ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
Χιλιάδες πορεύονται για την ειρήνη

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Την απόφασή τους να εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη και να απλώσουν ασπίδα προστασίας γύρω από το ύψιστο αγαθό της ειρήνης, διαδηλώνουν σήμερα χιλιάδες ειρηνοδρόμοι, που πορεύονται στο δρόμο που χάραξε, 37 χρόνια πριν, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, τιμώντας έτσι, με τον καλύτερο τρόπο, τη μνήμη του δολοφονηθέντος αγωνιστή.

Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης αναμένεται να ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και να καταλήξει στις 19.45 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, κλείνοντας έτσι το 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης. Ενα δεκαήμερο, στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε πλήθος αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, το φιλειρηνικό κίνημα εντείνει τη δράση του, μιας και ο Μάης έχει ανακηρυχτεί σε μήνα αντιιμπεριαλιστικής δράσης από την ΕΕΔΥΕ. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται να πραγματοποιηθούν αποκλεισμοί ΝΑΤΟικών βάσεων, παλλαϊκά συλλαλητήρια, πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.ά.

Να σημειωθεί πως η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξη για τη συμμετοχή σε αυτή. Μια αισιοδοξία που απορρέει από τις δηλώσεις συμμετοχής, αλλά και από την ανταπόκριση του κόσμου στα αγωνιστικά προσκλητήρια των Επιτροπών Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οδηγίες για τους οδοιπόρους

Χρήσιμες οδηγίες δίνει στους ειρηνοδρόμους η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Σύμφωνα λοιπόν με την Επιτροπή οι οδοιπόροι θα πρέπει:

- Να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

- Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

- Να πίνουν άφθονο νερό συχνά για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Τέλος, όσοι έχουν προβλήματα υγείας, θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.

Το πρόγραμμα της πορείας

Στις 8π.μ.: Τελετή έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα.

Στις 8.30π.μ.: Εκκίνηση της πορείας.

Στις 9.30π.μ.: Νέα Μάκρη - Στάση - Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Νέας Μάκρης - Χαιρετισμός από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης.

Στις 12.15μ.μ.: Διασταύρωση Ραφήνας - Στάση - Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ραφήνας και την τοπική Επιτροπή Ειρήνης.

Στις 13.30μ.μ.: Πικέρμι - Στάση - Χαιρετισμός από την ΠΕΑΕΑ.

Στις 15.30μ.μ.: Παλλήνη - Στάση - Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Παλλήνης, τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής και την ΟΓΕ.

Στις 17.30μ.μ.: Αγία Παρασκευή - Στάση - Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ και του ΣΕΗ.

Στις 19.45μ.μ.: Σύνταγμα - Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, τη ΝΔΕ και εκπροσώπους ξένων αντιπροσώπων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα το αντιΝΑΤΟικό κομβόι στην Υπαιθρο Θεσσαλονίκης

Αποφασισμένος, να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση και τα ευρωατλαντικά αφεντικά της να μετατρέψουν τη Μακεδονία και τη Θράκη σε απέραντο πεδίο άσκησης των ΝΑΤΟβάρβαρων δολοφόνων, είναι ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, που συνεχίζει καθημερινά τον αγώνα του.

Χτες από τις Σέρρες εργαζόμενοι και νεολαία έστειλαν το δικό τους μήνυμα αντίστασης με την πορεία ειρήνης που ξεκίνησε από το στρατόπεδο Εμ. Παπά και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση.

Σήμερα πολίτες της Θεσσαλονίκης ξεκινούν το δικό τους κομβόι στις 10.30 το πρωί μπροστά από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, για να μεταφέρουν το δικό τους σάλπισμα αντίστασης και πάλης προς το λαό της Δυτικής Υπαίθρου του νομού και ειδικότερα στον Ασκό - Προφήτη, όπου θα εξελιχθεί η τελική φάση της άσκησης «Dynamic MIX 2000», παρουσία μάλιστα του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Το επόμενο διάστημα η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΔΥΕΘ οργανώνουν διήμερη πεζοπορία στην Ανατολική Υπαιθρο (20-21 Μάη) από τον αγωνιστή της ειρήνης Κώστα Παπαδόπουλο, πολιτική εκδήλωση στις 22 Μάη στις 7.30μμ στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη και διήμερη κατασκήνωση στην Επανωμή στις 27 - 28 Μάη.

Οι φετινές εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης διεξάγονται σε συνθήκες έντονης όξυνσης της κατάστασης στην περιοχή, αφού όπως δήλωσε ο Ν. Ζώκας Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ «οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι ισχυροί της Νέας Τάξης Πραγμάτων με τη δουλική συγκατάθεση και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης μετατρέπουν τη χώρα μας και ειδικά τη Θεσσαλονίκη σε πολιτικο - οικονομικό και στρατιωτικό ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής, αλλά και το λαό μας. Οι ασκήσεις που διεξάγονται ένα μόνο εχθρό έχουν, τον «εχθρό λαό».

Μάλιστα, σημείωσε την ιδιαίτερη ανησυχία που εκφράζουν και φορείς της πόλης και αφορά στο γεγονός πως η άσκηση «Dynamic MIX 2000» προδικάζει τη μόνιμη εγκατάσταση ισχυρών ΝΑΤΟικών δυνάμεων γύρω από τη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή της σε στρατοκρατούμενη ζώνη. Γι' αυτό «ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση μία στάση μόνο μπορεί να έχει. Τον ξεσηκωμό και την αντίσταση στους ξένους ιμπεριαλιστές, την απαίτηση από την κυβέρνηση για άμεση εναρμόνιση της πολιτικής της με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας», σημείωσε ο Ν. Ζώκας και κάλεσε το λαό, τη νεολαία, τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις της «Αντιπολεμικής» και της ΕΔΥΕΘ.

Στις άλλες πόλεις

Σε αντιιμπεριαλιστικό ρυθμό κατευθύνουν τη δράση τους και οι φορείς της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης, από τη Φλώρινα μέχρι τον Εβρο. Ετσι οι Επιτροπές Ειρήνης σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς οργανώνουν συγκεντρώσεις και πορείες ειρήνης στις 21 Μάη, σε Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, και Κιλκίς. Την ίδια μέρα, 21 Μάη, θα γίνει και η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση στα Γιαννιτσά, όπου η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο ΜΤΠ 501. Το χώρο απ' όπου πέρσι αναχώρησαν οι 1.000 Ελληνες στρατιώτες που συμμετέχουν στη δύναμη κατοχής του Κοσσόβου.

Πούλμαν για το Μαραθώνα και τους ενδιάμεσους σταθμούς

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 3844.853 και 3827.303.

Επίσης, πούλμαν θα αναχωρήσουν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

- Από τον Πειραιά, στις 7.00 π.μ. για Μαραθώνα και στις 2.00 μ.μ για Παλλήνη. Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από την πλατεία Δημοτικού Θεάτρου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, για τους ειρηνοδρόμους της πόλης, από την πλατεία Γαρδένιας για τον τύμβο του Μαραθώνα στις 7 π.μ. και από την ίδια πλατεία και την πλατεία Κύπρου για Παλλήνη στις 3 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας από τον ηλεκτρικό σταθμό στις 7.00 π.μ.

- Η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» και το Σωματείο Οικοδόμων του παραρτήματος Αιγάλεω δρομολογούν πούλμαν στις 6.15 π.μ. από το «Παλατάκι» στο Χαϊδάρι και θα περάσει από την Ιερά Οδό στο ύψος του «Πράκτικερ» στις 6.30 π.μ. και στις 6.45 π.μ. από την πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.

- Στις 7π.μ. από την πλατεία Δημαρχείου θα αναχωρήσει το πούλμαν της Επιτροπής Ειρήνης Περιστερίου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου δρομολογεί πούλμαν για το Μαραθώνα, που θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της πόλης στις 7.00 π.μ.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης των Δυτικών Συνοικιών Αθήνας έχουν προγραμματίσει για το Μαραθώνα τα παρακάτω πούλμαν: 6.30 π.μ. από το Δημαρχείο Καματερού. Στις 6.45 π.μ. από την κεντρική πλατεία Ιλίου. Στις 7.00 π.μ. από Πετρούπολη, κεντρική πλατεία. Και Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων στις 7.00 π.μ.

- Από τη Ν. Σμύρνη, στις 4.00 μ.μ. από την οδό Ομήρου 68 για την Αγ. Παρασκευή.

- Από το Κερατσίνι, στις 7.00 π.μ μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, για τον Μαραθώνα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού δρομολογεί ένα πούλμαν του δήμου στις 7.00 π.μ. από την πλατεία Δημοκρατίας, το οποίο θα περάσει από την πλατεία Κύπρου και την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (τέρμα λεωφορείων Χολαργού). Ενώ στις 7.10 π.μ. θα περάσει και από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου θα βάλει ένα πούλμαν, το οποίο θα αναχωρήσει από τον ηλεκτρικό σταθμό στις 7π.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων θα βάλει ένα πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 6.45 π.μ. από τη συμβολή των δρόμων Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους και θα περάσει στις 7.00 π.μ. από την πλατεία του Αγ. Δημητρίου στους Αμπελόκηπους.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης θα βάλει ένα πούλμαν το οποίο θα ξεκινήσει στις 6.30π.μ. από την πλατεία Κολιάτσου και από την Αγία Βαρβάρα στις 6.45π.μ.. Το πούλμαν θα περάσει στις 7π.μ. από το Γαλάτσι (παλιό τέρμα).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου ένα πούλμαν για Μαραθώνα στις 6.30 π.μ. από το δημαρχείο της πόλης.

- Από τον Αγ. Δημήτριο με προορισμό τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 6.30 π.μ. από το δημαρχείο της πόλης.

- Από πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, στις 6.30 π.μ. για Μαραθώνα και στις 4.30 μ.μ. για την Αγ. Παρασκευή.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης θα βάλει πούλμαν για τον Μαραθώνα το οποίο θα αναχωρήσει στις 6.45π.μ. από το Δημαρχείο Ηλιούπολης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, στις 6.30 π.μ. για Μαραθώνα από πλατεία Κουμπάκη (γήπεδο Ιωνικού), το πούλμαν θα περάσει από το νεκροταφείο της Νεάπολης και τις Σχολές «Ηράκλειτος». Ενώ θα υπάρχει και δεύτερο πούλμαν που θα ξεκινήσει επίσης στις 6.30 π.μ. από την πλατεία του Αγ. Νικολάου και θα περάσει από το «Περιβολάκι» και τις σχολές «Ηράκλειτος». Τέλος, θα υπάρχει και πούλμαν για Παλλήνη και Αγ. Παρασκευή, το οποίο θα ξεκινήσει στις 3.00 μ.μ. από την πλατεία Κουμπάκη και θα περάσει από την πλατεία Αγ. Νικολάου και τις σχολές «Ηράκλειτος».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στα «βήματα» της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Σήμερα οι Πορείες Ειρήνης σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, την Πέμπτη στη Λάρισα

Μήνυμα αντίστασης στη βάρβαρη Νέα Τάξη Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών, στέλνουν οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας, δίνοντας δυναμικό «παρών» στις πολύμορφες αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε όλους τους νομούς, στα πλαίσια του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι Πορείες Ειρήνης σε Τρίκαλα, Βόλο και Καρδίτσα και την Πέμπτη στη Λάρισα.

Με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις, το φιλειρηνικό κίνημα της Θεσσαλίας θα διαδηλώσει για μια ακόμα φορά την καταδίκη του στα πολεμοκάπηλα σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και θα διατρανώσει την αντίθεσή του στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamik Mix», η οποία θα κατευθύνεται και θα ελέγχεται από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο. Γι' αυτό και η υπόσχεση που δίνουν είναι ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους, για να φύγει το στρατηγείο του θανάτου από την περιοχή και τη χώρα μας.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει την Πέμπτη Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από τη Γιάννουλη και θα καταλήξει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα γίνουν πολύμορφες φιλειρηνικές εκδηλώσεις. Τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις έχουν δηλώσει πολλοί φορείς του νομού.

Στη Μαγνησία

Σήμερα θα γίνει και η Πορεία Ειρήνης στο Βόλο, που διοργανώνεται από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ανακασιάς του Δήμου Ιωλκού στις 6.30 μ.μ., όπου πριν την εκκίνηση θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα καταλήξει στην παραλία της πόλης. Επίσης, χτες, στα πλαίσια των φιλειρηνικών εκδηλώσεων, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ειρήνη και Μάνα», στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου.

Στα Τρίκαλα

Σήμερα θα κορυφωθούν οι πολύμορφες φιλειρηνικές εκδηλώσεις στα Τρίκαλα, που διοργανώνουν η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς του νομού, με τη μεγάλη Πορεία Ειρήνης που θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι από την Καλαμπάκα και θα καταλήξει στα Τρίκαλα. Χτες χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων του νομού χόρεψαν για την ειρήνη. Επίσης έγινε ποδηλατικός γύρος της πόλης και οι Μαραθωνοδρόμοι του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων έτρεξαν τα χιλιόμετρα της ειρήνης, τιμώντας τον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στην Καρδίτσα

Με Πορεία Ειρήνης, που θα γίνει σήμερα, ολοκληρώνονται και οι φιλειρηνικές εκδηλώσεις στην Καρδίτσα, που διοργανώνει η τοπική Επιτροπή Ειρήνης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το Δέλτα Καρδίτσας και θα καταλήξει στην πλατεία Πλαστήρα.

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»

Σήμερα, Κυριακή: Στις 12.00 «ΕΝ... ΤΥΠΟΣ... ΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Ο Μ. Χάρος φιλοξενεί την ηθοποιό Μπέττυ Βαλάση. Σχολιάζουν και καυτηριάζουν την επικαιρότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων.

Στις 21.45 τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Β' Εθνικής κατηγορίας Αιγάλεω - Εθνικός.

Αύριο, Δευτέρα: Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του, με θέμα: «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004».

Στις 23.15 «Παρουσίες». Στο σημερινό καλλιτεχνικό βήμα, φιλοξενείται το πολυεθνικό συγκρότημα OCANTELA. Ταξιδεύουν τους τηλεθεατές σε LATIN ρυθμούς, μέσα από την παρουσίαση της τελευταίας τους δισκογραφικής δουλιάς και μιλούν για την απήχηση που έχει η LATIN μουσική σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν καθώς και τα σχέδιά τους για το μέλλον.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Πορείες ειρήνης σε Χαλκίδα, Θήβα - Λειβαδιά

Με πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές εκδηλώσεις, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Στερεάς - Εύβοιας δίνουν το «παρών», συμμετέχοντας στο 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ.

Στη Χαλκίδα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των Δήμων Ν. Αρτάκης και Χαλκίδας, του Συντονιστικού Σωματείων Συνδικαλιστών, του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ και φορέων. Αποφασίστηκε αντιιμπεριαλιστική πορεία ειρήνης σήμερα Κυριακή, στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ν. Αρτάκης με κατάληξη τη Χαλκίδα (Στρογγυλό).

Την έναρξη των εκδηλώσεων στην πλατεία της Ν. Αρτάκης θα χαιρετίσει ο δήμαρχος της πόλης Τηλ. Χατζηγιαννακέρης, ενώ σε ενδιάμεση στάση της πορείας, στα φανάρια της Νεάπολης, θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ. Η κεντρική ομιλία θα γίνει στη Χαλκίδα (Στρογγυλό) από εκπρόσωπο της Επιτροπής Ειρήνης.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Λιβαδειάς και Θήβας, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ συνδιοργανώνουν τις φιλειρηνικές εκδηλώσεις και την Πορεία Ειρήνης Καρακόλιθος - Λιβαδειά σήμερα Κυριακή, στις 5 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ