Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Πολύ δύσκολη η κατάστασή τους

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κλωστήρια Πρεβέζης

Πέτροβας Σπύρος

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κλωστήρια Πρεβέζης
ΕΡΩΤΗΣΗ προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα την κατάσταση των απολυμένων από τα Κλωστήρια Πρέβεζας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τα Κλωστήρια, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις του κλάδου τα τελευταία χρόνια, αφού εισέπραξαν τεράστια ποσά από επιδοτήσεις και αναπτυξιακά προγράμματα τελικά οδηγήθηκαν στο κλείσιμο, στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Ηδη με την 529/1-4-2003 Επίκαιρη Ερώτησή μας, ρωτούσαμε τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την προστασία του δικαιώματος στη δουλειά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Κλωστήρια». Στην απάντησή του, ο τότε υφυπουργός το μόνο που δήλωνε ήταν πως «τέτοια μέτρα στήριξης, παραδείγματος χάρη, θα μπορούσαν να ήταν ορισμένα προγράμματα από την πλευρά του ΟΑΕΔ».

Τελικά, η επιχείρηση οδηγήθηκε στο κλείσιμο. Πολλοί από τους εργαζόμενους δεν μπόρεσαν να ξαναβρούν σταθερή και μόνιμη εργασία, αλλά αντίθετα περιπλανώνται σε κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης. Για περίπου 70 από τους απολυμένους τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε αυτές τις δουλειές και είναι άνεργοι.

Εχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να απαξιώνονται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, και πάνω από όλα η πιο σημαντική παραγωγική δύναμη, ο άνθρωπος. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η απώλεια των θέσεων εργασίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ευθύνη των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε πως για τους εργαζόμενους, οι οποίοι πλησιάζουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το κράτος πρέπει να εξαγοράσει τα εναπομείναντα ένσημα, για τους δε υπόλοιπους θα πρέπει να τους εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την προστασία του δικαιώματος στη δουλειά και των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των απολυμένων από τα Κλωστήρια»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ