ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπό το φόντο αντικομμουνιστικής υστερίας

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού, με απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος και διώξεις κομμουνιστών, αλλά και την πρόσφατη απαγόρευση από το κοινοβούλιο της χώρας της δημόσιας χρήσης των συμβόλων του κομμουνισμού διεξήχθη ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Λιθουανία, χώρα της κατά τα άλλα ...δημοκρατικής ΕΕ.

Από τις εκλογές της Κυριακής, την «πρωτιά» έλαβε το λεγόμενο «κεντροδεξιό» κόμμα «Ενωση της Πατρίδας» λαμβάνοντας το 19,2% των ψήφων. Το «Εθνικό Κόμμα Ανάκαμψης» έλαβε το 15,1%, το «Κόμμα της Τάξης και της Δικαιοσύνης» το 12,7%, το κυβερνών μέχρι τώρα «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» το 11,7%, ενώ το «Εργατικό Κόμμα» συγκέντρωσε το 9%, και η «Φιλελεύθερη Ενωση Κεντρώων» και το «Φιλελεύθερο Κίνημα» κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 5% το καθένα. Τα δύο τελευταία κόμματα φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά να συμφωνήσουν με την «Ενωση της Πατρίδας» και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Σημειώνεται ωστόσο πως θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 26 Οκτώβρη για όσους υποψηφίους δε συγκέντρωσαν το 50% των ψήφων.

Πάντως, μαζί με τις εκλογές, διεξήχθη και ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα με το ζήτημα αν θα πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία και μετά το Δεκέμβρη του 2009 το σοβιετικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο, ωστόσο κρίθηκε άκυρο λόγω της χαμηλής συμμετοχής (47,8% των 2,6 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων). Πάντως, απ' αυτούς σχεδόν το 89% τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί

Η όψη της κατοχής

Associated Press

Η όψη της κατοχής
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εντείνονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, με τα κατοχικά αμερικανο-ΝΑΤΟικά στρατεύματα να ανακοινώνουν πάνω από 65 νεκρούς Ταλιμπάν κατά το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του επαρχιακού κυβερνήτη της Χελμάντ, «αφγανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις σκότωσαν στη διάρκεια της νύχτας (σ.σ. του Σαββάτου) 65 Ταλιμπάν κοντά στην πρωτεύουσα Λάσκαρ Γκαχ, της νότιας επαρχίας Χελμάντ», ενώ μεταξύ των νεκρών αναφέρεται και ο αρχηγός της ομάδας των ενόπλων Ταλιμπάν, ο μουλάς Κουντρατούλαχ.

Σύμφωνα με τους κατοχικούς, κατά τις αεροπορικές επιδρομές δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων ή των κατοχικών δυνάμεων, ενώ η επιχείρηση αυτή «απέτρεψε» σχεδιαζόμενη επιχείρηση των Ταλιμπάν στο Λάσκαρ Γκαχ.

Παράλληλα, έξι άμαχοι έχασαν χτες τη ζωή τους σε έκρηξη βόμβας στην επαρχία Γκάζι, ενώ ακόμα μία γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν και δύο ακόμη παιδιά τραυματίστηκαν, σε επίθεση με ρουκέτα στην ίδια επαρχία.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατανοήσουν τις αφγανικές φυλές, προκειμένου να πετύχουν «καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν», αναθέτοντας τη μελέτη τους σε ειδικούς ανθρωπολόγους...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΑΡΕ.-- Χαρτονομίσματα των 50.000 δολαρίων κυκλοφορούν από χτες στη Ζιμπάμπουε, όπου ο ατίθασος πληθωρισμός ανέρχεται στο 213.000.000%! Τα νέα χαρτονομίσματα επισήμως ισοδυναμούν με 294 δολάρια ΗΠΑ και στη μαύρη αγορά μόλις πέντε... Στο μεταξύ, η ΕΕ επέκρινε τον Ζιμπαμπουέζο Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε γιατί προβάλλει εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας για συγκυβέρνηση με την αντιπολίτευση, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ν. Αφρικής Τάμπο Μπέκι μετέβη στη Χαράρε για να συνεχίσει το διαμεσολαβητικό του ρόλο...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το κυβερνών κόμμα Καντίμα και οι Ισραηλινοί «Εργατικοί» προχώρησαν χτες σε συμφωνία επί της αρχής για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής την Τζίπι Λίβνι, που προς το παρόν παραμένει υπουργός Εξωτερικών.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Αμερικανός οικονομολόγος και αναλυτής Πολ Κρούγκμαν πήρε χτες το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2008 «σε αναγνώριση της εργασίας του που αναφέρεται στις εμπορικές συναλλαγές».

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Τσέλσι» Ρόμαν Αμπράμοβιτς, εκλέχτηκε κυβερνήτης της απομακρυσμένης ρωσικής περιφέρειας Τσουκότκα, συγκεντρώνοντας το 97% των ψήφων, στην ίδια περιφέρεια όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συγκεντρώσει το 87,2% το 2004.

ΚΙΕΒΟ.-- Δικαστήριο του Κιέβου αποδέχτηκε το Σάββατο το αίτημα του κόμματος της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο «ΜΠΙΟΥΤ» και ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα για διάλυση του κοινοβουλίου και διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 7 Δεκέμβρη. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βίκτορ Γιουστσένκο άσκησε έφεση στην απόφαση, ενώ η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εργασίες προετοιμασίας των εκλογών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, που προβλέπει παράταση της κράτησης υπόπτων τρομοκρατών χωρίς την απαγγελία κατηγοριών από τις 28 στις 42 ημέρες. Το σχέδιο είχε υπερψηφιστεί με διαφορά μόλις εννιά ψήφων στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούνιο, με 36 βουλευτές των Εργατικών να μην ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τρεις βδομάδες έμειναν μέχρι τις προεδρικές εκλογές και δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα έχει το προβάδισμα. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby ο Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 44% του ΜακΚέιν. Στη δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News ο Ομπάμα συγκεντρώνει 53% έναντι 43% του ΜακΚέιν.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-- Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε χτες να αναστείλει για έξι μήνες ορισμένες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Λευκορωσία, επιτρέποντας κυρίως τη μετάβαση του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο και άλλων ανώτατων αξιωματούχων στις χώρες της ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ
Με στόχο την αμερικάνικη «ασπίδα»

Σε τρεις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων προχώρησε το Σαββατοκύριακο η Ρωσία, σε μια σαφή προσπάθεια να δείξει πως είναι σε θέση να παρακάμψει την «αντιπυραυλική ασπίδα», που οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν στην Ευρώπη. Οχι τυχαία, οι 2 από τις 3 εκτοξεύσεις έγιναν από υποβρύχια, ενώ δοκιμάστηκε και ο διηπειρωτικός πύραυλος «Topol». Το βεληνεκές τους από 6.000 - 11.500 χιλιόμετρα.

Ετσι, σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο στην Οχοτσκική θάλασσα, βορείως της Ιαπωνίας, ένας άλλος από υποβρύχιο στη θάλασσα Μπάρεντς, ανατολικά της Νορβηγίας, και ένας τρίτος από το Πλεσέτσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία.

Τις δύο από τις 3 εκτοξεύσεις παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος το Σάββατο από το 20όροφο αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που αποτελεί τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας, παρακολούθησε τα στρατιωτικά γυμνάσια «Σταθερότητα 2008» και την εκτόξευση πυραύλου από το πυρηνικό υποβρύχιο «Τούλα».


Ι. Π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Φόρουμ των λαών Ασίας - Ευρώπης

Στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κίνας διεξάγεται από τις 13-15 Οκτώβρη το Φόρουμ των λαών Ασίας και Ευρώπης (AEPF), στο οποίο θα λάβουν μέρος εκατοντάδες οργανώσεις και κινήματα από τις δύο ηπείρους. Η φετινή διοργάνωση, που παραδοσιακά διεξάγεται παράλληλα με τη σύνοδο των αντίστοιχων κυβερνήσεων, είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη και στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Για το Πεκίνο αναχώρησε ήδη ο Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ του ΠΣΕ, όπου θα έχει και συναντήσεις με την Κινέζικη Επιτροπή για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας.

ΗΠΑ
Εκτός η ΛΔ Κορέας από την «τρομολίστα»...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Προς εκτόνωση η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να τιμήσουν (έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις...) τις δεσμεύσεις τους και να απαλείψουν το περασμένο Σάββατο το όνομα της ΛΔ Κορέας απ' τη μαύρη λίστα των χωρών που (κατά την Ουάσιγκτον...) «υποθάλπουν την τρομοκρατία...».

Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση των βορειοκορεατικών αρχών, που ανακοίνωσαν προχτές πως επιτρέπουν ξανά τις επισκέψεις των ελεγκτών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό στο Γιονγκμπιόν, ο οποίος προς το τέλος της περασμένης βδομάδας επρόκειτο να τεθεί υπό λειτουργία. Επιπλέον, γνωστοποίησαν την απόφασή τους να ξαναρχίσουν τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων...

Τα γεγονότα αυτά αναμένεται να ενθαρρύνουν την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου μεταξύ αξιωματούχων από τη ΛΔ Κορέας, τη Ν. Κορέα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κίνα, με στόχο την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Εκκαθαρίσεις» από ΗΠΑ και στρατό

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αμείωτη συνεχίζεται η ένταση στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, με το λαό της περιφέρειας να βρίσκεται μεταξύ των κυβερνητικών «εκκαθαρίσεων», που προσπαθούν να «εξολοθρεύσουν τους ισλαμιστές αντάρτες», πηγή «τρομοκρατικών επιθέσεων», και των αμερικανικών επιθέσεων, που δίνουν τροφή στην υπάρχουσα αστάθεια. Η τελευταία αμερικανική επίθεση έλαβε χώρα την Κυριακή, όταν δύο πύραυλοι από το Αφγανιστάν έπληξαν το βόρειο Ουαζιριστάν, σκοτώνοντας «πέντε ενόπλους», παρά τις κορόνες από τις πακιστανικές αρχές, ότι τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση και είναι «ανεπιθύμητες»...

Ο κυβερνητικός στρατός, από την πλευρά του έπληξε με ελικόπτερα συγκέντρωση ισλαμιστών οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με την «Αλ Κάιντα», στην περιοχή Ορακζάι, που βρίσκεται επίσης στην περιφέρεια των φυλών. Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων «δύο διοικητές των Ταλιμπάν και 12 επίδοξοι καμικάζι». Επίθεση που κρίνεται ως αντίποινα για την επίθεση «ισλαμιστών» την Παρασκευή εναντίον γηραιών της φυλής Αλικζάι, που συνεδρίαζαν κατά των Ταλιμπάν και στην οποία σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ