Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στημένοι καυγάδες ομοίων

Τις προηγούμενες μερικές μέρες ζήσαμε την προσπάθεια, κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να εγκλωβίσουν το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου στο τεχνητό δίλημμα «εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή». Χτες αυτή η στημένη κόντρα των δύο εταίρων του δικομματισμού έληξε. «Μεγαλόκαρδα» η Χ. Τρικούπη διαμήνυσε προς τη Ρηγίλλης ότι αποδέχεται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση, κάτι που αρχικά απέκρουε ως ανούσιο, επιμένοντας τάχα στην προανακριτική. Στη θεαματική αυτή κωλοτούμπα συμμετείχε κι ο ΛΑ.Ο.Σ. Ο πρόεδρος Καρατζαφέρης αρχικά έλεγε περίπου τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ - ότι χρειάζεται προανακριτική - και χτες είπε ότι αποδέχεται την εξεταστική, όπως από την αρχή πρότεινε η ΝΔ. Ετσι, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. αφού κοκορομάχονταν επί διήμερο για τη διαδικασία έρευνας, στην εξεταστική τουλάχιστον, τα βρήκαν.

Επομένως, για τα προσχήματα χρειάζονταν να ανακαλύψουν νέο σημείο διαφοράς. Ετσι, χτες το μεν ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μήνυση κατά δύο δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση, ο δε ΛΑ.Ο.Σ. κατά ενός δικαστικού και ενός υπουργού της ΝΔ. Κι έτσι επιχειρούν να ξαναστήσουν ένα σκηνικό, όπου θα περισσέψουν οι φωνασκίες, προκειμένου να αποσιωπηθεί η ουσία. Η οποία συνίσταται στην ξεκάθαρη θέση που από την πρώτη κιόλας στιγμή πρόβαλε το ΚΚΕ: Να ερευνηθεί η υπόθεση σε όλο της το βάθος. Να αναδειχτεί ο πολιτικός χαρακτήρας του σκανδάλου. Αρα, να εξεταστεί συνολικά το πολιτικό πλαίσιο που παραδίδει δάση, λίμνες, παραλίες στην εκμετάλλευση μοναστηριών και επιχειρηματιών. Να δούμε ποιοι συμφωνούν με αυτό, ποιοι με συγκεκριμένες ενέργειες, με νόμους κι αποφάσεις, το έστησαν και το συντηρούν. Να βγουν στην επιφάνεια οι πολιτικές ευθύνες ενός εκάστου με κάθε μέσο και τρόπο. Ποιοι, αποδεχόμενοι αυτήν ακριβώς την πολιτική, επιτρέπουν στον κάθε Εφραίμ, είτε είναι κληρικός είτε λαϊκός, να κερδοσκοπεί με τη δημόσια, λαϊκή περιουσία.

Ολες αυτές τις κινήσεις τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος, με γνώμονα τα επικοινωνιακά κριτήρια, για να κάνουν ντόρο τις κάνουν, συσκοτίζουν την υπόθεση, αποπροσανατολίζουν από το κύριο, την απόδοση πολιτικών ευθυνών για να τις γνωρίζει και ο λαός, κινούνται ακριβώς στον αντίποδα αυτής της μόνης, τελικά, διαφωτιστικής για την υπόθεση θέσης. Οντας τμήματα ενός αποπροσανατολιστικού λαβυρίνθου διάχυσης της υπόθεσης σε επιμέρους πτυχές και άρα συγκάλυψης συνολικά των πολιτικών ευθυνών που υπάρχουν. Ενα θέμα που θα έπρεπε πολιτικά να αντιμετωπιστεί θεαματικοποιείται στα τηλεπαράθυρα και απαριθμείται στα πινάκια του δικαστηρίου. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει, όπου αποδεικνύονται ποινικές ευθύνες, να αποδίδονται προσωπικά. Αλλά η στοχευμένη δίωξη και τιμωρία μερικών «κακών» υπηρετών του συστήματος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να συγκαλύπτει το ίδιο το σύστημα και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του. Δεν επιτρέπεται να καλλιεργούνται αυταπάτες ότι οι «κακοί» τιμωρούνται και η ζωή συνεχίζεται ασυννέφιαστη στη δοσμένη κατάσταση. Δεν επιτρέπεται να αποκρύπτονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που έχουν αποδεχτεί και συμβάλει πολιτικά για κάθε είδους «μπίζνες», «ιερές» ή ανίερες με κάθε τι που θεωρούν ότι μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν. Η πολιτική όλων αυτών είναι στην ίδια όχθη, αυτή της πλουτοκρατίας, και την εξουσία της πασχίζουν με διάφορα κόλπα να διατηρήσουν στο απυρόβλητο. Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ