ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«ΜΑΤωσαν» τους κατοίκους για να εγκαταστήσουν ΧΥΤΑ

Κυβερνητικός αυταρχισμός και κρατική καταστολή σε βάρος κινητοποίησης των κατοίκων του Ελληνικού ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ

Ωμή και απροκάλυπτη αυταρχική επίθεση από ισχυρές διμοιρίες των ΜΑΤ εξαπολύθηκε, χτες το πρωί, σε βάρος των κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού στο Δήμο Κατσανοχωρίων στα Γιάννενα που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη και εγκεκριμένη από την Περιφέρεια περιοχή, καθώς βρίσκεται κοντά σε σπίτια και πάνω σε πολύτιμο υδροφόρο ορίζοντα.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το χώρο κατασκευής για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και για να αποτρέψουν την εκ νέου προσπάθεια έναρξης των εργολαβικών εργασιών. Παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμη νομικές ενστάσεις στο ΣτΕ για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο συγκεκριμένο χώρο, εξαπολύθηκε βάρβαρη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν εισαγγελικής εντολής και με ευθύνη πρώτα και κύρια της κυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Περίπου 20 κλούβες με πολλές διμοιρίες ΜΑΤ εγκαταστάθηκαν από νωρίς το πρωί σε απόσταση βολής από τους κατοίκους, ενώ στη συνέχεια μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης με συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων και καπνογόνων, αλλά και προπηλακισμούς ακόμη και σε ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα. Αποτέλεσμα ήταν η μεταφορά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα τριών ατόμων.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και αντιπροσωπεία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Αλυσσανδράκη, καθώς και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Χρήστος Μεντής, οι οποίοι έγιναν και αυτοί αποδέκτες της αυταρχικής επίθεσης.

Σε αυτόν τον κυβερνητικό αυταρχισμό, την κρατική καταστολή και βία υπήρξε άμεση απάντηση από τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες που διαδήλωσαν το πρωί και το απόγευμα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με εργαζομένους και άλλα λαϊκά στρώματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση που έγινε με εντολή της κυβέρνησης σε βάρος των κατοίκων του Ελληνικού. Η ΝΕ Ιωαννίνων υπογραμμίζει τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τον εμπαιγμό και την κοροϊδία του λαού και για το θέμα της επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσα στο οποίο εντάσσεται και ο ΧΥΤΑ. «Θέλουν να παραδώσουν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στους ιδιώτες, σημειώνεται. Να εφαρμόσουν αντιεπιστημονικές μεθόδους που επιφέρουν κέρδη και να επιβάλλουν δεύτερο και τρίτο χαράτσι στο λαό. Δεν τους ενδιαφέρει το περιβάλλον, αλλά η είσπραξη φόρων και η αύξηση των κερδών των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η ευθύνη και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη όπως και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ και των δημοτικών αρχών που αποδέχονται αυτή την πολιτική».

Η ΝΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της πόλης κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο να απορρίψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, εγκαταλείποντας τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Να παλέψουν για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να συσπειρωθούν σε ένα λαϊκό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ψήφισμα καταδίκης για την επίθεση των ΜΑΤ στο Ελληνικό εξέδωσαν και εργαζόμενοι του σούπερ-μάρκετ «Αρβανιτίδης».

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Αθλιες συνθήκες για 66 μετανάστες

Η άμεση παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τους στην Πάτμο και από εκεί στην Αθήνα

Σε άθλιες συνθήκες στεγάστηκαν οι 59 μετανάστες, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, στο ακριτικό Αγαθονήσι, προχτές το βράδυ. Συγκεκριμένα, οι μετανάστες κατέφτασαν με βάρκες προχτές το πρωί στο νησί, όπου δεν υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώδεις υποδομές για να διαμείνουν, με αποτέλεσμα να «φιλοξενηθούν» αργά το βράδυ στην... αποθήκη του αγροτικού συνεταιρισμού, δηλαδή, σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες.

Η παντελής έλλειψη πρόνοιας από την Πολιτεία έγινε φανερή αφού αντί να μεταφερθούν στο κοντινότερο Κέντρο Υποδοχής, αντίθετα, παρέμειναν σχεδόν δύο μέρες στο ακριτικό αυτό νησί. Μάλιστα, ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε, αφού την επόμενη μέρα - χτες το πρωί - έφτασαν άλλοι 17, φτάνοντας συνολικά τους 66. Για την άμεση μεταφορά των μεταναστών σε χώρο που θα εκπληρώνει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με τη βουλευτή του Κόμματος Βέρα Νικαλαΐδου, προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Η φιλοξενία των μεταναστών βασίστηκε, ουσιαστικά, στους ίδιους τους κατοίκους του Αγαθονησίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Κοινότητα προμηθεύτηκε «σάντουιτς» και νερά για να έχουν τουλάχιστον οι μετανάστες κάτι να φάνε. Επιπλέον, δώρισαν δύο κρεβατάκια για τα μωρά, ώστε να κοιμηθούν όσο γίνεται πιο ανθρώπινα.

Οι κάτοικοι σημειώνουν την παντελή έλλειψη υποδομών στο νησί για τις πρώτες βοήθειες που μπορεί να χρειαστεί να παρασχεθούν στους μετανάστες. Αλλωστε, όπως είπαν στο «Ρ», φαινόμενα σαν το προχτεσινό είναι πολύ συνηθισμένα στο Αγαθονήσι, όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τελικά, η μεταφορά των μεταναστών έγινε χτες το απόγευμα στην Πάτμο και από εκεί, το αργότερα σήμερα, υπολογιζόταν ότι θα φτάσουν στην Αθήνα.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του «Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης» ξεκίνησε χτες να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ πρόκειται να ψηφίσει «παρών» όπως επισήμανε ο βουλευτής του Αντώνης Σκυλλάκος, διευκρινίζοντας ότι είναι η συμβίωση ένα υπαρκτό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας όμως το νομοθέτημα «αποσπασματικό» και «επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στο θέμα της ελεύθερης συμβίωσης ο Αντώνης Σκυλλάκος διευκρίνισε πως «αν δούμε το νομοσχέδιο στο πλαίσιο μιας πολιτικής που είναι σε βάρος της οικογένειας είναι ένα αποσπασματικό μέτρο», που «έχει επικοινωνιακό σκοπό», λόγω των συνολικότερων πολιτικών εξελίξεων και της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιδείξει ...«κοινωνικό πρόσωπο».

Ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε πως το ΚΚΕ δεν εκτιμά ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ίδιων κανόνων αναγκαστικού δικαίου ανάμεσα στο γάμο και τη συμβίωση με την έννοια του ότι «όταν κάποιος αποφασίσει να συζεί είναι συνειδητή απόφαση», οπότε «δε συμφωνούμε με τη λογική του να είναι το ίδιο με το γάμο». Παράλληλα, υπενθύμισε την πάγια θέση του ΚΚΕ υπέρ της υποχρεωτικότητας του πολιτικού γάμου, ζητώντας «να υπάρχει υποχρεωτικός πολιτικός γάμος και όποιος θέλει θρησκευτικό να κάνει». Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ απέναντι στη θεσμοθέτηση του ομοφυλόφιλου γάμου, τονίζοντας ότι «δεν είναι θέμα προκατάληψης», αλλά αφορά την κοινωνική λειτουργία του γάμου που είναι το «να εξασφαλίσει η κοινωνία την αναπαραγωγή της».

Το νομοσχέδιο «ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των καιρών», υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα προσθέτοντας ότι «και πρέπει διακομματικώς να υπερψηφίσουμε τις διατάξεις του». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Θ. Τζάκρη σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο «η ελεύθερη συμβίωση αντιμετωπίζεται υποβαθμισμένη σε σχέση με το γάμο», αφού προβλέπεται «αυτοδίκαιη λύση του συμφώνου εάν τελεστεί γάμος, έστω και με τρίτο πρόσωπο», ζητώντας εξίσωση γάμου και συμβίωσης. Υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλόφιλων τάχθηκε ο ΣΥΝ με τον βουλευτή του Ν. Τσούκαλη να σημειώνει ότι είναι ένας από τους λόγους που το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοθέτημα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Ζητά «σκούπα» κατά μεταναστών

Νέα πρόταση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την «προστασία και ανάπλαση του ιστορικού κέντρου» της πρωτεύουσας, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει την απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών από αυτό, κατέθεσε χτες ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός. Θεωρώντας προφανώς ότι η «εικόνα» της πόλης βλάπτεται σοβαρά από τους μετανάστες, ο Νομάρχης προτείνει να απομακρυνθούν «σε ανθρώπινα και ασφαλή σημεία μέχρι τη νομιμοποίησή τους».

Συγκεκριμένα, ζητά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Νομαρχία Αθηνών, ΤΕΔΚΝΑ, εμπλεκόμενα υπουργεία, ΕΛΑΣ, Δικαιοσύνη, Περιφέρεια) και την ανάθεση του συνόλου των αρμοδιοτήτων τους για την προστασία και ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στη Νομαρχία της Αθήνας, κατά το πρότυπο του «Οργανισμού Αθήνας 2004». Ανάμεσα σε άλλα, η πρόταση προβλέπει απαλλοτριώσεις εγκαταλειμμένων σπιτιών για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, πεζοδρόμηση αρτηριών, εγκατάσταση ισχυρού φωτισμού, επιδιόρθωση όψεων και απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών. Η πρόταση του Γ. Σγουρού είναι συνέχεια ανοιχτής επιστολής του ίδιου προς τον πρωθυπουργό, στις 17 Σεπτέμβρη και αντίστοιχης προς τους συναρμόδιους υπουργούς στις 30 του ίδιου μήνα.

Αστυνομική βία σε ανήλικο μετανάστη

Ακόμα ένα κρούσμα άγριας βίας και καταστολής από πλευράς της Αστυνομίας απέναντι σε μετανάστη και μάλιστα ανήλικο αυτή τη φορά, σημειώθηκε χτες το απόγευμα στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Μενάνδρου. Πρόκειται για τον 17χρονο Αφγανό Τζαφάρι Ουμίτ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από τρεις αστυνομικούς και συνελήφθη, παρόλο που έχει ροζ κάρτα (τα έγγραφα που παίρνουν οι μετανάστες μέχρι να βγει η απάντηση στην αίτηση ασύλου).

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι δε χτύπησαν το μετανάστη, αλλά ότι αυτός τραυματίστηκε επειδή, καθώς τον κυνηγούσαν, σκόνταψε και χτύπησε στο πεζοδρόμιο. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια από χτυπήματα και στην πλάτη του μετανάστη, ενώ μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου του έγιναν ράμματα στο φρύδι. Οι αστυνομικοί με την πλαστή κατηγορία ότι κάποιος μετανάστης τους πέταξε μια πέτρα, επιτέθηκαν ενάντια στον ανήλικο και άλλους συμπατριώτες του, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ. Τηλεφωνικά παρενέβη ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του Κόμματος, ενώ η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του Κόμματος, πήγε στο ΑΤ Ακροπόλεως. Αμέσως, δικηγόροι από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» ανέλαβαν την υπεράσπιση του ανήλικου μετανάστη, ενώ ο ίδιος θα καταθέσει μήνυση κατά των αστυνομικών που τον ξυλοκόπησαν και κατά παντός υπευθύνου. Ο ανήλικος θα οδηγηθεί σήμερα το μεσημέρι στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.

Εκδρομή - προσκύνημα

Η ΠΕΣΑΘΕΑ πραγματοποιεί τριήμερη εκδρομή -προσκύνημα στην Πελοπόννησο, στην περιοχή Λεωνιδίου Κυνουρίας. Θα γίνουν επισκέψεις σε τοποθεσίες, όπου δόθηκαν νικηφόρες μάχες από τον ΔΣΕ. Αναχώρηση από το παλιό Δημαρχείο (οδός Αθηνάς) ώρα 7.30 π.μ. την Παρασκευή 17.10.2008 (για τα μέλη της Ενωσης η μετακίνηση είναι δωρεάν).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ