ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάη 2000
Σελ. /36
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο σπόρος του ΚΚΕ θα καρπίσει...

Στις 9 του Απρίλη υπογράφτηκε ένα συμβόλαιο πολιτικής δυσνόητο, που επιβαρύνει αφάνταστα τον έναν εκ των δύο διαδίκων, τον εργαζόμενο λαό.

Οι άρχοντες του δικομματισμού με ψευτοδικολάβους Γραμματείς και Φαρισαίους, με κοτσαμπάσηδες του καπιταλισμού, μεταχειρίστηκαν όλα τα μέσα εξαπάτησης του λαού: παρανομίες, ψεύδη, υποσχέσεις, χρηματισμούς, νοθεία, γκεμπελικά ΜΜΕ παραπληροφόρησης, εκμετάλλευση της φτώχειας και της ελπίδας. Μ' όλα αυτά ξεγέλασαν τους «μάρτυρες» ψηφοφόρους, να ψευδομαρτυρήσουν! Γιατί, πίστευαν και πιστεύουν οι μάρτυρες, και το βροντοφώναζαν προεκλογικά, ότι ο δικομματισμός είναι απάνθρωπος, αλλά την τελευταία στιγμή λιποψύχησαν, από φόβο, από ατομικό συμφέρον;

Οι Πασόκοι που κατηγορούν την «επάρατο Δεξιά», αλλά εφαρμόζουν πιστά και απαρέγκλιτα την πολιτική της. Ετσι αλληλομπλέχτηκαν. Δέχτηκαν έτσι τα δεσμά της παγκοσμιοποιημένης ασπιρίνης και, σαν φάρμακο, το Μεσαίωνα, την Παγκοσμιοποίηση που φέρνει όλεθρο και συμφορά.

Οσο για τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, δεν κατόρθωσαν να πείσουν, όντας αμφίρροπα και διπρόσωπα, αφού απ' τη μια κατηγορούσαν και από την άλλη εναγκαλίζονταν το ΠΑΣΟΚ.

Ο σπόρος του ΚΚΕ ήταν ο σωστός, αλλά τα ζιζάνια δεν τον άφησαν να καρπίσει. Ομως ο σπόρος αυτός είναι γερός, κρατάει και το ξέρουμε αυτό, οπότε οπωσδήποτε θα ξανακάνει καρπούς γλυκούς.

Δ. ΠΑΝΤΑΖΩΝΑΣ

Συνταξιούχος, Αντιστασιακός

Επεσαν οι μάσκες για το ΝΑΤΟ

Από την «ανθρωπιστική» αποστολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία...
Από την «ανθρωπιστική» αποστολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία...
Παλιός επιστολογράφος μας, αξιωματικός της Τροχαίας, θέλοντας να κρατήσει την ανωνυμία του, γράφει τις απόψεις του γύρω από θέματα των στρατιωτικών συνασπισμών. «Το ΝΑΤΟ -επισημαίνει- αποτελεί την πιο επικίνδυνη οργάνωση για την κοινωνία των ανθρώπων. Αυτό μας το έδειξαν περίτρανα οι δολοφονικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας, επιδρομές που είχαν σαν αποτέλεσμα να αφαιρέσουν από πολλούς τις μάσκες που επί δεκαετίες κατόρθωσαν να πείσουν πολλούς ότι δήθεν υπηρετούν ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες, δημοκρατικές διαδικασίες.

Το γεγονός και μόνο ότι ένα ανεξάρτητο κράτος - μέλος του ΟΗΕ, η Κύπρος, βρίσκεται κάτω από μερική κατοχή του εδάφους της, με βίαιο εκτοπισμό του 1/3 του πληθυσμού της από τις εστίες του, από έναν στρατό που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αποδεικνύει ότι η βάρβαρη επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία ήταν πρόσχημα και βρωμερή υποκρισία. Ομως και οι κυβερνήσεις της χώρας μας προδίδουν και περιφρονούν τη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων για το ΝΑΤΟ, παραβαίνοντας κυνικά το καθήκον τους και ποδοπατώντας τον όρκο που δίνουν όταν αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους.

Κατόπιν έχουν την προκλητική απαίτηση απ' τα όργανα του Νόμου, δηλαδή εμάς, να προδώσουμε και εμείς τον όρκο μας και να γίνουμε αρωγοί στην παραβίαση του Συντάγματος και των Νόμων.

Το Σύνταγμά μας λέει ρητά ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται στο όνομά του. Το 98% αυτού του λαού ήταν και είναι ενάντια στη δολοφονική επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας και της διέλευσης των στρατευμάτων του από την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, παρά την εκφρασμένη θέληση του λαού, αγνόησε τη θέλησή του και παραβίασε το Σύνταγμα, για να γίνει αρεστός σ' αυτούς που βοηθούν την Τουρκία να κατέχει τη μισή σχεδόν Κύπρο.

Τα ίδια ισχύουν και για τον αρχηγό της ΝΔ, που επίσης δεν έπραξε το καθήκον του. Δεν καταδίκασε το ΝΑΤΟ, δεν υπέβαλλε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ούτε δήλωσε ποτέ ότι θα αποσύρει τη χώρα μας από τη βρώμικη αυτή συμμαχία».

Πρωτεύουσα προς το... 2004

Είμαι ένας από τους πολλούς φοροτεχνικούς που πασχίζω για το μεροκάματο. Την επαγγελματική μου έδρα την έχω στο Γαλάτσι και τρέχω από τη μια άκρη της Αθήνας στην άλλη για τον «επιούσιο».

Πριν κάποιες μέρες, πήγα για δουλιά σε δύο πελάτες μου, ο ένας βρίσκεται στην Πλατεία Καραϊσκάκη και ο άλλος σε κάθετο δρόμο της οδού Κωνσταντινουπόλεως. Η απόσταση είναι μικρή και έτσι τη διάβηκα πεζοπορία.

Στο μικρό μου αυτό «περίπατο» διαπίστωσα, το πόσο «καλά» κάνει τη δουλιά του, όσον αφορά την καθαριότητα, ο δήμαρχος της Αθήνας. Στο σεργιάνι μου, νόμισα πως βρέθηκα σε καμιά τριτοκοσμική χώρα. Βρωμιά και εγκατάλειψη, είδα πλαστικά μπουκάλια και σακούλες πετάμενες, καθώς και κάθε άλλου είδους παλιατσαρίες να «κοσμούν» το τμήμα αυτό της πόλης, που δεν απέχει πολύ από την Ομόνοια, το κέντρο δηλαδή της πρωτεύουσας. Και όλα αυτά μάλιστα, ενόψει του 2004 με τα μεγάλα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων!

Στη σκέψη να κάνω μια αναφορά στους αρμόδιους επί του θέματος, φρενάρισα αμέσως γιατί, από προηγούμενη μου εμπειρία, φοβήθηκα ότι θα μπλεχτώ σ' ένα ατέρμονο πήγαινε-έλα από τον «Αννα στον Καϊάφα», χωρίς κανείς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο κ. δήμαρχος δε θα έχει αρμοδιότητα, γιατί ο χώρος ανήκει στον ΟΣΕ ή πιθανόν γιατί δεν ξέρει πού βρίσκεται η οδός των Σιδηροδρόμων. Ξέρει όμως πολύ καλά ο κ. δήμαρχος πού βρίσκονται τα πανό και οι αφίσες που καλούσαν τον κόσμο να πάρει μέρος στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και έβαλε να τα κατεβάσουν. Ομως αφίσες και πανό που αφορούν την υποδοχή του πλανητάρχη ή δική του συνέντευξη σε κανάλια για το πώς θα προχωρήσουμε στη μετά ΟΝΕ εποχή, τα προστατεύει επιμελώς!

Δημήτρης ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Δολοφονική νοοτροπία

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στην Πάτρα, προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που χρειάζεται συζήτηση, για τη στάση των περαστικών οδηγών που αγνόησαν το νεκρό, πλέον, Γιώργο που θα μπορούσε να είχε σωθεί. Κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες σχετικά με τη δική τους μεγάλη ευθύνη. Και επειδή κάποιοι ίσως μιλήσουν για την αυτονόητη επιφύλαξη των πολιτών και την καχυποψία τους απέναντι σε συμπολίτες που τους ζητούν να σταματήσουν, υπάρχει η απάντηση πως το θύμα ήταν προφανώς σε κίνδυνο, ήταν σε οριακή κατάσταση επίκλησης βοήθειας. Αλήθεια, πόσο κινδύνευαν από έναν αιμάσσοντα γυμνό άνθρωπο; Και εν πάση περιπτώσει η ζούγκλα δεν είναι μόνο ο δολοφόνος, αλλά και η νοοτροπία «δεν ανακατεύομαι μην μπλέξω», που δυστυχώς είναι συχνή και σε άλλες περιπτώσεις, που έχουν γίνει γνωστές.

Πρόκειται για δολοφονική νοοτροπία, συγγενή τού «δε βαριέσαι», που καλλιεργείται «συνειδητά» και συστηματικά και σε πολιτικό, κοινωνικό επίπεδο. Αδιαφορία τελικά «τόσο χρήσιμη στην εξουσία» που οδηγεί στην απάθεια, αδράνεια και «ακόμα καλύτερα γι' «αυτούς», απογοήτευση.

Οσον αφορά το απάνθρωπο της συμπεριφοράς του δολοφόνου, ας τολμήσουμε να κάνουμε μια αναγωγή στον κανιβαλισμό και τον κυνισμό της, επικρατούσας δυστυχώς, νοοτροπίας και πολιτικής που ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ επιβάλλει με ένα όπλο στον κρόταφο την πολιτική στην οικονομία κλπ. «Οι αντίθετοι στην ΟΝΕ να είναι απόβλητοι της κοινωνίας», στην Παιδεία οι αδύνατοι να «πηδούν από τα 14 έξω από το σκάφος» και, συχνά, έξω από τη ζωή.

Με την ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία.


Λαοκράτης Στυλίτης

ΣΚΕΨΕΙΣ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Περιμένει απάντηση

Χαράλαμπος Γεωργιάδης. Καμπάνη 17 - Κιλκίς. Επαναπατρίστηκα στα τέλη Νοεμβρίου 1989. Από τότε και μέχρι σήμερα δεν μπόρεσα να λύσω, στη Διεύθυνση Γεωργίας Νομού Κιλκίς, το πρόβλημά μου για τη χρηματική αποζημίωση για το πατρικό μου σπίτι που, όργανα του τότε κράτους, χωροφύλακες και ΜΑΥδες, το κάψανε τον Αύγουστο του 1947.

Στις 10-9-1999 έστειλα συστημένο γράμμα στον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και αφού του εξέθεσα την οικονομική και αναπηρική μου κατάσταση, του ζήτησα να παρέμβει προσωπικά και να δώσει εντολή στη Δ/ση Γεωργίας Ν. Κιλκίς να βρεθεί λύση και στο δικό μου πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής όμως, δεν πήρα καμία απάντηση από τον κ. υπουργό, απάντηση την οποία περιμένω με αγωνία!

Το Δεκάρικο

Συνταξιούχος, Αθήνα. Τι θα γίνει τελικά με κείνο το δεκάρικο, που μας έταξε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, πότε θα το πάρουμε (αν το πάρουμε);

Εγώ παίρνω 139.000 δρχ., οπότε σύμφωνα με τα λεγόμενά του πρέπει να μου δώσει 152.000 δρχ. αλλά δε βλέπω μέχρι στιγμής τίποτα. Χώρια που υπάρχει φόβος να... πεθάνω, άμα αργήσει πολύ και τότε πού θα μου το στείλει, στον άλλο κόσμο; Ενας όμως συνάδελφος συνταξιούχος με καθησύχασε λέγοντάς μου πως στον «άλλο» κόσμο υπάρχουν όλα τα αγαθά και δε θα χρειαστεί το επιπλέον δεκάρικο. Το ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνησή του ξέρει και φροντίζει πού να μας στείλει εμάς τους συνταξιούχους, εκεί που υπάρχει μια «καλύτερη» ζωή. Ομως ο πολύς κόσμος δεν τα «καταλαβαίνει» αυτά και είναι τόσο ανυπόμονος. Σου λέει: «Τώρα θέλω το δεκάρικο!»

ΜΝΗΜΗ ΛΙΛΙΚΑΣ ΠΑΠΑΝΑΝΟΥ
«Δεν πεθαίνει ο νεκρός που δεν ξεχνιέται»

Η σ. Λιλίκα έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στις 28 του Απρίλη. Εφυγε από τούτο τον κόσμο, αλλά όχι και από τη θύμησή μας. Οι αγώνες της την κρατάνε ζωντανή στη σκέψη μας και την αναδείχνουν φωτεινό φάρο που δείχνει το δρόμο στις νέες γενιές για την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Λιλίκα, ίσαμε το τέλος της ζωής της, στάθηκε πιστή στο κόκκινο λάβαρο με υπομονή, αντοχή, και αγαθοσύνη περήφανης κι απροσκύνητης αγωνίστριας.

Από το πανεπιστημιακό μετερίζι παλέψαμε για τις φοιτητικές διεκδικήσεις, σαν πρόεδρος του Συλλόγου σπουδαστών της ΑΣΟΕΕ. Στα Δεκεμβριανά το 1944, πήρε μέρος στις μάχες ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Εγγλέζων ενταγμένη στο λόχο «Μπάυρον» των σπουδαστών. Ακούραστη αγωνίστρια, στάθηκε και πάλι μπροστάρισσα στα χρόνια της «θύελλας του Εμφυλίου» και στους κατοπινούς αγώνες του ΚΚΕ, μέσα από την παρανομία, καθώς και στην περίοδο της χούντας. Από τη μεταπολίτευση, το 1974, δούλεψε νόμιμα στην ΚΟΒ των οικονομικών επιστημόνων και στην ΚΟΑ, πλάι πλάι με την Αλέκα Παπαρήγα κι αναδείχτηκε σε άξιο στέλεχος.

Το ξόδι της που έγινε στις 29 του Απρίλη, ήταν απλό και σεμνό, όπως σεμνό ήταν και το οδοιπορικό της στη ζωή, τη γεμάτη υπέροχους αγώνες και δράση, για την πραγμάτωση των οραμάτων μας.

Αιωνία η μνήμη της

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ