Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του «Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης» ξεκίνησε χτες να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ πρόκειται να ψηφίσει «παρών» όπως επισήμανε ο βουλευτής του Αντώνης Σκυλλάκος, διευκρινίζοντας ότι είναι η συμβίωση ένα υπαρκτό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας όμως το νομοθέτημα «αποσπασματικό» και «επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στο θέμα της ελεύθερης συμβίωσης ο Αντώνης Σκυλλάκος διευκρίνισε πως «αν δούμε το νομοσχέδιο στο πλαίσιο μιας πολιτικής που είναι σε βάρος της οικογένειας είναι ένα αποσπασματικό μέτρο», που «έχει επικοινωνιακό σκοπό», λόγω των συνολικότερων πολιτικών εξελίξεων και της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιδείξει ...«κοινωνικό πρόσωπο».

Ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε πως το ΚΚΕ δεν εκτιμά ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ίδιων κανόνων αναγκαστικού δικαίου ανάμεσα στο γάμο και τη συμβίωση με την έννοια του ότι «όταν κάποιος αποφασίσει να συζεί είναι συνειδητή απόφαση», οπότε «δε συμφωνούμε με τη λογική του να είναι το ίδιο με το γάμο». Παράλληλα, υπενθύμισε την πάγια θέση του ΚΚΕ υπέρ της υποχρεωτικότητας του πολιτικού γάμου, ζητώντας «να υπάρχει υποχρεωτικός πολιτικός γάμος και όποιος θέλει θρησκευτικό να κάνει». Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ απέναντι στη θεσμοθέτηση του ομοφυλόφιλου γάμου, τονίζοντας ότι «δεν είναι θέμα προκατάληψης», αλλά αφορά την κοινωνική λειτουργία του γάμου που είναι το «να εξασφαλίσει η κοινωνία την αναπαραγωγή της».

Το νομοσχέδιο «ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των καιρών», υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα προσθέτοντας ότι «και πρέπει διακομματικώς να υπερψηφίσουμε τις διατάξεις του». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Θ. Τζάκρη σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο «η ελεύθερη συμβίωση αντιμετωπίζεται υποβαθμισμένη σε σχέση με το γάμο», αφού προβλέπεται «αυτοδίκαιη λύση του συμφώνου εάν τελεστεί γάμος, έστω και με τρίτο πρόσωπο», ζητώντας εξίσωση γάμου και συμβίωσης. Υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλόφιλων τάχθηκε ο ΣΥΝ με τον βουλευτή του Ν. Τσούκαλη να σημειώνει ότι είναι ένας από τους λόγους που το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοθέτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ