Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπό το φόντο αντικομμουνιστικής υστερίας

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού, με απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος και διώξεις κομμουνιστών, αλλά και την πρόσφατη απαγόρευση από το κοινοβούλιο της χώρας της δημόσιας χρήσης των συμβόλων του κομμουνισμού διεξήχθη ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Λιθουανία, χώρα της κατά τα άλλα ...δημοκρατικής ΕΕ.

Από τις εκλογές της Κυριακής, την «πρωτιά» έλαβε το λεγόμενο «κεντροδεξιό» κόμμα «Ενωση της Πατρίδας» λαμβάνοντας το 19,2% των ψήφων. Το «Εθνικό Κόμμα Ανάκαμψης» έλαβε το 15,1%, το «Κόμμα της Τάξης και της Δικαιοσύνης» το 12,7%, το κυβερνών μέχρι τώρα «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» το 11,7%, ενώ το «Εργατικό Κόμμα» συγκέντρωσε το 9%, και η «Φιλελεύθερη Ενωση Κεντρώων» και το «Φιλελεύθερο Κίνημα» κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 5% το καθένα. Τα δύο τελευταία κόμματα φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά να συμφωνήσουν με την «Ενωση της Πατρίδας» και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Σημειώνεται ωστόσο πως θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 26 Οκτώβρη για όσους υποψηφίους δε συγκέντρωσαν το 50% των ψήφων.

Πάντως, μαζί με τις εκλογές, διεξήχθη και ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα με το ζήτημα αν θα πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία και μετά το Δεκέμβρη του 2009 το σοβιετικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο, ωστόσο κρίθηκε άκυρο λόγω της χαμηλής συμμετοχής (47,8% των 2,6 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων). Πάντως, απ' αυτούς σχεδόν το 89% τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ