Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Υπερασπιστής» της διαφάνειας και των δημοκρατικών θεσμών

Eurokinissi

Γενικευμένη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρώντας να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα «διαφάνειας» και υπερασπιστή των δημοκρατικών θεσμών. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σήμερα δικαιώνεται η πρότασή μας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής», ζητώντας την υπερψήφιση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικά για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, επιχείρησε να την αποκόψει από τις πολιτικές αγοραπωλησίας της δημόσιας γης, υποστηρίζοντας ότι είναι δείγμα της αντίληψης της ΝΔ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το Βατοπέδιο είναι μόνο το αποτέλεσμα των πρακτικών και των αντιλήψεων» της κυβέρνησης, αφού «βλέπουν το δημόσιο πλούτο ως λεία». Εκανε λόγο για «ανομίες και εγκλήματα», με παράλληλη «πώληση των πάντων με πρόσχημα τη μεταρρύθμιση, αλλά στόχο την κερδοφορία λίγων και ημετέρων». Οπως είπε, με αφορμή την πρόταση για προανακριτική επιτροπή, πρέπει «να δείξουμε ότι αυτή η Βουλή μπορεί να εκφράσει το κοινό αίσθημα», υποστηρίζοντας πως «όποιος γυρίσει την πλάτη στον πολίτη θα τιμωρηθεί». Αναφερόμενος στη ΝΔ, είπε ότι «συγκαλύπτουν ιδιοτελή συμφέροντα, απαράδεκτες πρακτικές και συσκοτίζουν την αλήθεια», ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ «απαιτούμε διαφάνεια που είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας». Συνολικά, επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός είναι όμηρος του κάθε συμφέροντος» και «η κυβέρνησή σας είναι αιχμάλωτη συμφερόντων», καθώς και «αδύναμη να αλλάξει την καταστροφική ρότα για τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και σε προηγούμενες περιπτώσεις που είχε θέσει αίτημα εξεταστικών επιτροπών, λέγοντας «αν η κυβέρνηση είχε δεχτεί να συγκροτηθεί έστω και μια εξεταστική επιτροπή ίσως είχαν επιδείξει αυτοσυγκράτηση κυβερνητικά στελέχη». Συνέχισε, λέγοντας ότι «σήμερα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όλα τα επιχειρήματά της κατά της συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών», απαιτώντας πλέον «να συγκροτηθούν επιτροπές για τις υποθέσεις των υποκλοπών, των ομολόγων και της "Ζήμενς"». Τέλος, εξηγώντας τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «δεν ποινικοποιούμε την πολιτική όπως αυτοί που θέλησαν την πολιτική εξόντωση του Α. Παπανδρέου», αλλά «δε δίνουμε και ασυλία» και καταλήγοντας στο ότι «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να έχει μια οριακή πλειοψηφία, αλλά δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», ενώ «η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί μαζί της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ