ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εγκώμια για τους ευρω-τραπεζίτες

Eurokinissi

Υμνους για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης επιφύλαξε ο Κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του χτες στην έδρα του οργάνου του χρηματιστικού κεφαλαίου στη Φρανκφούρτη.

Το μήνυμα που ουσιαστικά θέλησε να στείλει ο Ελληνας πρωθυπουργός, τόσο με το συμβολισμό της επίσκεψής του στην ΕΚΤ όσο και με τις εγκωμιαστικές δηλώσεις για το «θετικό ρόλο» της, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της κεντρικής τράπεζας και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επίθεσης που έχει εξαπολύσει ο «σκληρός πυρήνας» του ευρωκεφαλαίου σε βάρος των λαών.

«Θέλω να υπογραμμίσω το θετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε όλη την προσπάθεια για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Επισήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή πρόσφερε σημαντική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα», ενώ πρόσφατα μείωσε τα βασικά της επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αυτές οι κινήσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ «έχει πλήρη συναίσθηση και του ευρύτερου ρόλου της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας». Μάλιστα εμφανίστηκε βέβαιος ότι «σε αρμονική, όπως πάντα, συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης και των πολιτών της»!

Υπερασπίστηκε βέβαια το ευρωσχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έτσι οι τράπεζες «θα συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους, για τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Αυτός ο ρόλος, όπως είπε, «είναι κομβικός για την ανάπτυξη των οικονομικών μας». Προκειμένου να μετριάσει τις εντυπώσεις από αυτή την προκλητική στήριξη των τραπεζών ο Κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «εξέφρασε στον κ. Τρισέ την άποψη ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε να μην πληγούν τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας μας από αυτή τη μεγάλη κρίση». Μετά από αυτό «τα ασθενέστερα στρώματα» μπορούν να κοιμούνται ήσυχα...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πάνω από 10% η κατρακύλα στις τράπεζες

Μαζικό ξεφόρτωμα μετοχών από αμερικανικά κεφάλαια, που τώρα «επανασχεδιάζουν» τη στρατηγική τους

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Γιούρομπανκ κ.ά.) στιγμάτισαν τη χτεσινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Αθήνας, που έκλεισε με νέα μεγάλη βουτιά στο 6% εν μέσω γενικότερων αναταράξεων σε λεγόμενα περιφερειακά χρηματιστήρια και χρηματαγορές. Οι μετοχές των τραπεζών στην Αθήνα υποχώρησαν 10,04% (Εθνική: -14,4%, Γιούρομπανκ: -10,5% κ.ά.)

Το κύμα των πωλήσεων αποδίδεται σε μεγάλες κινήσεις επαναπατρισμού αμερικανικών κεφαλαίων αυτή τη φορά από μεγάλη αμερικανική εταιρεία του ασφαλιστικού κλάδου στο πλαίσιο της διαφαινόμενης γενικότερης αναμόρφωσης της στρατηγικής τους. Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποδίδει το μαζικό ξεπούλημα της μετοχής αποκλειστικά σε αυτές τις κινήσεις, αποσυνδέοντάς τες από τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας. Ταυτόχρονα όμως οι μεγαλορεντιέρηδες των αγορών στο τελευταίο διάστημα έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποτίμηση ορισμένα νομίσματα, όπως την τουρκική λίρα. Σύμφωνα με άλλους τραπεζίτες, η παρουσία του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην τουρκική αγορά μέσω της θυγατρικής Finansbank τροφοδοτεί εν μέρει τις εξελίξεις. Να σημειωθεί πως το 40% των κερδών της Εθνικής Τράπεζας προέρχεται από τη θυγατρική τους στην Τουρκία.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επικοινώνησε με την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, πουλάει μαζικά μετοχές αποκλειστικά για λόγους ρευστότητας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ίδια αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία είναι αυτή που προχώρησε χτες και σε μαζικές πωλήσεις μετοχών της Γιούρομπανκ. Να σημειωθεί ότι χτες τα μεγάλα χρηματιστήρια της ευρωζώνης - σε αντίθεση με την Αθήνα - εμφάνιζαν κάποια ανάκαμψη. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας η κατρακύλα γι' αυτή την εβδομάδα έφτασε σε 15,4% και από την αρχή του έτους σε 59,1%. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα η Εθνική έχασε πάνω από 23% (με συναλλαγές εβδομάδας 572,3 εκατ. ευρώ), η Alpha 22%, η Proton 54,8% κ.ά. Είναι απόλυτα φανερό το πού οδηγεί το τζογάρισμα με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης

Περισσότερη και σκληρότερη «στρατηγική Λισαβόνας» ζητά ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης. Στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε χτες στην Τράπεζα της Ελλάδας ισχυρίστηκε ότι η «στρατηγική της Λισαβόνας είναι μια χαλαρή διαδικασία, χωρίς δεσμευτικούς στόχους και χωρίς μηχανισμούς παρέμβασης σε περίπτωση που κάποιοι στόχοι δεν εκπληρωθούν». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι υπηρέτες του ευρωμονόδρομου της υποταγής, αυτή τη φορά με πρόσχημα την κρίση, καλλιεργούν το έδαφος για την παραπέρα εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την παραπέρα σκλήρυνση της ΕΕ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ο Μπους σε ρόλο διαμεσολαβητή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπομονή ζητά από τον αμερικανικό λαό ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, καθώς, όπως δηλώνει, τα μέτρα της κυβέρνησης για να αποκατασταθεί η ηρεμία και η τάξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν. Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα και φυσικά ο Μπους, λίγο πριν την αναχώρησή του από το Λευκό Οίκο, εξακολουθεί να αδιαφορεί παντελώς για το ενδεχόμενο, κατά το χρόνο που θα χρειαστεί το «σύστημα» για να αναζωογονηθεί, χιλιάδες άνθρωποι να «χαθούν»...

Σκοπός των δηλώσεων Μπους ήταν η τόνωση των χρηματιστηρίων, που πέρα από το πρώτο θετικό σκίρτημα συνέχισαν να βυθίζονται. Γι' αυτό εξάλλου έγιναν και λίγο πριν το χτεσινό άνοιγμά τους: «Το σύστημα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ξεπαγώσει», δήλωσε ο Μπους, και πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα «είναι αρκετά τολμηρά ώστε να αποδώσουν».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, η οποία παρενέβη στη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών λέγοντας: «Υπό κανονικές συνθήκες θα ήμουν αντίθετος σε αυτά τα μέτρα, αλλά οι συνθήκες δεν είναι κανονικές».

Επανειλημμένα, τόσο ο Τζορτζ Μπους όσο και άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης έχουν ζητήσει από τους Αμερικανούς να δείξουν υπομονή μέχρι το τέλος της κρίσης και φυσικά να καταβάλουν εκατοντάδες δισ. δολάρια που θα διατεθούν ώστε να αγοραστούν από τις τράπεζες τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού που διαθέτουν.

  • Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της γερμανικής κυβέρνησης για τις τράπεζες στο πλαίσιο μιας εσπευσμένης διαδικασίας στην Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή) και στην Μπούντεσρατ (Ανω Βουλή). Στην Μπούντεσταγκ, το σχέδιο διάσωσης, ύψους 480 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε με 476 ψήφους, ενώ 99 βουλευτές ψήφισαν κατά και ένας απέσχε. Στην Μπούντεσρατ, οι εκπρόσωποι των 16 κρατιδίων ενέκριναν το σχέδιο ομόφωνα.
  • Διάρκεια τουλάχιστον 18 μηνών θα έχει η ύφεση που προκαλεί η χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «το πόσο ακριβώς θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα ληφθούν». Ο Κ. Ντερβίς τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζοντας: «Πρέπει να γίνει ένας πραγματικός διεθνής θεσμός ο οποίος να διασφαλίζει τον οικονομικό συντονισμό και τις ακολουθητέες πολιτικές σε ολόκληρο τον κόσμο, αντί να διαδραματίζει απλώς ρόλο αστυφύλακα των αναπτυσσόμενων χωρών»...
«ALTEC TELECOMS»
Εβαλε «λουκέτο», στον αέρα 200 εργαζόμενοι

Εντείνονται οι επιχειρηματικές ανακατατάξεις στον κλάδο των επικοινωνιών

«Λουκέτο» έβαλε τελικά χτες η ιδιωτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Altec Telecoms». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας «Altec ΑΒΕΕ», χτες κατατέθηκε αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο για πτώχευση της θυγατρικής «Altec Telecoms», λόγω «ασφυκτικών προβλημάτων ρευστότητας, που την οδηγούν με βεβαιότητα σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της». Σημειώνεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της «Altec Telecoms» στο τέλος του 2007, σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό, ανέρχονταν σε περισσότερα από 62 εκατ. ευρώ.

Το «λουκέτο» της «Altec Telecoms» εντάσσεται στις επιχειρηματικές ανακατατάξεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα ανακοινώθηκε και η «ευρεία στρατηγική συνεργασία», μεταξύ της «Marfin Investment Group», της «Marfin Popular Bank» και του ομίλου «WIND Ελλάς».

Στην ανακοίνωση της μητρικής «Altec» αναφέρεται ότι η εταιρεία σκοπεύει άμεσα να υποβάλει στο πτωχευτικό δικαστήριο πρόταση σχεδίου αναδιοργάνωσης, με στόχο τη διάσωση, την εξυγίανση και την καλύτερη αξιοποίησή της».

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Αύγουστο, με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της «Altec Telecoms», ο ΟΤΕ προχώρησε στη διακοπή παροχής υπηρεσιών διασύνδεσης προς την εταιρεία, λόγω υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακολούθησαν προσπάθειες για εξεύρεση «στρατηγικού επενδυτή», χωρίς αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στους πελάτες της «Altec Telecoms» περιλαμβάνονται και φορείς της δημόσιας διοίκησης, που ανήκουν στο πρόγραμμα «Σύζευξη».

Μετά την ανακοίνωση του «λουκέτου» γίνεται πλέον καθαρό ότι οι 200 και πλέον εργαζόμενοι που απασχολεί η εταιρεία κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς δουλειά. Ο,τι ακριβώς συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τους περίπου 240 εργαζόμενους στον όμιλο «Λαννέτ». Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ανταγωνισμός των εταιρειών -για το ποιος θα πάρει όλο και μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς- είναι σε βάρος των εργαζομένων. Και όχι σε όφελός τους όπως ισχυρίζονται, εδώ και χρόνια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αντεργατική πολιτική ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Εργαζόμενοι της «Altec Telekoms» στο άκουσμα της είδησης για την πτώχευση αντέδρασαν προχωρώντας στην περιφρούρηση του χώρου εργασίας, ώστε να φυλαχτούν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας από πιθανές κατασχέσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν -όχι τα συμφέροντα της εργοδοσίας- αλλά οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

ΜΑΘΗΜΑ «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ»
Εχει κυριολεκτικά «αποβληθεί» από τον κορμό της εκπαίδευσης

Δύο σχετικές ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ κατέθεσε το ΚΚΕ

Με δύο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη και Γιάννης Πρωτούλης φέρνουν στη Βουλή τα ζητήματα που αφορούν τα μαθήματα των καλλιτεχνικών.

Στην πρώτη ΕΡΩΤΗΣΗ, με θέμα την ένταξη των μαθημάτων των καλλιτεχνικών στον κορμό της εκπαίδευσης στο Λύκειο, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Η σχολική χρονιά άρχισε με μεγάλα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση, τα οποία χρονίζουν και έχουν συσσωρευτεί λόγω της εξετασεοκεντρικής κατεύθυνσης που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία, από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1997 μέχρι σήμερα. Στο Γενικό Λύκειο, το μάθημα των "καλλιτεχνικών" έχει κυριολεκτικά εκδιωχθεί από τον κορμό της εκπαίδευσης, παραγνωρίζοντας σκόπιμα τον αναγκαίο και παιδευτικό του ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, του μαθητή, ανεξάρτητα από το ποια επαγγελματική κατεύθυνση θα ακολουθήσει, αφού ο μαθητής μέσα από την καλλιτεχνική πράξη μαθαίνει να παρατηρεί, να διακρίνει, να κρίνει, να συγκρίνει, να αξιολογεί, να επιλέγει και να προτείνει.

Ειδικότερα, το θέατρο, η μουσική και ο χορός δεν υπάρχουν ούτε σαν υπόμνηση στο πρόγραμμα, ενώ τα "εικαστικά" υπάρχουν μονάχα σαν "προαιρετικό" στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου ("ελεύθερο σχέδιο" και "γραμμικό"). Η μετατροπή του μαθήματος των καλλιτεχνικών στο Λύκειο σε "προαιρετικό" συσσώρευσε πλήθος προβλημάτων για τους μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν σχετικές με την τέχνη σπουδές στα ΑΕΙ ή στα ΤΕΙ, αφού στα περισσότερα σχολεία δε γίνεται καθόλου, ούτε σαν "προαιρετικό", γιατί δε συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός μαθητών για να το ζητήσει, με αποτέλεσμα οι μαθητές αυτοί αναγκαστικά να κατευθύνονται στην ιδιωτική παραπαιδεία. Ακόμα και στα σχολεία στα οποία το "ελεύθερο σχέδιο" διδάσκεται σαν "προαιρετικό μάθημα" στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, οι ώρες δεν επαρκούν, καθώς και το μάθημα δεν υπάρχει καθόλου στην Γ΄ Λυκείου, με αποτέλεσμα οι μαθητές πάλι να κατευθύνονται αναγκαστικά στην ιδιωτική παραπαιδεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται να πάρει μέτρα για την ένταξη των μαθημάτων των καλλιτεχνικών στον κορμό της εκπαίδευσης στο Λύκειο εφόσον το μάθημα των καλλιτεχνικών είναι απαραίτητο, γιατί δεν καλλιεργεί "απλά κάποιες δεξιότητες του μαθητή", αλλά, μέσα από την πρακτική σχέση του μαθητή με την καλλιτεχνική δημιουργία, καλλιεργεί την ολόπλευρη ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αναπτύσσοντας τη λεγόμενη "αισθητή νόηση", καλλιεργεί την ανάπτυξη του συναισθηματικού του κόσμου, την παρατήρηση, μελέτη και αξιολόγηση της πραγματικότητας, τη συναισθηματική του έκφραση, τον διαπαιδαγωγεί σε δημιουργικό, ενεργητικό κοινωνικά άνθρωπο».

Στη δεύτερη ΕΡΩΤΗΣΗ με θέμα σχετικά με τον εργαστηριακό χαρακτήρα των καλλιτεχνικών μαθημάτων, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα "οδηγίες σχετικά με τις αναθέσεις μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς ΔΕ" (119052, 17/9/2008) μεταξύ άλλων δίνονται πρόσθετες οδηγίες και επανακαθορίζονται τα σχετικά με τη διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων στα ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Τα "σχεδιαστικά" μαθήματα δεν αντιμετωπίζονται ως "εργαστηριακά", όπως και προφανέστατα είναι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "η διδασκαλία των σχεδιαστικών μαθημάτων των ΕΠΑΛ και των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, σε τμήμα με αριθμό παρακολουθούντων μαθητών μέχρι και 17 διεξάγεται από έναν εκπαιδευτικό ΠΕ, ενώ σε τμήμα με αριθμό μαθητών από 17 και άνω διεξάγεται από δύο εκπαιδευτικούς ΠΕ", όταν τα "εργαστηριακά" μαθήματα διεξάγονται από δύο εκπαιδευτικούς ΠΕ όταν οι μαθητές ξεπερνούν τους 12.

Στην ίδια εγκύκλιο που δίνει οδηγίες για το πώς θα συγκροτούνται τα τμήματα των σχεδιαστικών μαθημάτων, των τομέων κλπ. των ΕΠΑΛ, προστίθεται η διευκρίνιση ότι η διδασκαλία των σχεδιαστικών μαθημάτων του Γενικού Λυκείου και της πρώτης τάξης του ΕΠΑΛ, "διδάσκεται από έναν εκπαιδευτικό ανεξάρτητα τον αριθμό των μαθητών του τμήματος", πράγμα που αναιρεί τον εργαστηριακό χαρακτήρα του μαθήματος.

Ο χαρακτήρας όλων των καλλιτεχνικών μαθημάτων είναι από τη φύση της τέχνης εργαστηριακός. Ομως τα καλλιτεχνικά μαθήματα δε χαρακτηρίζονται "εργαστηριακά", με αποτέλεσμα και ειδικές αίθουσες να μην προβλέπονται υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία και ο αριθμός των μαθητών να είναι υπερβολικά μεγάλος για έναν καθηγητή και η σχολική ώρα των 45 λεπτών στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο να μην επαρκεί στοιχειωδώς για οποιαδήποτε πρακτική σχέση του μαθητή με την τέχνη, με αποτέλεσμα στο μάθημα να γίνεται περισσότερο θεωρητική παρά πρακτική ενασχόληση του μαθητή και να αναιρείται στην πράξη η ίδια καλλιτεχνική διδασκαλία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται να διορθώσει την εγκύκλιο με θέμα "οδηγίες σχετικά με τις αναθέσεις μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς ΔΕ" και να θεσμοθετήσει παντού, όπου διδάσκονται μαθήματα που ανήκουν στη σφαίρα της τέχνης και των εφαρμογών της, να αντιστοιχηθεί πλήρως η διδασκαλία τους με τον πανθομολογούμενο "εργαστηριακό" χαρακτήρα αυτών των μαθημάτων».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Αύριο, Κυριακή

-- Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Βόνιτσας στις 8 μ.μ. θα μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης.

Τη Δευτέρα 20/10

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας.

-- Στις 6.30 μ.μ. στα απογευματινά ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.

ΣΕΒ
Βιάζεται για τα «μέτρα κατά της κρίσης»

Απόλυτα ικανοποιημένοι και ανυπόμονοι εμφανίζονται οι μεγαλοβιομήχανοι για τα μέτρα της κυβέρνησης «κατά της κρίσης». Επισημαίνουν ότι ήταν «συνετή» η στάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επικροτούν τα μέτρα της κυβέρνησης. Διαπιστώνουν ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει το δανεισμό και προειδοποιούν ότι εάν τα μέτρα δεν υλοποιηθούν άμεσα, τότε θα οδηγηθεί η οικονομία σε «βαθιά ύφεση». Με λίγα λόγια, ο ΣΕΒ στην τοποθέτησή του απαιτεί από την κυβέρνηση συνέπεια στις εξαγγελίες της, ώστε να μη χαθεί μια πολύ καλή ευκαιρία για το μεγάλο κεφάλαιο να ξεπεράσει τα προβλήματά του με τα λεφτά των εργαζομένων.

Ειδικότερα ο ΣΕΒ, θεωρεί ότι: το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κράτησε συνετή στάση «στη διεθνή επιδημία των λεγόμενων "τοξικών ομολόγων"», προφυλάσσοντας τον εαυτό του και την οικονομία από τις «ακραίες εκδηλώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης». Ωστόσο, η αγορά «υποφέρει ήδη από έλλειψη ρευστότητας. Οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν η μία την άλλη και έχουν κλείσει την πιστωτική στρόφιγγα προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις, που στερούνται κεφαλαίου για να κάνουν τη δουλειά τους». Γι' αυτό είναι «αναγκαίο, όσο και κατεπείγον» να υλοποιηθούν άμεσα τα εξαγγελθέντα μέτρα για να «γυρίσουν ξανά τα γρανάζια της αγοράς» μέσω του πιστωτικού συστήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρουν οι... «στριμωγμένοι» μεγαλοεπιχειρηματίες, θα οδηγήσουμε την πραγματική οικονομία «σε βαθιά ύφεση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στο εθνικό χρέος, στο μέλλον μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ