ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «SIEMENS»
Στα δικαστήρια ο δίκαιος αγώνας τους

Συγκέντρωση αλληλεγγύης χτες από το ΠΑΜΕ έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Στο πλευρό των εργαζομένων του εργοστασίου της «SIEMENS» στη Θεσσαλονίκη και του δίκαιου αγώνα τους για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά βρέθηκαν για μια ακόμη φορά χτες οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης σύρθηκε το Σωματείο των εργαζομένων, μετά από αγωγή που κατέθεσε η πολυεθνική, ζητώντας να κριθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων παράνομες. Η απόφαση αναμένεται να βγει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στα δικαστήρια, όπου έφτασαν για συμπαράσταση και απεργοί της «Ολυμπιακής».

Η διεύθυνση της «SIEMENS» θεωρεί την απεργία διαρκείας παράνομη και καταχρηστική. Η πολυεθνική κατηγορεί το Σωματείο ότι κατέλαβε το εργοστάσιο και παρεμποδίζει τη διέλευση των διευθυντικών στελεχών, των εργαζομένων του εν λόγω εργοστασίου και των εργαζομένων και διευθυντικών στελεχών των άλλων μονάδων που βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο, τη στιγμή που είναι σύσσωμη η απόφαση όλων των εργαζομένων του εργοστασίου, αλλά και των άλλων τεσσάρων σωματείων του Ομίλου να κρατηθεί κλειστό το εργοστάσιο για να περιφρουρηθεί η απεργία διαρκείας για τη δικαίωση των δίκαιων αιτημάτων της, δηλαδή να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Προχωρώντας στα σχέδιά της, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι στις 31 Οκτώβρη θα απολυθούν οι πρώτοι 150 εργάτες από τους 240 εργαζόμενους.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με αποφασιστικότητα στην απεργιακή μάχη

Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας, η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 21 του Οκτώβρη. Στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό
Με απαιτητικότητα και αποφασιστικότητα έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 21 του Οκτώβρη οι ταξικές δυνάμεις, παίρνοντας άμεσα μέτρα για πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλειάς. Στόχο αποτελεί η συσπείρωση νέων δυνάμεων, ώστε να εκφραστεί με τον πλέον μαζικό τρόπο η αντίθεση των εργαζομένων στην ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, να βρεθούν στο προσκήνιο αιτήματα και διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αποφασίζουν καθημερινά τη συμμετοχή τους στην απεργία με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οργανώνουν τη δράση και παίρνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες ανά κλάδο. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου - με χτεσινή του ανακοίνωση - καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΕΚ. Τη συμμετοχή του στην απεργία αποφάσισε και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, καλώντας στη συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς. Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μπροστά στην πανεργατική απεργία, προγραμματίζονται περιοδείες, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις. Σε Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 8 μ.μ. προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Καζίνου - Ξενοδοχείου και Τελεφερίκ Πάρνηθας. Η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ οργανώνει συνδικαλιστική σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στις 7 μ.μ.

Στην Αθήνα, περιοδείες θα γίνουν σήμερα Πέμπτη, στα «Lidl» Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου και Νέας Φιλαδέλφειας. Αύριο Παρασκευή, 10/10, στα «Praktiker» Αιγάλεω, Ελληνικού και Ταύρου και σε «Ερμής Security». Τη Δευτέρα, 13/10 σε «Alimenta», «Attica», «Wackenhut» και τον Οργανισμό Δημοσιογραφικού Χάρτου. Συσκέψεις έχουν ήδη προγραμματίσει:

  • Την Κυριακή 12 Οκτώβρη, τα σωματεία Οικοδόμων Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
  • Στις 15 Οκτώβρη, το παράρτημα Καλλιθέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διοργανώνει σύσκεψη στα γραφεία του (Θησέως 156).

Στο μεταξύ, δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου με κάθε τρόπο. Σε συνάντηση που έγινε με την Φ. Πάλλη -Πετραλιά, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου.


Νοθεία και σύμπλευση με την εργοδοσία από τον ΣΥΝ

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για τις εκλογές στο Σωματείο Ιματισμού της Θεσσαλονίκης. Συνέντευξη Τύπου σήμερα από τη Γραμματεία της Θεσσαλονίκης

«Η νοθεία των στελεχών του ΣΥΝ στο Σωματείο Ιματισμού της Θεσσαλονίκης και η κοινή πλεύση με την εργοδοσία βγάζει μάτι. Είναι γεγονός ότι μέσα από αυτήν την πραγματικότητα οι δυνάμεις του ΣΥΝ επιδιώκουν τη συνδικαλιστική τους επιβίωση στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν απομονωθεί από τους εργάτες και τις εργάτριες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και στις μεθοδεύσεις αυτές αντιτάχθηκαν και θα αντιταχθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ».

Τα παραπάνω σημειώνει το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με το όργιο νοθείας στο οποίο επιδίδεται από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΝ με τη συνέργεια της ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Β. Ελλάδας. «Η κάλυψη των στελεχών του ΣΥΝ και της νοθείας από τη ΓΣΕΕ δεν εκπλήσσει κανέναν, γιατί κινείται στην πάγια γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για δημιουργία ψεύτικων συσχετισμών δύναμης», προσθέτει το ΠΑΜΕ και καταλήγει: «Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις και να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις δυνάμεις που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και τα συμφέροντα της εργοδοσίας παραχαράσσοντας παράλληλα τη θέληση των εργαζομένων».

Η νοθεία με στοιχεία

Το προχθεσινό όργιο της νοθείας, που με συγκεκριμένα στοιχεία αποκάλυψε το ΠΑΜΕ, επιχειρήθηκε να βρει συνέχεια και χτες. Στελέχη του ΣΥΝ προσπάθησαν να εμποδίσουν μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ να παρακολουθήσει τις εκλογές του Συνδικάτου, ξέροντας καλά ότι οι καραμπινάτες παρατυπίες, που σχετίζονται με το μητρώο, τη διαγραφή μελών του σωματείου, τη συμμετοχή στην ψηφοφορία εργαζόμενων άσχετων με τον κλάδο και το «εν κρυπτώ» στήσιμο της κάλπης δεν μπορούν να κρυφτούν.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ έχει καταγράψει το σύνολο των στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΝ και η ΠΑΣΚΕ έχουν επιδοθεί σε ένα χωρίς προηγούμενο όργιο νοθείας με στόχο τη διατήρηση στο συνδικάτο των πλαστών συσχετισμών. Αυτά τα στοιχεία θα παρουσιάσει σήμερα το ΠΑΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει στις 12 μ., στην αίθουσα του 7ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Προκαλούν οι ΣΥΝεταίροι

Πρόκληση, εξάλλου, για το σύνολο των εργαζομένων αποτελούν και οι ανακοινώσεις των δυνάμεων της συναίνεσης με αφορμή τη νοθεία. ΣΥΝ και ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια να κρύψουν τη νοθεία, έβγαλαν προχτές σχεδόν ταυτόσημες ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ που ξεσκέπασαν την αντεργατική τους συμπαιγνία. Χτες, είχε σειρά η «Αυτόνομη Παρέμβαση», που σε ανακοίνωσή της βγάζει κραυγές, χωρίς να δίνει καμιά απάντηση στις συγκεκριμένες καταγγελίες του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για τους ίδιους συνδικαλιστές, που, στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν το ΠΑΜΕ στην ταξική Ομοσπονδία της ΟΕΚΙΔΕ, δε δίστασαν στο τελευταίο συνέδριο να κατέβουν σε κοινό ψηφοδέλτιο με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, δρώντας κατ' εντολήν των αφεντικών στον κλάδο και υπηρετώντας την αντεργατική στρατηγική τους.


ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ
Κατακραυγή για την πλειοψηφία

Το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας - ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ - στο ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, καταψήφισαν οι εργαζόμενοι στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευσή τους, που έγινε την περασμένη Δευτέρα. Η στάση τους εκφράζει την αντίθεσή τους στη μέχρι σήμερα δράση της πλειοψηφίας, η οποία στήριξε το πέρασμα των αντεργατικών σχεδιασμών και το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η προσπάθεια αυτών των παρατάξεων της πλειοψηφίας να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους και να βάλουν φρένο στις αγωνιστικές διαθέσεις φαίνεται και από το γεγονός ότι έχουν φροντίσει να αποκλείσουν από το προεδρείο του Σωματείου την παράταξη των ταξικών δυνάμεων (ΔΑΣ). Ενώ και στη γενική συνέλευση, παρ' όλο που η πλειοψηφία των εργαζομένων στήριξε την πρόταση της ΔΑΣ για το ποιος θα είναι πρόεδρος της συνέλευσης, η πλειοψηφία αγνόησε τους εργαζόμενους και όρισε με το «έτσι θέλω» δικό της πρόεδρο. Για τον διοικητικό απολογισμό, 155 εργαζόμενοι ψήφισαν κατά και 110 υπέρ. Για τον οικονομικό απολογισμό ψήφισαν κατά 143 και υπέρ 117.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ