ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Πολύ δύσκολη η κατάστασή τους

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κλωστήρια Πρεβέζης

Πέτροβας Σπύρος

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κλωστήρια Πρεβέζης
ΕΡΩΤΗΣΗ προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα την κατάσταση των απολυμένων από τα Κλωστήρια Πρέβεζας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τα Κλωστήρια, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις του κλάδου τα τελευταία χρόνια, αφού εισέπραξαν τεράστια ποσά από επιδοτήσεις και αναπτυξιακά προγράμματα τελικά οδηγήθηκαν στο κλείσιμο, στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Ηδη με την 529/1-4-2003 Επίκαιρη Ερώτησή μας, ρωτούσαμε τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την προστασία του δικαιώματος στη δουλειά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Κλωστήρια». Στην απάντησή του, ο τότε υφυπουργός το μόνο που δήλωνε ήταν πως «τέτοια μέτρα στήριξης, παραδείγματος χάρη, θα μπορούσαν να ήταν ορισμένα προγράμματα από την πλευρά του ΟΑΕΔ».

Τελικά, η επιχείρηση οδηγήθηκε στο κλείσιμο. Πολλοί από τους εργαζόμενους δεν μπόρεσαν να ξαναβρούν σταθερή και μόνιμη εργασία, αλλά αντίθετα περιπλανώνται σε κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης. Για περίπου 70 από τους απολυμένους τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε αυτές τις δουλειές και είναι άνεργοι.

Εχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να απαξιώνονται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, και πάνω από όλα η πιο σημαντική παραγωγική δύναμη, ο άνθρωπος. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η απώλεια των θέσεων εργασίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ευθύνη των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε πως για τους εργαζόμενους, οι οποίοι πλησιάζουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το κράτος πρέπει να εξαγοράσει τα εναπομείναντα ένσημα, για τους δε υπόλοιπους θα πρέπει να τους εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την προστασία του δικαιώματος στη δουλειά και των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των απολυμένων από τα Κλωστήρια»;

«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ»
Αντιμέτωποι με την απόλυση οι εργαζόμενοι

ΕΡΩΤΗΣΗ προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τα προβλήματα εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου και Σπύρος Χαλβατζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, έχει περιέλθει από το 2003 στην ιδιοκτησία της πολυεθνικής εταιρείας ΦΙΛΙΠ ΜΟΡΡΙΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο.

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, προς όφελος της ανάπτυξης των κερδών της, κατάργησε 250 από τις 1.070 θέσεις εργασίας και συνεχώς καταπατά κεκτημένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στην εταιρεία. Συν τοις άλλοις ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο άλλους 135 εργαζόμενους, που τους κρατά "ομήρους" από το 2003 με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Για όλη αυτή την κατάσταση η Επιθεώρηση Εργασίας και η κυβέρνηση έχουν ευθύνη για το ξεπούλημα των κατακτήσεων των εργαζομένων. Το επιχείρημα ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι αποδεκτή από το σύνολο των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, δεν ευσταθεί. Αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν τις παρεμβάσεις και τις καταγγελίες που έχουν γίνει και έξω και μέσα στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων για το ξεπούλημα του εργοστασίου, για την επιχειρησιακή σύμβαση και άλλες συμφωνίες που έχουν κάνει η πλειοψηφία του Σωματείου με την εταιρεία.

Επίσης, όσον αφορά τη μεταφορά των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο η ευθύνη μεταφέρεται από την εταιρεία και την πλειοψηφία του Σωματείου στους ίδιους τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν και να αναγκαστούν να χάσουν τη δουλειά τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει ώστε κανείς εργαζόμενος να μην απολυθεί, να διατηρηθούν όλα τα κεκτημένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και κάθε σύμβαση ορισμένου να γίνει αορίστου χρόνου».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ 3ο ΓΕΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ: Η κατάσταση σε όλα τα σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ανω Λιοσίων είναι ακριβώς ίδια όπως και πέρυσι. Λόγω της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ανω Λιοσίων κινητοποιούνται μαζικά από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς διεκδικώντας καινούριο κτίριο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Πρωτούλης και Σπύρος Χαλβατζής ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

-- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του 3ου ΓΕΛ Ανω Λιοσίων και σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα;

-- Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταστέγαση των μαθητών του 3ου ΓΕΛ, μέχρι την κατασκευή νέου κτιρίου, σε άλλο, που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας και που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου;

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Τις πολλαπλές και χρόνιες επισημάνσεις και καταγγελίες του ΚΚΕ για τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων της Μαγνησίας και ιδιαίτερα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, επιβεβαίωσε πρόσφατη μελέτη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό τον πρύτανη κ. Γουργουλιάνο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αχιλλέας Κανταρτζής ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια άμεσα μέτρα σκοπεύουν να πάρουν, ώστε:

-- Να αποδοθούν οι ευθύνες για τις παραβάσεις, τις παραλείψεις και τη ρυπογόνο δράση σε βάρος της υγείας των κατοίκων του Βόλου και ολόκληρης της Μαγνησίας.

-- Να εγκατασταθούν τα απαιτούμενα σύγχρονα φίλτρα νέας τεχνολογίας και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση των αερίων ρύπων κάτω των επιτρεπόμενων ορίων.

-- Να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση ο Περιφερειακός δρόμος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Σοβαρές είναι οι ελλείψεις στην προσχολική αγωγή και συγκεκριμένα στα νηπιαγωγεία των πόλεων της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου και Αντώνης Σκυλλάκος ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

-- Τι ενέργειες πρόκειται να γίνουν ώστε να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη με την ανέγερση, άμεσα, τουλάχιστον 6 νέων νηπιαγωγείων σε κάθε πόλη, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα υπάρχοντα και για την ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες;

-- Τι πρόκειται να γίνει με τα υπάρχοντα νηπιαγωγεία, τα οποία δεν πληρούν τις συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης; Θα κατασκευαστούν νέα κατάλληλα και επαρκή κτίρια;

-- Θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για εξοπλισμό, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό και μείωση των νηπίων σε 15 ανά νηπιαγωγό;

-- Θα γίνουν διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες;

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Γιάννης Γκιόκας, Λίλα Καφαντάρη και Βέρα Νικολαΐδου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό για τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει για να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των κατοίκων, για την απομάκρυνση του πεδίου βολής στην περιοχή Αγρας Ν. Λέσβου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη και Βέρα Νικολαΐδου ΕΡΩΤΟΥΝ την αρμόδια Υπουργό τι μέτρα θα λάβει ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα ΕΛΤΑ Λέσβου με τη μονιμοποίηση όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλες τις επιπλέον αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς εάν θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση άμεσα και πλήρως την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές (παιδαγωγικές και υγιεινής και ασφάλειας), εξοπλισμένα με όλο τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικά διδακτήρια στο Δήμο Ευόσμου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για να σταματήσει η λειτουργία της χοιροτροφικής μονάδας ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΒΕΕ στα Μεγάλα Καλύβια, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία και αφόρητη δυσοσμία σε κατοικημένη περιοχή.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς αν είναι σε γνώση τους η είσπραξη διπλής προμήθειας από την ΑΤΕ και άλλες τράπεζες σε αγοραπωλησία συναλλάγματος και ποια μέτρα θα πάρουν για την προστασία των ανυποψίαστων συναλλασσόμενων πολιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ