγμής σε κινητοποιήσεις στις πόλεις την Παρασκευή καλούν οι σύλλογοι φοιτητών: Κτηνιατρικής Θεσ/νίκης, Νηπιαγωγών, Δασκάλων και Φιλοσοφικής Ρεθύμνου και ο σύλλογος σπουδαστών ΤΕΙ Ρεθύμνου. Ακόμα, σε κινητοποίηση την Πέμπτη 9 Οκτώβρη στην Πάτρα καλεί ο σύλλογος Εστίας.

ΕΠΑΛ ΡΑΦΗΝΑΣ
Ενόχλησε η εξόρμηση και κάλεσαν την αστυνομία

Καταγγελία της ΟΒ Ραφήνας της ΚΝΕ

Τη διευθύντρια του ΕΠΑΛ Ραφήνας, η οποία την περασμένη Παρασκευή 3 Οκτώβρη κάλεσε την αστυνομία για να απομακρύνει μέλη της ΚΝΕ που μοίραζαν στους μαθητές έξω από το σχολείο ανακοινώσεις καλώντας στον αγώνα για δωρεάν δημόσια παιδεία, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Βάσης Ραφήνας της ΚΝΕ.

Η ΟΒ Ραφήνας της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές «να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και αντιπαιδαγωγικές μεθόδους». Ειδικότερα, αυτή την περίοδο των μαθητικών εκλογών, όπως επισημαίνει, οι μαθητές πρέπει να λάβουν υπόψη τέτοια φαινόμενα. «Μαθητικές κοινότητες και μαθητικά συμβούλια πρέπει να έχουν λόγο και άποψη για όλα τα θέματα που αφορούν το σχολείο και την παιδεία. Να μην είναι έρμαια του καθενός (...) να αγωνιστούν και να διεκδικούν όσα δικαιούνται και τους ανήκουν» σημειώνει. Τέλος, καλεί τους μαθητές να διεκδικήσουν ένα ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους, σχολείο που θα παρέχει πραγματική μόρφωση και θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Στην Αλεξανδρούπολη

ΟΝΝΕΔίτες και ασφαλίτες από κοινού, επιχείρησαν χτες το πρωί να τρομοκρατήσουν μαθητές - μέλη της ΚΝΕ, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν κινητοποίηση που βρισκόταν σε εξέλιξη στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Αλεξανδρούπολης. Οι άνδρες της Ασφάλειας ζήτησαν τα στοιχεία των μαθητών και αποχώρησαν μόνο όταν στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Εβρου τους έδωσαν τα δικά τους στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ τονίζεται: «Δε διστάζουν να χρησιμοποιούν τραμπούκους, ΟΝΝΕΔίτες και ασφαλίτες, αξιοποιώντας την πείρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τα μαθητοδικεία και το χτύπημα των μαθητικών αγώνων, οι οποίοι απώτερο στόχο έχουν την περαιτέρω εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων του κεφαλαίου και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να βάλουν εμπόδια στους αγώνες των μαθητών για ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας». Και η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές σε άμεση απάντηση, να σπάσουν την τρομοκρατία, να οργανώσουν και να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους.

Στις 10 Οκτώβρη στους δρόμους!

Η επιτυχία των κινητοποιήσεων στις 10 του Οκτώβρη θα είναι το καλύτερο ξεκίνημα για μια νέα χρονιά, η οποία σηματοδοτείται από τη συνέχιση των αντιδραστικών μέτρων στην ανώτατη εκπαίδευση. Ολες οι δυνάμεις της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε κάθε εξάμηνο, εργαστήριο, μάθημα να απευθυνθούμε μαζικά στους φοιτητές και σπουδαστές καλώντας τους στα συλλαλητήρια. Μπορεί να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ ότι θα βρουν απέναντί τους σοβαρές αντιστάσεις. Οτι οι συνέπειες της πολιτικής τους - που φαίνονται πιο έντονα από τις πρώτες κιόλας μέρες, με τα συγγράμματα, τα ΚΕΣ, το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών, την προέλαση των επιχειρηματιών και των εταιρειών - δε θα αφήσουν τους φοιτητές και σπουδαστές με σταυρωμένα χέρια. Ακόμα περισσότερο τους σπουδαστές των ΤΕΙ, μιας και τα πράγματα εκεί είναι χειρότερα. Επιτυχημένη δουλειά σημαίνει, πέρα από τη συμμετοχή στις πορείες και τις συγκεντρώσεις, να γίνει ένα μεγάλο άνοιγμα, να μη μείνει αμφιθέατρο και φοιτητής που δε θα συζητήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε μόνο την κυβέρνηση, εντολοδόχο του κεφαλαίου και της ΕΕ, ή τα συγκροτήματα του Τύπου, που για άλλη μια φορά θα προσπαθήσουν να «εξαφανίσουν» τις πρωτοβουλίες αυτές. Βρίσκουμε και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων που οι μεν εδώ λιγότερο, οι δε εκεί περισσότερο, συνολικά, όμως, κρατάνε την ίδια στάση: Επίθεση στις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής και της ΚΝΕ.

Για ποιο λόγο; Επειδή ενημερώνουμε για τις 10 του Οκτώβρη και κινητοποιούμε για το δικαίωμα των φοιτητών και σπουδαστών στη δωρεάν μόρφωση, στα βιβλία, στις εστίες, στη σίτιση, στα αναλώσιμα, ενάντια στην οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ. Επειδή προβάλλουμε την αυτονόητη ανάγκη να αναδιαμορφωθεί το χάλι που έχουν φτιάξει και λένε ανώτατη εκπαίδευση, για να μπορούν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να παίρνουν όλη την απαραίτητη γνώση, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν την εταιρεία να τους λέει τι να μάθουν, τι πιστοποιητικά και δεξιότητες να κυνηγήσουν, πόσα δικαιώματα να αφήσουν για τις ανάγκες της ...αγοράς. Επειδή αποκαλύπτουμε την αλήθεια, ότι η πολιτική αυτή είναι της ΕΕ και έχουν ευθύνη όσοι στήριζαν και στηρίζουν τις κατευθύνσεις της. Επειδή δε θέλουμε το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να μπει στους σχεδιασμούς «μακιγιαρίσματος» του πολιτικού συστήματος και να εξυπηρετήσει τα διάφορα σενάρια, αλλά το θέλουμε μαζί με το φυσικό του σύμμαχο, την εργατική τάξη και το λαό.

Οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ και ΣΥΝ, όχι μόνο αρνήθηκαν στα ΔΣ την ανάγκη άμεσης απάντησης στην εκρηκτική κατάσταση που βρίσκουν οι φοιτητές από τις πρώτες μέρες, αλλά και μπλοκάρουν τη μαζική κινητοποίηση στις 10 του Οκτώβρη. Γιατί ακριβώς αυτή η κινητοποίηση, με αυτά τα αιτήματα, τους ξεγυμνώνει στην πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών, μαζί και τα κόμματά τους. Για το λόγο αυτό και επιτίθενται ακόμα πιο έντονα αυτές τις μέρες στην Πανσπουδαστική και στην ΚΝΕ.

Σε πείσμα τους εμείς έχουμε κι άλλο ένα όπλο πλέον: Τις Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο. Το όπλο αυτό πρέπει μέσα από το δικό μας εξοπλισμό, αλλά και την πλατιά εξόρμηση να μην το κρατήσουμε αναμεταξύ μας. Μπορεί να ξεδιαλύνει αυτό που υπάρχει σαν αίσθηση σε φοιτητές και σπουδαστές από τις πρώτες μέρες των μαθημάτων: «Δεν πάει άλλο, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, αλλά πώς;».

Η οργάνωση της πάλης μπροστά στις 10 του Οκτώβρη μπορεί να τονώσει και να δώσει συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση στη ζέση της μάχης, της δραστηριοποίησης και της διεκδίκησης. Να αναδειχτεί ότι βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση των αγώνων και της προοπτικής είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα και κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Οτι οι φοιτητές και σπουδαστές μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που στέκονται αταλάντευτα απέναντι στο κεφάλαιο, την πολιτική του και τους εκπροσώπους του.


Βασίλης ΜΕΤΑΞΑΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Περιοδεία σε σχολεία

Περιοδεία στο 3ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Γέρακα, στα οποία οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ