ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο σοσιαλισμός από ουτοπία σε επιστήμη
  • Οι ρίζες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
  • Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα την πρώτη ενότητα - σε σύνολο εφτά - της Εκθεσης που πραγματοποιείται στη Νίκαια

Η Παρισινή Κομμούνα και η Πρωτομαγιά του 1896 στο Σικάγο
Η Παρισινή Κομμούνα και η Πρωτομαγιά του 1896 στο Σικάγο
Η αγωνία του ανθρώπου να περάσει από το «βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας». Οι αγώνες μετάβασης του σοσιαλιστικού κινήματος από την ουτοπία στην επιστήμη. Αποσπάσματα από έργα των κλασικών Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν. Η ίδρυση της Α΄ Διεθνούς. Η Κομμούνα και η μεγάλη απεργία του Σικάγου. Οι πρώτες προσπάθειες ανάπτυξης κινήματος στην Ελλάδα. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι συνέπειές του. Η Γερμανική Επανάσταση του 1918. Και, φυσικά, η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Ολα αυτά «παρελαύνουν» μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη της Εκθεσης φωτογραφίας και αρχειακών υλικών για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, ξεκινώντας την περιήγησή του στην πρώτη - από τις συνολικά εφτά - ενότητα. Ηδη από τον τίτλο της το στίγμα είναι σαφές: «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από ουτοπία σε επιστήμη - Οι ρίζες του ΚΚΕ».

«90 χρόνια ΚΚΕ. Πρωτοπόρα Θεωρία - Πρωτοπόρα Δράση». Με αυτό το σύνθημα και το ποίημα του μεγάλου ποιητή της εργατιάς Κώστα Βάρναλη, «Ο Οδηγητής», ξεκινάει η περιήγησή μας στην έκθεση. Και, αμέσως μετά, ξεκινά το «ταξίδι» μας προς τη δημιουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος, τις καταβολές του, τις θεωρητικές επεξεργασίες των μεγάλων του μαρξισμού - λενινισμού, τις εργατικές επαναστάσεις που προηγήθηκαν. Η μετουσίωση του σοσιαλισμού σε επιστήμη, με τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς και ιδιαίτερα το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και «Το Κεφάλαιο», σε συνδυασμό με τους πρώτους αγώνες της εργατικής τάξης, όπως στη Γερμανία το 1848, μας βάζουν σε κείνη την περίοδο της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος στον κόσμο.

Οι δύο Διεθνείς

Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση ξεχωρίζει στην πρώτη ενότητα
Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση ξεχωρίζει στην πρώτη ενότητα
Περνάμε στην ίδρυση της Α΄ Διεθνούς (1864 - 1876). Η φυσιογνωμία του Ευγένιου Ποτιέ, εργάτη, ποιητή του Υμνου της Διεθνούς, ξεχωρίζει. Από εκεί στην Παρισινή Κομμούνα, που αποτέλεσε γνήσιο «τέκνο» της Α΄ Διεθνούς, αλλά και την πρώτη νικηφόρα επανάσταση στην οποία το προλεταριάτο ηγήθηκε. Η αντίδραση των αστών, η συμμαχία των γαλλοπρωσικών δυνάμεων και η κατάπνιξη της πρώτης εργατικής εξουσίας στο αίμα με τη «ματωμένη βδομάδα», έδειξαν το μίσος με το οποίο η άρχουσα τάξη αντιμετώπιζε το νεαρό ακόμη εργατικό κίνημα. Η απεργία στο Σικάγο την Πρωτομαγιά του 1896, για την κατάκτηση του 8ωρου, είναι η επόμενη στάση.

Προχωράμε, βήμα βήμα, στην ίδρυση της Β΄ Διεθνούς (1889) και από εκεί στο Κόμμα Νέου Τύπου και τον ηγέτη του Κόμματος των Μπολσεβίκων, Β. Ι. Λένιν. «Το ρόλο του πρωτοπόρου αγωνιστή μπορεί να τον εκπληρώσει μόνο ένα Κόμμα που καθοδηγείται από πρωτοπόρα θεωρία», σημειώνεται στο απόσπασμα του κλασικού έργου «Τι να κάνουμε;». Η Επανάσταση του 1905-1907 στη Ρωσία μετατοπίζει το επαναστατικό κέντρο από τη Γαλλία και τη Γερμανία στην Ανατολική Ευρώπη. Τα γεγονότα του 1905 απέδειξαν, όπως σημειώνεται στην «Ιστορία του ΚΚΣΕ», «ότι η εργατική τάξη είναι σε θέση να ηγηθεί της επανάστασης, ακόμα κι αν αριθμητικά αποτελεί τη μειοψηφία του πληθυσμού».

Το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα

Ο Λένιν, θεμελιωτής της θεωρίας του Κόμματος Νέου Τύπου
Ο Λένιν, θεμελιωτής της θεωρίας του Κόμματος Νέου Τύπου
Σε αυτό το σημείο, μεταφερόμαστε στα πρώτα σκιρτήματα της σοσιαλιστικής θεωρίας στην Ελλάδα. «Το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος αυτής της υποενότητας. Γνωριζόμαστε με τις άθλιες συνθήκες της εργατικής τάξης, αλλά και τους πρώτους φορείς σοσιαλιστικών ιδεών στη χώρα - τον Σταύρο Καλλέργη, εκδότη της εφημερίδας «Σοσιαλιστής», τον Πλάτωνα Δρακούλη του «Αρδην», και άλλους. Επίσης, βλέπουμε τις πρώτες μεταφράσεις μαρξιστικών έργων στην Ελλάδα, αλλά και τις πρώτες εκδοτικές προσπάθειες, όπως τον εβδομαδιαίο «Ριζοσπάστη», από τον Γεώργιο Φιλάρετο. Τομή ήταν η ίδρυση της «Φεντερασιόν» στη Θεσσαλονίκη το 1909. Η αστική τάξη, όμως, ακόμη κι αυτές τις πρώιμες προσπάθειες δεν τις ανέχεται και η αντίδρασή της είναι αμείλικτη κλείνοντας στις φυλακές τους πρωτεργάτες, όπως ήταν ο Αβραάμ Μπεναρόγιας.

Στη συνέχεια, περνάμε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), όπου βλέπουμε παράλληλα και την προδοσία της Β΄ Διεθνούς. Χαρακτηριστικό είναι ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο ενός σοσιαλδημοκράτη Γάλλου υπουργού όπου καλεί τους εξεγερμένους Ρώσους στρατιώτες να συνεχίσουν τον πόλεμο. Απόρροια του Πολέμου και των ισχυρών διεργασιών στα σοσιαλιστικά κόμματα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού επαναστατικού ρεύματος, που είχε ως αποτέλεσμα τις επαναστάσεις στη Γερμανία το Νοέμβρη του 1919, με ηγέτες την Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ.

Ο Μεγάλος Οχτώβρης

Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από ουτοπία σε επιστήμη, με την καταλυτική συμβολή των μεγάλων θεωρητικών Μαρξ - Ενγκελς
Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από ουτοπία σε επιστήμη, με την καταλυτική συμβολή των μεγάλων θεωρητικών Μαρξ - Ενγκελς
Η πρώτη ενότητα ολοκληρώνεται με τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, στις 7 του Νοέμβρη 1917. Μπροστά μας παρελαύνουν οι ιστορικές εκείνες στιγμές, μέσα από μια σειρά σπάνιων φωτογραφιών. Η κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων, το Σμόλνι - όλες οι στιγμές ξεδιπλώνονται, μεταφέροντας τον επισκέπτη στις ηρωικές μέρες.

Και, όπως αναγράφεται σε ένα από τα ταμπλό, «Η Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν το έναυσμα για την προοδευτική ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Η φλόγα της επιτάχυνε την ίδρυση σειράς Κομμουνιστικών Κομμάτων, ανάμεσά τους και του ΚΚΕ»...

Συνεχίζεται η έκθεση

Η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται για δεύτερη βδομάδα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», στη Νίκαια, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Ηδη, έχουν «κλειστεί» οι πρώτες ομαδικές επισκέψεις από αύριο, Πέμπτη. Οι ώρες λειτουργίας, υπενθυμίζεται, είναι από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., εφτά μέρες τη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι, για την καλύτερη λειτουργία του χώρου και για να διευκολύνεται η ξενάγηση, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι φορείς και, γενικότερα, οι υπεύθυνοι κάθε ομάδας ατόμων, που επιθυμούν να επισκεφθούν την Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, πρέπει να επικοινωνούν τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα στο τηλέφωνο 210.4934.390 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e90kke@gmail.com, για να κλείνουν ραντεβού για την επίσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ