Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ο Μπους σε ρόλο διαμεσολαβητή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπομονή ζητά από τον αμερικανικό λαό ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, καθώς, όπως δηλώνει, τα μέτρα της κυβέρνησης για να αποκατασταθεί η ηρεμία και η τάξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν. Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα και φυσικά ο Μπους, λίγο πριν την αναχώρησή του από το Λευκό Οίκο, εξακολουθεί να αδιαφορεί παντελώς για το ενδεχόμενο, κατά το χρόνο που θα χρειαστεί το «σύστημα» για να αναζωογονηθεί, χιλιάδες άνθρωποι να «χαθούν»...

Σκοπός των δηλώσεων Μπους ήταν η τόνωση των χρηματιστηρίων, που πέρα από το πρώτο θετικό σκίρτημα συνέχισαν να βυθίζονται. Γι' αυτό εξάλλου έγιναν και λίγο πριν το χτεσινό άνοιγμά τους: «Το σύστημα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ξεπαγώσει», δήλωσε ο Μπους, και πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα «είναι αρκετά τολμηρά ώστε να αποδώσουν».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, η οποία παρενέβη στη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών λέγοντας: «Υπό κανονικές συνθήκες θα ήμουν αντίθετος σε αυτά τα μέτρα, αλλά οι συνθήκες δεν είναι κανονικές».

Επανειλημμένα, τόσο ο Τζορτζ Μπους όσο και άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης έχουν ζητήσει από τους Αμερικανούς να δείξουν υπομονή μέχρι το τέλος της κρίσης και φυσικά να καταβάλουν εκατοντάδες δισ. δολάρια που θα διατεθούν ώστε να αγοραστούν από τις τράπεζες τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού που διαθέτουν.

  • Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της γερμανικής κυβέρνησης για τις τράπεζες στο πλαίσιο μιας εσπευσμένης διαδικασίας στην Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή) και στην Μπούντεσρατ (Ανω Βουλή). Στην Μπούντεσταγκ, το σχέδιο διάσωσης, ύψους 480 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε με 476 ψήφους, ενώ 99 βουλευτές ψήφισαν κατά και ένας απέσχε. Στην Μπούντεσρατ, οι εκπρόσωποι των 16 κρατιδίων ενέκριναν το σχέδιο ομόφωνα.
  • Διάρκεια τουλάχιστον 18 μηνών θα έχει η ύφεση που προκαλεί η χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «το πόσο ακριβώς θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα ληφθούν». Ο Κ. Ντερβίς τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζοντας: «Πρέπει να γίνει ένας πραγματικός διεθνής θεσμός ο οποίος να διασφαλίζει τον οικονομικό συντονισμό και τις ακολουθητέες πολιτικές σε ολόκληρο τον κόσμο, αντί να διαδραματίζει απλώς ρόλο αστυφύλακα των αναπτυσσόμενων χωρών»...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ