Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μια χούφτα γης

Οκτώ μετανάστες από το Ιράκ ξεκινούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα με μία βάρκα. Ενας από αυτούς κρατάει μία χούφτα γης μέσα σε ένα μικρό σακούλι στην τσέπη της πουκαμίσας του στο μέρος της καρδιάς. Κάθεται σκεφτικός με τα μάτια κλειστά. Οι άλλοι εφτά μιλούν λίγο και πότε πότε κοιτάνε μακριά στο πέλαγος ψάχνοντας τη στεριά της νέας χώρας. Τα βάσανα, οι ελπίδες και τα όνειρα μιας ζωής περνούν μπροστά από τα μάτια τους.

Εχουν αγωνία να μην τους δει η αστυνομία μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν στην Καβάλα και να χωθούν στα ψαροκάικα. Εκεί θα έχουν ένα πιάτο φαγητό και θα βάζουν στην άκρη ό,τι τους δίνει το αφεντικό. Περίμεναν με αγωνία να βγούνε στη στεριά για να δουν αν ήταν αλήθεια όλα αυτά που τους είχαν πει οι συμπατριώτες τους στο δουλεμπορικό της Βαγδάτης.

Οταν ξεκίνησαν το ταξίδι στη θάλασσα ο καιρός ήταν ήρεμος. Ολα τα σημάδια ήταν ευοίωνα. Από το Ιράκ ως το Αιγαίο θα πρέπει να ταξίδευαν μέρες και νύχτες, κι όταν έφτασαν ανοιχτά στο πέλαγος στα νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης άρχισαν να βλέπουν τα φώτα της πόλης.

Την ίδια ώρα ένας άλλος μετανάστης τρέχει μέσα στην υγρή ατμόσφαιρα του Εβρου ποταμού. Τρέχει ανάμεσα στα χόρτα χωρίς να βλέπει πού πατάει. Εχει λαχανιάσει, ακούει μόνο την ανάσα του. Πίσω του στο βάθος τα φώτα της Ανδριανούπολης και μπροστά του τα φώτα της νέας του πατρίδας. Τρέχει. «Λίγο ακόμα» σκέφτεται. Δεν πρέπει να τον δουν ούτε Τούρκοι ούτε Ελληνες φαντάροι. Βλέπει μπροστά του σύρματα. «Εφτασα επιτέλους» σκέφτεται. Πηδάει τα σύρματα και μόλις πατάει κάτω, το σώμα του τινάζεται στον αέρα. Είναι νεκρός μέσα στο ναρκοπέδιο των συνόρων.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στα νερά του Δέλτα του Εβρου βρίσκονται τουμπανιασμένοι από πνιγμό οι πέντε από τους οκτώ Ιρακινούς που ταξίδευαν με τη βάρκα. Ο δουλέμπορας, όταν είδε να πλησιάζει το πλοιάριό του κάποιο μεγάλο σκάφος τρόμαξε μήπως τον πιάσουνε και έριξε τους Ιρακινούς στη θάλασσα λέγοντάς τους πως μόλις περάσει ο κίνδυνος θα τους ξαναμαζέψει.

Οι άλλοι δύο από τους οκτώ ξεβράστηκαν από τη θάλασσα λίγες μέρες αργότερα στις ακτές του θρακικού πελάγους. Τον όγδοο τον μάζεψε με τα δίχτυα της μία μηχανότρατα. Οταν ο ψαράς προσπάθησε να τραβήξει το βάρος που είχε στα δίχτυα του αντίκρισε τον άντρα που κρατούσε στη χούφτα του ένα σακούλι με χώμα. Ο ψαράς άνοιξε την παλάμη του νεκρού και το χώμα χύθηκε ανάμεσα από τα δάχτυλά του στη θάλασσα. Ενα δάκρυ γλίστρησε από τα μάτια του και χάθηκε στις χαρακιές του ηλιοκαμένου προσώπου.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ