ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Οι επαναστάτες κρίνονται από τη δράση και το πρόγραμμά τους

Απάντηση στον πρόεδρο Τσάβες που επιτέθηκε «αδικαιολόγητα» και «φτηνά» στους κομμουνιστές, έδωσε το ΠΓ της ΚΕ

Απάντηση με τον πιο επίσημο τρόπο έδωσε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που χαρακτήρισε το κόμμα αυτό και το «Πατρίδα για Ολους» «αντεπαναστάτες και προδότες», που «θα συμβάλει ο ίδιος για να εξαφανιστούν από την πολιτική σκηνή».

Το ΠΓ του ΚΚ Βενεζουέλας στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα χαρακτήρισε αυτές τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν την περασμένη βδομάδα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές της 23ης Νοέμβρη, ως «αδικαιολόγητες και φτηνές» ενώ προσθέτει, ότι «αυτές οι απόψεις προκαλούν ενδιαφέρον σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, μιας και είμαστε κομμάτι του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος».

Εξηγώντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας σημείωσε: «Είναι αδικαιολόγητες αυτές οι επιθέσεις γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πρακτική πολιτική που ασκεί το ΚΚ, που όχι μόνο είναι μέρος της διαδικασίας αλλαγών, από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε η υποψηφιότητα Τσάβες για την προεδρία το 1998, αλλά από το 1931, που αποτελεί κομμάτι των επαναστατικών δυνάμεων στην αμερικανική ήπειρο και στη Βενεζουέλα και δεν μπορούμε να ανεχτούμε να υπάρχουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί. Είναι και φτηνοί γιατί η πολιτική θέση, η ιδεολογική, η κοινωνική δράση, η ατομική και συλλογική συμπεριφορά των μελών του ΚΚ Βενεζουέλας ήταν πάντα ξεκάθαρη και με σταθερότητα στην πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την επανάσταση».

Σχετικά με τους χαρακτηρισμούς υπογράμμισε και άλλη μια πλευρά: «Αντεπαναστάτης σημαίνει αυτός που προσπαθεί να βάλει φρένο στη διαδικασία αλλαγών και να βάλει εμπόδιο στην πορεία της Ιστορίας» και τόνισε: «Η χρήση αυτών των όρων με τέτοιο ανεύθυνο τρόπο μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις και επιτρέπει στους πραγματικούς αντεπαναστάτες, προδότες, να κυριαρχούν και να δρουν ενάντια στις πραγματικές επαναστατικές δυνάμεις. Είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να οδηγήσει και σε επιθέσεις ενάντια σε μέλη και στελέχη του ΚΚ Βενεζουέλας, παρόλο που ο πρόεδρος Τσάβες δεν το είπε με αυτό τον τρόπο, αλλά μπορεί να παρεξηγηθεί από αντικομμουνιστικές δυνάμεις».

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής ηγέτης με έμφαση υπογράμμισε ότι το ΚΚ Βενεζουέλας, έχει και σχέδιο και πρόγραμμα και τακτική. «Θέλουμε να διαλύσουμε την καπιταλιστική κυριαρχία, την αστική τάξη, για να σπάσουμε τα ιμπεριαλιστικά δεσμά και σε αυτό το σχέδιο ο πρόεδρος Τσάβες έχει βασικό και καθορισμένο ρόλο για την πολιτική διαδικασία στη Βενεζουέλα».

Σημείωσε ότι δεν μπορεί να μπαίνει το ζήτημα ότι όποιος δεν είναι με το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ενάντια στην επανάσταση και τόνισε: «Πεισμένοι ότι πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να ηττηθούν η ολιγαρχία και οι αντεπαναστατικές δυνάμεις, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο πάνω από τις διαφορές σε ζητήματα εκλογικά να δυναμώσει η ενότητα. Δεν είναι αντιφατικό και αυτό το είχε πει ο ίδιος ο πρόεδρος Τσάβες στις 7 Ιούλη φέτος, να διατηρήσουμε μια αντιιμπεριαλιστική στρατηγική συμμαχία για τον σοσιαλισμό, και την ίδια στιγμή να προχωρήσουμε σε μια ενότητα όχι πλήρη, στις εκλογικές διαδικασίες που ζει η Βενεζουέλα σήμερα, πράγμα που είναι ζήτημα τακτικής».

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι το ΚΚ Βενεζουέλας στηρίζει σε 16 περιφέρειες τους υποψηφίους του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά κατεβάζει δικούς του υποψηφίους ή στηρίζει άλλους συμμάχους σε άλλες έξι, όπου το Ενιαίο ΣΚ δε δέχτηκε κοινούς υποψηφίους, ή κατεβάζει υποψηφίους που υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις για τη δράση τους και την πολιτική τους στάση, που κάθε άλλο από επαναστατικά χαρακτηριστικά έχουν.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Η πορεία των 7 ημερών

Από την πορεία των λαϊκών οργανώσεων που στηρίζουν το νέο Σύνταγμα

Associated Press

Από την πορεία των λαϊκών οργανώσεων που στηρίζουν το νέο Σύνταγμα
ΛΑ ΠΑΣ.--

Χιλιάδες αγρότες, ιθαγενείς, εργαζόμενοι συνεχίζουν την πορεία τους των επτά ημερών, την οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα με την τεράστια σε όγκο συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Καρακόγιο στην επαρχία Ορούρο από 27 ιθαγενικές, συνδικαλιστικές και λαϊκές οργανώσεις, που συμμετέχουν στο «Εθνικό Συντονιστικό για την Αλλαγή» (CONALCAM).

Η πορεία, που θα διασχίσει 199 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στη Λα Πας και στην Πλάσα δε Αρμας, έχει ως στόχο να καταδείξει τη θέληση και την αποφασιστικότητα του λαού και να απαιτήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την προσφυγή σε δημοψήφισμα, καθώς αποτελεί καθολικό λαϊκό αίτημα, όπως τονίζουν οι διοργανωτές. Στην πορεία ήδη παίρνουν μέρος χιλιάδες από όλες τις γωνιές της Βολιβίας, ενώ την πρώτη ημέρα στην κεφαλή της πορείας ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Εβο Μοράλες. Καθόλη τη διάρκειά της δεν αναμένεται να ενισχύεται καθώς συνεχώς καταφτάνουν διαδηλωτές.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Το μέλλον της CAN κρίνεται στην έκτακτη Σύνοδο

ΓΚΟΥΑΓΙΑΚΙΛ.--

Η έκτακτη Σύνοδος της Κοινότητας των Ανδεων (CAN) ξεκίνησε χτες μετά από πρωτοβουλία του προεδρεύοντος Ραφαέλ Κορέα (Προέδρου του Εκουαδόρ) και με αντικείμενο το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για υπογραφή συμφωνίας διμερούς εμπορίου.

Εντούτοις, οι σκιές πάνω από την έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην πόλη Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, είναι πολλές και βαριές και ουκ ολίγοι αναλυτές κάνουν λόγο ότι το μέλλον της CAN -στην οποία συμμετέχουν το Περού, το Εκουαδόρ, η Βολιβία και η Κολομβία, ενώ η Βενεζουέλα έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό- κρίνεται ενδεχομένως σε αυτή τη Σύνοδο, καθώς οι διαφορές μεταξύ των μελών είναι μεγάλες, κυρίως όσον αφορά τον προσανατολισμό της Κοινότητας των Ανδεων.

Ως προς το αντικείμενο της Συνόδου, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ που έχουν ξεκινήσει, έχουν τελματωθεί σύμφωνα με τον «Telesur». Το σκηνικό αυτό πυροδοτήθηκε με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, ο οποίος σημειωτέον απουσιάζει από τη Σύνοδο, και στην οποία δήλωσε, σύμφωνα με το «Bolpress» ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος του Περού, Αλαν Γκαρσία, έλαβαν επιστολή από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η ΕΕ «επιθυμεί διαπραγματεύσεις μόνο με το Περού και την Κολομβία» και όχι με την CAN. Και αυτό, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», διότι η EE διαφωνεί με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αλλά και τους όρους που θέτει η CAN για την πιθανή υπογραφή συμφωνίας διμερούς εμπορίου. Προφανώς γιατί οι όροι δεν είναι τόσο «δουλικοί»...

Ο γγ της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγορών Κολομβίας στη χώρα μας

Προσκεκλημένος από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), βρίσκεται στη χώρα ο Μιγκέλ Γκονσάλες, γενικός γραμματέας της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Κολομβίας. Ο αγωνιστής από την Κολομβία θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και θα έχει επαφές με πολλούς φορείς, όπου θα παρουσιάσει το ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ασκεί η αντιδραστική κυβέρνηση Ουρίμπε, σε βάρος του λαϊκού κινήματος, διώκοντας αγωνιστές και ποινικοποιώντας τους αγώνες.

Σήμερα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Αύριο Πέμπτη, 16 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, θα έχει συνάντηση στον Πειραιά με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα μιλήσει στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, σε εκδήλωση της ΕΕΔΔΑ για την κατάσταση στην Κολομβία.

Την Παρασκευή, 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις και η κατάσταση στη Λατινική Αμερική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ