ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Στον αγώνα οι δάσκαλοι

Από την καταστολή του αγώνα των δασκάλων στην επαρχία Μορέλος του Μεξικού
Από την καταστολή του αγώνα των δασκάλων στην επαρχία Μορέλος του Μεξικού
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Το Εθνικό Συντονιστικό των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE) συνεχίζει για δεύτερη βδομάδα την κατάληψη του περιβάλλοντα χώρου του υπουργείου Παιδείας της χώρας, κατάληψη που αποτελεί κλιμάκωση της απεργιακής του κινητοποίησης που ήδη διαρκεί 57 μέρες.

Οι δάσκαλοι και εργαζόμενοι απεργούν και διαμαρτύρονται για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση «Συμμαχία για την ποιότητα της Παιδείας» (ACE), που ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα για την άλωση και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και αποψιλώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ εκπρόσωποι του Συντονιστικού τόνισαν ότι οι γραμμές της κατάληψης ενισχύθηκαν από εκπροσώπους από αρκετές διοικητικές περιφέρειες.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού κατήγγειλαν την καταστολή όχι μόνο ενάντια σε απεργούς και δασκάλους που απορρίπτουν το ACE, αλλά και σε γονείς που στηρίζουν τον αγώνα των δασκάλων. Μάλιστα, με ανακοίνωσή του, το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού κατήγγειλε την άγρια καταστολή του αγώνα των δασκάλων στην πόλη Μορέλος, στις 8 και 9 Οκτώβρη. Αναφέρει ότι μονάδες του στρατού και της αστυνομίας επιτέθηκαν και με ελικόπτερα ενάντια σε διαδηλωτές απεργούς στο Μορέλος, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 δάσκαλοι και διαδηλωτές να συλληφθούν και να τραυματιστούν. Η δε αγριότητα της επίθεσης, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, θυμίζει την καταστολή του αγώνα των δασκάλων και του ΑΡΡΟ, στην Οαχάκα, τρία χρόνια πριν.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις για το Σύνταγμα

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Το νέο Σύνταγμα είναι ιδιοκτησία του βολιβιάνικου λαού» τόνισε χτες κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, σε τεράστια σε όγκο συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Καρακόγιο στην επαρχία Ορούρο από 27 ιθαγένικες, συνδικαλιστικές και λαϊκές οργανώσεις, που συμμετέχουν στο «Εθνικό Συντονιστικό για την Αλλαγή» - CONALCAM. Ο Μοράλες ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους τονίζοντας ότι αποτελούν την «συνείδηση του βολιβιάνικου λαού, μία συνείδηση που θα υπερασπιστεί την ενότητα του λαού της Βολιβίας και βρίσκεται σε διαρκή αγώνα για την ισότητα».

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Καρακόγιο, σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας των λαϊκών οργανώσεων με προορισμό την πρωτεύουσα Λα Πας, όπου συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτή τη βδομάδα οι διαβουλεύσεις για το νέο Σύνταγμα και την έγκριση του νομοσχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκρισή του. Οι συμμετέχοντες στην πορεία που θα διασχίσει 199 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στη Λα Πας θα απαιτήσουν από το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την προσφυγή σε δημοψήφισμα ενώ ο Πέδρο Μόντες, ηγέτης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών - COB, που θα βρίσκεται στην κεφαλή της πορείας, τόνισε ότι όλα τα εργατικά και αγροτικά συνδικάτα της χώρας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Στη χώρα μας Κολομβιανός αγωνιστής

Προσκεκλημένος από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), βρίσκεται στη χώρα ο Μιγκέλ Γκονσάλες, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Κολομβίας. Ο αγωνιστής από την Κολομβία θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και θα έχει επαφές με πολλούς φορείς.

Την Πέμπτη, 16 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, σε εκδήλωση της ΕΕΔΔΑ για την κατάσταση στην Κολομβία.

Την Παρασκευή, 17 Οκτώβρη, στις 7:30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις και η κατάσταση στη Λατινική Αμερική».


Απάντηση του ΚΚ Βενεζουέλας στον Τσάβες

Εν μέσω της εξελισσόμενης προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές κυβερνητών στη Βενεζουέλα το Νοέμβρη, ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, μιλώντας σε συγκέντρωση στην πόλη Μαρακάιμπο, θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί με τους χαρακτηρισμούς «αντεπαναστάτες και προδότες» στο ΚΚ Βενεζουέλας και το «Πατρίδα για όλους», λέγοντας ότι «δε συμβάλλουν στη νίκη της επανάστασης και κινούνται από προσωπικά και ωφελιμιστικά κίνητρα και θα εξαφανιστούν από το πολιτικό σκηνικό, και εγώ θα φροντίσω γι' αυτό».

Στην απαράδεκτη αυτή επίθεση απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα του Κόμματος «Τριμπούνα Ποπουλάρ», όπου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανένας αντεπαναστάτης και προδότης δεν έχει προέλθει από τις γραμμές του Κόμματος. Είναι μια ιστορική πραγματικότητα που φαίνεται και από την πράξη ότι δεν είναι το ΚΚ αυτό που προδίδει και συνωμοτεί ενάντια στην επανάσταση».

Υπογράμμισε επίσης ότι η αντικομμουνιστική γραμμή δεν μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη της επανάστασης και πως δε σημαίνει ότι όταν κάποιος δε διαχέεται στο Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) είναι και ενάντια στην επανάσταση.

Ο κομμουνιστής ηγέτης υπενθύμισε ότι το ΚΚ Βενεζουέλας δε δέχτηκε να διαλυθεί και να ενταχθεί στο κόμμα του Τσάβες, και με απόφαση έκτακτου Συνεδρίου, με 95% το Μάρτη του 2007, αποφάσισε να διατηρήσει τη δομή του, εκφράζοντας και επιφυλάξεις του μη ξεκάθαρου χαρακτήρα του νέου κόμματος.

Το νέο κόμμα δέχτηκε για μέλος του όποιον ήθελε να ενταχθεί, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, δίνοντας έδαφος και σε αντεπαναστάτες, εργοδότες, γαιοκτήμονες και διεφθαρμένους. Ολα αυτά τα είχε επισημάνει το ΚΚ Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και ιδεολογία, με ιστορικές καταβολές και στη Βενεζουέλα και στο διεθνές κίνημα. Οπως προσθέτει ο Φιγκέρα «ακόμα και αν το νέο κόμμα έχει γενικά μια αντιιμπεριαλιστική φρασεολογία, αυτό δεν είναι αρκετό για εμάς».

Σημείωσε την ιστορική διαδρομή του ΚΚ που συμπλήρωσε 77 χρόνια, που παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό, και αναφερόμενος στο σήμερα υπενθύμισε τη συγκεκριμένη συμβολή του ΚΚ στους αγώνες των εργατών, όπως ο πρόσφατος στη μεταλλουργία της ΣΙΔΟΡ, επίσης η αντίθεση με το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας.

Το ΚΚ Βενεζουέλας θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία η δημιουργία της «Πατριωτικής Συμμαχίας», αλλά με σεβασμό στις πολιτικές δυνάμεις που την απαρτίζουν.

Σχετικά με τις δηλώσεις Τσάβες «ότι θα φροντίσει ο ίδιος για να εξαφανιστούν τα κόμματα που δε συμμετέχουν στο Ενιαίο Σοσιαλιστικό», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας υπογραμμίζει με έμφαση ότι «κανείς δεν μπόρεσε να εξαφανίσει το ΚΚ, ούτε προηγούμενοι πρόεδροι, ούτε η ένοπλη σύγκρουση τη δεκαετία του '60, ούτε η ψηφοθηρία».

Καλώντας σε συσπείρωση των επαναστατικών δυνάμεων, το ΚΚ Βενεζουέλας δηλώνει ότι στηρίζει σε 16 περιφέρειες τους υποψηφίους του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά κατεβάζει δικούς του υποψηφίους ή στηρίζει άλλους συμμάχους σε άλλες έξι, ενώ το Ενιαίο ΣΚ δε δέχτηκε να στηρίξει άλλους υποψηφίους, εκτός από τους δικούς του.

  • Χτες εξάλλου ο Πρόεδρος Τσάβες κατείγγειλε ότι ο αντιδραστικός πολιτικός του αντίπαλος, Μανουέλ Ροζάλες, συνωμοτούσε ακόμα και για τη φυσική του εξόντωση.
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Ο καπιταλισμός δε δίνει λύσεις στους λαούς»

ΑΒΑΝΑ.--

Με ένα νέο άρθρο στο πλαίσιο των «Στοχασμών» του με τον τίτλο «Ο νόμος της ζούγκλας», ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, σημειώνει ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που ο ίδιος προκαλεί, τονίζοντας πως η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έρχεται λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σ' αυτές, «οι υποψήφιοι των δύο βασικών κομμάτων επιχειρούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να εγγυηθούν την ευεξία (...) χωρίς ωστόσο καμία πρόθεση να προχωρήσουν σε πραγματικές αλλαγές». Σημειώνει επίσης το γεγονός ότι ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος στις ΗΠΑ και ότι οι λευκοί δε θα μπορέσουν εύκολα να αποδεχτούν να εγκατασταθεί μια οικογένεια μαύρων στο Λευκό Οίκο, ενώ σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναφέρει ότι ο ίδιος έχει ομολογήσει πως δε γνωρίζει τίποτα σε ό,τι αφορά στα οικονομικά, ενώ το ζήτημα της υγείας και της ηλικίας του παραμένει ανοιχτό.

Ο Φιντέλ Κάστρο υπογραμμίζει επίσης ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν «αυταπάτες» καθώς «μόλις ομαλοποιηθούν οι τραπεζικές δραστηριότητες και συναλλαγές, οι ιμπεριαλιστές θα δώσουν πίσω τις τράπεζες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις (...). Οι λαοί πάντα πληρώνουν το λογαριασμό».

Καταλήγοντας ο Κουβανός ηγέτης σημειώνει: «Η σημερινή κρίση και τα απάνθρωπα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σώσει τον εαυτό της θα φέρουν περισσότερο πληθωρισμό, μεγαλύτερη υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων, περισσότερες απώλειες στις αγορές, χαμηλότερες τιμές για εξαγωγές και περισσότερη ανισότητα στις συναλλαγές. Αλλά θα φέρουν επίσης στους λαούς μια καλύτερη κατανόηση της αλήθειας, περισσότερη συνειδητοποίηση, μεγαλύτερη επαναστατικότητα και περισσότερες επαναστάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ