Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Η κορυφή του παγόβουνου γύρω από τη διασπάθιση δημόσιας γης

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου σε σχετική Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ

To σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου είναι η κορυφή του παγόβουνου γύρω από τη διασπάθιση δημόσιας γης και το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που θέτει στο πρόβλημα στην πλήρη έκτασή του, που δεν είναι άλλη από το να χαρακτηριστούν δημόσια περιουσία βουνά, δάση, λίμνες, ακτές, άσχετα από τα διάφορα φιρμάνια και χρυσόβουλα.

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος σε παρέμβασή του στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση πάνω στο θέμα.

Η χτεσινή συζήτηση κυριαρχήθηκε από ασκήσεις τακτικής γύρω από το περίφημο πλέον θέμα της εξεταστικής και της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Υπάρχουν πολλά Βατοπέδια, είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σκυλλάκος, και υπάρχουν και δημόσιες εκτάσεις που τις εκμεταλλεύονται όχι μόνο μοναστήρια αλλά και ιδιώτες. Εκεί είναι το κύριο ζήτημα, τόνισε, και όχι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Ευθύνες, υπογράμμισε, έχουν και τα δύο κόμματα, αφού οι ρίζες του σκανδάλου ξεκινούν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ο κορμός και τα κλαδιά αναπτύχθηκαν επί ΝΔ.

Παρακολουθούμε, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ένα διαγκωνισμό των δύο κομμάτων όπου το ένα φορτώνει στο άλλο τις ευθύνες παραγνωρίζοντας ότι για το σκάνδαλο αυτό υπάρχει συνευθύνη.

Διερεύνηση με κάθε τρόπο

Σχολιάζοντας τις ασκήσεις τακτικής των δύο κομμάτων είπε ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό η ΝΔ αρνούνταν τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές με το επιχείρημα ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει η έρευνα της Δικαιοσύνης, αλλά τώρα κάτω από τις εξελίξεις αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Το δε ΠΑΣΟΚ επί μήνες πρότεινε εξεταστική επιτροπή, μέχρι χτες έλεγε μόνο προανακριτική και τώρα δέχεται και τις δύο προτάσεις.

Το ΚΚΕ, είπε, ζητάει να ερευνηθεί από τη Βουλή η υπόθεση και γι' αυτό εξ αρχής είπαμε «ναι» στην Εξεταστική Επιτροπή και με κάθε τρόπο να βρεθεί τρόπος να ερευνηθεί το σκάνδαλο, και πρόσθεσε:

«Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω για λογαριασμό του Κόμματος τι θα κάνουμε για την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Θα το συζητήσουμε στα αρμόδια όργανα του Κόμματος. Πρέπει όμως να επισημάνω, ως προς τα επιχειρήματα περί παραγραφής και ότι θα κλείσει η υπόθεση αν περάσει το τέλος της Συνόδου το καλοκαίρι του 2009, το εξής: Δεν μπορούμε να μιλάμε θεωρητικά για να κερδίσουμε μόνο τις εντυπώσεις. Εδώ πρόκειται για έναν συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων στη Βουλή. Η ΝΔ λέει "ναι" στην Εξεταστική, "όχι" στην Προανακριτική. Για να περάσει η πρόταση για την Προανακριτική, ακόμα και αν όλη η αντιπολίτευση πει "ναι", είναι δεδομένο ότι αν δεν το θέλει η ΝΔ δεν περνάει, εκτός και εάν ορισμένοι ψηφίσουν διαφορετικά στη μυστική ψηφοφορία. Υπάρχει όμως τρόπος να ελεγχθεί και αυτό το πράγμα και να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία».

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι εάν απορριφθεί η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής τότε δεν μπορεί να επανέλθει στη Βουλή νέα πρόταση με το ίδιο θέμα γιατί πρέπει να υπάρξουν καινούρια και ουσιαστικά δεδομένα. «Γι' αυτό και εμείς μελετάμε την υπόθεση και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη είπε ότι αυτές γίνονται αφού η ηγεσία της διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και ο Γ. Σανιδάς είναι διορισμένος, τόνισε, και κατήγγειλε ότι ευθύνες για το φαινόμενο έχουν και τα δύο κόμματα αφού παρεμβάσεις γίνονται και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι το κόμμα του εκτός από την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει θα ψηφίσει και την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Τόνισε ότι το κόμμα του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για την περίοδο και της δικής του διακυβέρνησης και είπε ότι ο φάκελος της υπόθεσης έπρεπε να ήταν στη Βουλή εδώ και αρκετό καιρό.

Με τον Ε. Βενιζέλο που είπε «ναι» και στις δύο Επιτροπές συμφώνησε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, ισχυριζόμενος ότι η χτεσινή θέση του ΠΑΣΟΚ έρχεται στη λογική που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ο Αλ. Αλαβάνος μόλις την προηγούμενη Τετάρτη έλεγε σε συνέντευξη Τύπου πως η επιλογή της Προανακριτικής Επιτροπής είναι επιλογή παραγραφής των αδικημάτων. Με το διπλό «ναι» συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, λέγοντας ότι θα ψηφίσει και το αίτημα για την Εξεταστική γιατί η σχετική συζήτηση προηγείται χρονικά της αντίστοιχης για τη σύσταση Προανακριτικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι για το σκάνδαλο υπάρχουν ευθύνες των υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ Φωτιάδη και Δρυ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιλέγει διαδικασίες για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η συζήτηση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί με φανερή ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Για την Προανακριτική η σχετική συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την ίδια μέρα με μυστική ψηφοφορία. Για τη συγκρότησή της απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και στην ψηφοφορία δεν παίρνουν μέρος οι τρεις προτεινόμενοι για παραπομπή υπουργοί (Ρουσόπουλος, Μπασιάκος, Δούκας).

Αντικομμουνισμού συνέχεια...

Η αποκάλυψη από τον Αντ. Σκυλλάκο των ευθυνών που έχουν και τα δύο κόμματα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ενόχλησε τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος θυμήθηκε το 1989 και τα έβαλε και πάλι με το ΚΚΕ λέγοντας ότι «το 1989 επικαλεστήκατε τον κίνδυνο παραγραφής και έτσι δικαιολογήσατε ότι κάνατε την κυβέρνηση Τζαννετάκη» και ισχυριζόμενος ότι εάν το ΚΚΕ δεν ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική θα επέλθει παραγραφή των αδικημάτων. Κατά τον Απ. Κακλαμάνη δεν πρέπει να γίνεται κριτική και στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ούτε να ταυτίζεται αυτό με τη ΝΔ γιατί «αυτή τη στιγμή το κράτος της δεξιάς εμπεδώνεται κάθε μέρα και περισσότερο» και δεν είναι δικαίωμα του ΚΚΕ «να ρίξει πάλι μέσα στο δημοκρατικό κόσμο στοιχεία έριδας»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσισε την κλήτευση του Κ. Καραμανλή (2010-09-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-12-16 00:00:00.0)
ΚΚΕ: Το σκάνδαλο ανέδειξε τη βαθιά σήψη του συστήματος (2008-12-16 00:00:00.0)
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ (2008-10-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-10-23 00:00:00.0)
Εγκλωβίζουν το θέμα στο δίλημμα Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή (2008-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ