Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εισηγητές των άλλων κομμάτων

Eurokinissi

Για την «πατρότητα» των πράξεων που οδήγησαν στην παραχώρηση της περιοχής της λίμνης Βιστονίδας στη Μονή Βατοπεδίου, διαγκωνίστηκαν και αλληλοκατηγορήθηκαν χτες οι εισηγητές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Εκ μέρους της κυβέρνησης υποστηρίχτηκε ότι οδηγήθηκε σε συμβιβασμό ανταλλαγής εκτάσεων εξαιτίας της αναγνώρισης των δικαιωμάτων της μονής από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, που δε θα επέτρεπαν δικαστική διεκδίκηση. Αντίστοιχα, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το 2004 η επίμαχη έκταση ανήκε στο Δημόσιο, οπότε η υπόθεση αφορά μόνο τη ΝΔ.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής λόγω της «προπετούς παραίτησης των δύο εισαγγελέων» που «έδωσε λαβή σε κάποιους να μιλάνε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Αναφερόμενος στην υπόθεση της Βιστονίδας, σημείωσε πως «η διένεξη ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου χρονολογείται εδώ και 86 χρόνια», όμως «από το 1998 έγιναν πράγματα υπέρ της Μονής Βατοπεδίου». Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «είχαμε 3 υπουργικές αποφάσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες έγιναν δεκτές γνωμοδοτήσεις που δικαίωναν τη Μονή», ενώ «το 2003 έγινε πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής της Βιστονίδας στη Μονή». Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει σήμερα να απαντήσει για το «ποιος είναι αυτός που λέει ότι το Δημόσιο δεν έχει κανένα δικαίωμα στην περιοχή», λέγοντας πως «παραδώσατε την περιοχή στη Μονή». Συνεχίζοντας ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει το κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ», οπότε «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία της ανταλλαγής με κάποιες συζητήσεις που έγιναν» και μάλιστα «με νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ». Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ σύρθηκε στη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής», όπου «θα διαπιστώσουμε ποιος απώλεσε τα δικαιώματα του Δημοσίου».

Πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Ρόβλιας, λόγω της διαδικασίας με την οποία παραδόθηκε η δικογραφία της υπόθεσης στη Βουλή. Οσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «το 2004 που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, η λίμνη Βιστονίδα ανήκε στο Δημόσιο και όχι στη Μονή», άρα «το σκάνδαλο αφορά μόνον την κυβέρνηση της ΝΔ», αφού «συντονίστηκαν υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες για την εκτέλεση ενός έργου υφαρπαγής της δημόσιας γης». Αιτιολογώντας τις πράξεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο δε θεωρούσε ότι είχε δικαιώματα στην περιοχή της λίμνης Βιστονίδας, υποστήριξε ότι οι υπουργοί έκαναν αναπομπή της υπόθεσης αυτής.

«Η ΝΔ έφτιαξε μια ακρόπολη σκανδάλων πάνω στο βράχο που της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης. Ανέφερε ότι οι ανταλλαγές γης που έγιναν μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου περιείχαν «πρακτικές μαφίας», αφού πίσω από κάθε ανταλλαγή υπήρξε «ιστός συμφερόντων». Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Δραγασάκης ζήτησε να παραδεχτεί τις λανθασμένες πρακτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του.

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Σανιδά εστίασε τα πυρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης, μιλώντας για «παρέμβαση από την κεντρική εξουσία» μέσω του συγκεκριμένου προσώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ