ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Υπερασπιστής» της διαφάνειας και των δημοκρατικών θεσμών

Eurokinissi

Γενικευμένη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρώντας να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα «διαφάνειας» και υπερασπιστή των δημοκρατικών θεσμών. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σήμερα δικαιώνεται η πρότασή μας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής», ζητώντας την υπερψήφιση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικά για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, επιχείρησε να την αποκόψει από τις πολιτικές αγοραπωλησίας της δημόσιας γης, υποστηρίζοντας ότι είναι δείγμα της αντίληψης της ΝΔ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το Βατοπέδιο είναι μόνο το αποτέλεσμα των πρακτικών και των αντιλήψεων» της κυβέρνησης, αφού «βλέπουν το δημόσιο πλούτο ως λεία». Εκανε λόγο για «ανομίες και εγκλήματα», με παράλληλη «πώληση των πάντων με πρόσχημα τη μεταρρύθμιση, αλλά στόχο την κερδοφορία λίγων και ημετέρων». Οπως είπε, με αφορμή την πρόταση για προανακριτική επιτροπή, πρέπει «να δείξουμε ότι αυτή η Βουλή μπορεί να εκφράσει το κοινό αίσθημα», υποστηρίζοντας πως «όποιος γυρίσει την πλάτη στον πολίτη θα τιμωρηθεί». Αναφερόμενος στη ΝΔ, είπε ότι «συγκαλύπτουν ιδιοτελή συμφέροντα, απαράδεκτες πρακτικές και συσκοτίζουν την αλήθεια», ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ «απαιτούμε διαφάνεια που είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας». Συνολικά, επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός είναι όμηρος του κάθε συμφέροντος» και «η κυβέρνησή σας είναι αιχμάλωτη συμφερόντων», καθώς και «αδύναμη να αλλάξει την καταστροφική ρότα για τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και σε προηγούμενες περιπτώσεις που είχε θέσει αίτημα εξεταστικών επιτροπών, λέγοντας «αν η κυβέρνηση είχε δεχτεί να συγκροτηθεί έστω και μια εξεταστική επιτροπή ίσως είχαν επιδείξει αυτοσυγκράτηση κυβερνητικά στελέχη». Συνέχισε, λέγοντας ότι «σήμερα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όλα τα επιχειρήματά της κατά της συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών», απαιτώντας πλέον «να συγκροτηθούν επιτροπές για τις υποθέσεις των υποκλοπών, των ομολόγων και της "Ζήμενς"». Τέλος, εξηγώντας τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «δεν ποινικοποιούμε την πολιτική όπως αυτοί που θέλησαν την πολιτική εξόντωση του Α. Παπανδρέου», αλλά «δε δίνουμε και ασυλία» και καταλήγοντας στο ότι «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να έχει μια οριακή πλειοψηφία, αλλά δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», ενώ «η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί μαζί της».

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Υποκριτική η στάση του ΠΑΣΟΚ

Υποκριτική χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος - εκ μέρους της κυβέρνησης - τη στάση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αμέσως μετά το αίτημα της κυβέρνησης για Εξεταστική Επιτροπή έσπευσε να ζητήσει Προανακριτική Επιτροπή χωρίς να έχει στοιχεία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το έκανε με την «ασφάλεια της Προανακριτικής όταν έχουν διασφαλιστεί οι παραγραφές για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας ότι «στο σύνολό της θα εξεταστεί η υπόθεση μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής», όπου θα μπορεί να ελεγχθεί η περίοδος 1998 - 2003.

Ο Πρ. Παυλόπουλος είπε στη συνέχεια ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση μην έχοντας πολιτική, αγκομαχούσε να σταθεί πριν την υπόθεση του Βατοπεδίου» και σήμερα «έρχεται να διαμορφώσει πάνω σε αυτό το θέμα μια πολιτική με λασπολογία και περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που είναι ένα διαλυτικό οξύ για τη δημοκρατία», αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας πάνω στα ψέματα και τις αναλήθειες που καλλιεργούν».

Επιχειρώντας να «καλλωπίσει» την εικόνα της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ χωρίς να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό», ενώ κατόρθωσε να υπάρξει ένα «πρωτόγνωρο μέγεθος της ανεργίας, αφού έχει πέσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά». Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση μειώνει το έλλειμμα», αναρωτώμενος «πώς γίνεται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα να έχει τις μικρότερες επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση; Εξαιτίας της κυβέρνησης Καραμανλή». Επιτέθηκε παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως «όταν εσείς λέγατε "ευχαριστώ" στους Αμερικανούς για τα Ιμια, η δική μας κυβέρνηση έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι», υποστηρίζοντας ότι «ακριβώς επειδή είναι τόσο ανεξάρτητη αυτή η κυβέρνηση δέχεται τις βολές που δέχεται».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της διαφάνειας σχολίασε: «Για ποια διαφάνεια μιλά το ΠΑΣΟΚ;», λέγοντας ότι «επί ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά το δείκτη μέτρησης, η χώρα κατέρρεε». Υποστήριξε ότι σήμερα «αυτά που αποκαλύπτονται, αποκαλύπτονται γιατί εμείς το θέλουμε», θυμίζοντας ότι «την υπόθεση του Βατοπεδίου την ανέσυρε από το αρχείο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νομική τεκμηρίωση».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
... και αυτός δικαιώθηκε!

Με τον κομπασμό ότι το κόμμα του δικαιώθηκε από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εμφανίστηκε χτες στη Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος. Είπε ότι το κόμμα του ζήτησε και Εξεταστική και Προανακριτική Επιτροπή και δικαιώθηκε, όπως δικαιώθηκε - ισχυρίστηκε - και για το θέμα της αποστολής του φακέλου με τη δικογραφία στη Βουλή. Ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι η συγκεκριμένη Εξεταστική Επιτροπή που θα γίνει, διαφέρει από τις προηγούμενες γιατί την πλειοψηφία θα την έχουν δύο κόμματα που είναι ενεχόμενα στην υπόθεση και χαρακτήρισε την υπόθεση Βατοπεδίου ως «ιερά ΖΗΜΕΝΣ».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Προσωπική επίθεση στον υπουργό Επικρατείας

Προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Επικρατείας, πραγματοποίησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Οπως είπε, «δεν ξέρω αν θα αποδειχθούν τα ανομήματα του κ. Ρουσόπουλου», σημείωσε, όμως, ότι υπάρχει «σύστημα Ρουσόπουλου», αφού «διαχειρίζεται πάρα πολλά λεφτά και τα δίνει εκεί που θέλει για να ελέγχει απολύτως το παιγνίδι», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι δόθηκαν «454 χιλιάδες στον Τράγκα για να στηρίζει το σύστημα Ρουσόπουλου» και «107 χιλιάδες ευρώ στην εφημερίδα "Ακρόπολη" που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα». Επίσης υποστήριξε ότι από την υπόθεση αυτή δεν προκύπτει πολιτικό κόστος για τον υπουργό Επικρατείας, αφού «πολιτικό κόστος έχουν οι αιρετοί και όχι οι δοτοί, όπως ο κ. Ρουσόπουλος».

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Πρόταση σπίλωσης» από την αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρόταση σπίλωσης» χαρακτήρισε την πρόταση για προανακριτική επιτροπή, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποβλέπει στις εντυπώσεις. Πάντως, στη συνέχεια επέδειξε και ο ίδιος παρόμοιο πνεύμα, καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής πράξεις 7 υπουργών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ενέκριναν κονδύλια ενίσχυσης της Μονής Βατοπεδίου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δε στηρίζονται οι κατηγορίες εναντίον του προσώπου του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ένα παιγνίδι εντυπώσεων και μόνο», ενώ «το ενδιαφέρον του για τη διαφάνεια είναι προσχηματικό» και έχει «βασικό στόχο τη σπίλωση της κυβέρνησης μέσα από τη διαβολή και κατασυκοφάντηση πολιτικών προσώπων», με απώτερο στόχο τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε, επίσης, ότι «κανείς δεν μπορεί να ποινικοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις», υποστηρίζοντας ότι «μοναδικό στοιχείο για την παραπομπή μου είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα», με αποτέλεσμα «η μικροπολιτική να συγχέεται με την πραγματική πολιτική». Επισημαίνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε στις συκοφαντίες για την πρόταση εναντίον μου», ανέφερε ότι «το μόνο πραγματικό γεγονός είναι η μακρόχρονη γνωριμία μου με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, μια σχέση πνευματική». Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του, σύμφωνα με την οποία έχει συναντηθεί προσωπικά με εκπροσώπους μοναστηριών και στις συναντήσεις «δεν έχει σημασία τι μου λένε σε αυτές, αλλά τι απαντώ εγώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ