ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
Ανεπίδεκτοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Κυριακή ο πρόεδρος του ευρωκόμματος της «αριστεράς» Λ. Μπίσκι και ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο δεύτερος θυμήθηκε πως προ μηνών ο πρώτος τού είχε χαρίσει το μνημειώδες έργο του Κ. Μαρξ «Το Κεφάλαιο» και δήλωσε: «Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο χρήσιμο θα ήταν τόσο σύντομα, ότι θα ανατρέχαμε στον Μαρξ για να βρούμε τι συμβαίνει στον κόσμο».

Προφανώς, δεν το διάβασαν ή δεν κατάλαβαν τι διάβασαν. Γιατί, αν είχαν καταλάβει, δε θα αναρωτιόταν ο Αλ. Τσίπρας: «Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι έχουν στα χέρια τους τις τύχες των λαών, οι ηγέτες ή ο κ. Τρισέ;» και «πώς είναι δυνατόν το κράτος να μπορεί να παρέμβει υπέρ των πλουσίων, αλλά όχι υπέρ των φτωχών;»!

Ούτε η παραβρισκόμενη Ιταλίδα ευρωβουλευτής θα δήλωνε, αν είχε καταλάβει το «Κεφάλαιο», ότι «υπεύθυνοι της κρίσης είναι κυρίως οι καλοπληρωμένοι μάνατζερ» και ότι μετά απ' αυτήν την κρίση η ΕΕ θα «παίξει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο παγκόσμια υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης» (...) «θα αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, τρόπο κατανάλωσης και παραγωγής» (...) «θα βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης»!

Σε ό,τι αφορά στον μαρξισμό, είναι ...ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Απαγορεύονται ... οι διεκδικήσεις!

Σε εποχές κρίσης ...απαγορεύονται τα αιτήματα και οι αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς! Οσο «εμπεδώνεται» το κλίμα κρίσης τόσο δυναμώνουν οι «φωνές» ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ενώ δε θα αργήσουν και οι υποδείξεις για «παραιτήσεις» από τα (εναπομείναντα) στοιχειώδη δικαιώματα και για «θυσίες» χάρη της «εξόδου από την κρίση». Ενδεικτικό το χτεσινό άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου» με το οποίο ζητά από τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις... εν ονόματι της κρίσης. «Σε οιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή τα αιτήματα αυτά θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν και νομιμοποίηση και κοινωνική αποδοχή», επισημαίνεται στο άρθρο και αμέσως συμπληρώνει: «Ομως τώρα εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης που απειλεί και την ελληνική (πραγματική) οικονομία και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, πιθανώς και αναθεώρηση του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού, τέτοια αιτήματα χάνουν το κοινωνικό τους έρεισμα»(!). Και επεξηγεί: «Διότι μία αύξηση των αποδοχών σε μια ομάδα εργαζομένων είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει αλυσίδα αρνητικών συνεπειών στο σύνολο της κοινωνίας»(!). Ηταν εντελώς προβλέψιμο ότι η κρίση θα χρησιμοποιηθεί για να εξαπολυθεί νέα επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες και ήδη έχουμε τις πρώτες «προειδοποιητικές βολές»...

«Ασπιρίνες» για να σωθεί το σύστημα

Με το γνωστό λαϊκίστικο τρόπο του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Καρατζαφέρης έσπευσε να υποδείξει στην κυβέρνηση «μέτρα» για την «αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». Επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα από την ουσία των προβλημάτων, τον καπιταλισμό και την καταστροφική του φύση, πρότεινε «ασπιρίνες», όπως: «Ανάκληση του φορολογικού νόμου» (λες και δε θα συνεχίσει με έναν άλλο τρόπο η φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των φτωχομεσαίων), «διετή αναστολή της αυξήσεως των αντικειμενικών αξιών» (λες και οι ισχύουσες σε ένα αγαθό, τη στέγη, που θα έπρεπε να είναι δημόσιο και κοινωνικό, είναι αποδεκτές), «μείωση του Φ.Π.Α. τουλάχιστον κατά μία μονάδα» (όμως οι άλλες 18 να μείνουν...), «κάλυψη των καθυστερημένων δόσεων από τα στεγαστικά δάνεια και επιμήκυνση του χρόνου εξοφλήσεώς των κατά μία πενταετία» (άρα να συνεχιστεί το εμπόριο με τη στέγη, παρατείνοντας το χρέος για άλλα πέντε χρόνια σε κάθε πικραμένο), και «εγγυημένο εισόδημα για τους οικονομικά ασθενέστερους», ποιος θα το δώσεις και ποιος θα εγγυηθεί όμως; Εδώ πέφτει μούγκα. Οπως και για την «αναστολή κάθε απόλυσης για έναν χρόνο». Προσέχτε, μόνο για ένα χρόνο. Μετά μπορούν να συνεχίζονται.

Ο ίδιος άνθρωπος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ζήτησε και μέτρα ώστε κάθε αγρότης να αποκτήσει από μία γίδα και μια γελάδα, προκειμένου ως χώρα να αποκτήσουμε «επάρκεια στα τρόφιμα». Αποσιώπησε δηλαδή, και τις επαίσχυντες ποσοστώσεις που έχει επιβάλλει στον αγροτικό κόσμο η ΕΕ. Αλήθεια, πιστεύει ότι δουλεύει την κοινωνία; Γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, αυτό προσπαθεί να κάνει. Φαίνεται ότι το χρειάζεται και το σύστημα. Ιδιαίτερα όταν προβάλλονται τέτοιες αφελείς απόψεις από σοβαροφανείς στυλοβάτες του. Και για αμορτισέρ των κραδασμών του δοκιμάζονται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντεπίθεση

Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έπιασαν δουλειά τα φερέφωνα του συστήματος και, φυσικά, οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, προκειμένου να πείσουν το λαό πως αυτή δεν είναι η εκδήλωση της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναπόφευκτη μοίρα όλων των καπιταλιστικών οικονομιών, αλλά συνέπεια της νεοφιλελεύθερης μορφής διαχείρισής του και της ασυδοσίας των golden boys, των μάνατζερ και ορισμένων κερδοσκόπων. Στο ίδιο μήκος κύματος του αποπροσανατολισμού του λαού, «εκπέμπουν» από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έως τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Ολοι τους με κοινό στόχο τη διάσωση του καπιταλισμού, την απενοχοποίησή του στις λαϊκές συνειδήσεις. Ορισμένοι, δε, απ' αυτούς παριστάνουν και τους έκπληκτους για τις «κρατικές παρεμβάσεις» που εκδηλώνονται, αποκρύπτοντας από το λαό τη γνώση πως πάντα το κράτος της άρχουσας τάξης παρεμβαίνει προς όφελός της, με όποια μορφή κρίνεται κάθε φορά ως ενδεδειγμένη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της.

Ο λαός απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ να κλείσει τα αυτιά του στα αποπροσανατολιστικά κηρύγματά τους. Να μην εγκλωβιστεί σε αυταπάτες. Να γνωρίζει πως καμιά πολιτική διαχείρισης του συστήματος δεν μπορεί να αποδώσει οφέλη υπέρ της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να αρνηθεί ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα, να υποστεί νέες θυσίες για τη μακροημέρευση του συστήματος της εκμετάλλευσής του. Δική του ανάγκη δεν είναι η ανάκαμψη των κερδών, αλλά η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικής παραγωγής, ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος, που προϋποθέτει ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας.

Τώρα που ο ταξικός του αντίπαλος είναι λαβωμένος, δίνεται η χρυσή ευκαιρία στο λαϊκό κίνημα να οξύνει την πάλη του, να μην του δώσει περιθώριο να επανέλθει, να περάσει στην αντεπίθεση, διεκδικώντας καταρχήν μέτρα για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας, όπως: Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους. Ατοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας. Διακοπή κάθε κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια κατοικία. Κατάργηση του ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια. Εκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας. «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.

Ακόμα: Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους. Αύξηση του ατομικού (χωρίς παιδί) αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση. Αποκλειστικά δημόσια καθολική ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο λαός έχει τη δύναμη, αυτή βρίσκεται στην κοινή πάλη αντεπίθεσης για τις άμεσες λαϊκές ανάγκες, στην απόφαση εγκατάλειψης των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συνεταίρων τους, στην ενίσχυση του ΚΚΕ, που εγγυάται τη μόνη πραγματική λαϊκή οικονομική και πολιτική διέξοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ