Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«ΜΑΤωσαν» τους κατοίκους για να εγκαταστήσουν ΧΥΤΑ

Κυβερνητικός αυταρχισμός και κρατική καταστολή σε βάρος κινητοποίησης των κατοίκων του Ελληνικού ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ

Ωμή και απροκάλυπτη αυταρχική επίθεση από ισχυρές διμοιρίες των ΜΑΤ εξαπολύθηκε, χτες το πρωί, σε βάρος των κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού στο Δήμο Κατσανοχωρίων στα Γιάννενα που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη και εγκεκριμένη από την Περιφέρεια περιοχή, καθώς βρίσκεται κοντά σε σπίτια και πάνω σε πολύτιμο υδροφόρο ορίζοντα.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το χώρο κατασκευής για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και για να αποτρέψουν την εκ νέου προσπάθεια έναρξης των εργολαβικών εργασιών. Παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμη νομικές ενστάσεις στο ΣτΕ για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο συγκεκριμένο χώρο, εξαπολύθηκε βάρβαρη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν εισαγγελικής εντολής και με ευθύνη πρώτα και κύρια της κυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Περίπου 20 κλούβες με πολλές διμοιρίες ΜΑΤ εγκαταστάθηκαν από νωρίς το πρωί σε απόσταση βολής από τους κατοίκους, ενώ στη συνέχεια μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης με συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων και καπνογόνων, αλλά και προπηλακισμούς ακόμη και σε ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα. Αποτέλεσμα ήταν η μεταφορά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα τριών ατόμων.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και αντιπροσωπεία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Αλυσσανδράκη, καθώς και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Χρήστος Μεντής, οι οποίοι έγιναν και αυτοί αποδέκτες της αυταρχικής επίθεσης.

Σε αυτόν τον κυβερνητικό αυταρχισμό, την κρατική καταστολή και βία υπήρξε άμεση απάντηση από τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες που διαδήλωσαν το πρωί και το απόγευμα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με εργαζομένους και άλλα λαϊκά στρώματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση που έγινε με εντολή της κυβέρνησης σε βάρος των κατοίκων του Ελληνικού. Η ΝΕ Ιωαννίνων υπογραμμίζει τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τον εμπαιγμό και την κοροϊδία του λαού και για το θέμα της επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσα στο οποίο εντάσσεται και ο ΧΥΤΑ. «Θέλουν να παραδώσουν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στους ιδιώτες, σημειώνεται. Να εφαρμόσουν αντιεπιστημονικές μεθόδους που επιφέρουν κέρδη και να επιβάλλουν δεύτερο και τρίτο χαράτσι στο λαό. Δεν τους ενδιαφέρει το περιβάλλον, αλλά η είσπραξη φόρων και η αύξηση των κερδών των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η ευθύνη και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη όπως και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ και των δημοτικών αρχών που αποδέχονται αυτή την πολιτική».

Η ΝΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της πόλης κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο να απορρίψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, εγκαταλείποντας τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Να παλέψουν για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να συσπειρωθούν σε ένα λαϊκό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ψήφισμα καταδίκης για την επίθεση των ΜΑΤ στο Ελληνικό εξέδωσαν και εργαζόμενοι του σούπερ-μάρκετ «Αρβανιτίδης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ