Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Οι «μεταρρυθμίσεις» φάρμακο κατά της κρίσης

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, που στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και κατεδαφίζουν στοιχειώδη εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, αποτελεί το «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Το μήνυμα αυτό έστειλε από το Λονδίνο ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκ. Μπράουν, με αντικείμενο την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μιλώντας αργότερα σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση «επενδυτών» στη χώρα μας τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που προάγουν την οικονομική αποτελεσματικότητα, δημιουργεί νέα εργαλεία ανάπτυξης που διευρύνουν την παραγωγική βάση, βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον και ενισχύει την εξωστρέφεια και την ελκυστικότητά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που παίρνει για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, όπως η παράταση της ισχύος του «αναπτυξιακού νόμου», οι δυνατότητες για νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, η ελαχιστοποίηση των διαδικασιών και του κόστους ίδρυσης εταιρειών, το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα, η δημιουργία νέων βιομηχανικών περιοχών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η θεσμοθέτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου καθώς και των ειδικών σχεδίων για τον τουρισμό και τη βιομηχανία, οι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι, η εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στους ιδιώτες, κ.ά.

Εκτιμώντας ότι «η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση είναι βαθιά και η διάρκειά της παραμένει απρόβλεπτη», ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει «ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο, που αξιοποιεί τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας». Ως τέτοια ανέφερε ότι «η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε ένα εμπορικό και τραπεζικό κέντρο, ένα σύγχρονο ενεργειακό κόμβο, έναν πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη», καθώς και ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σήμερα στη μετεξέλιξη της ΝΑ Ευρώπης σ' έναν ενιαίο οικονομικό χώρο. Διασφαλίζεται, έτσι, η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας να απευθύνονται όχι μόνο στα εθνικά μας όρια, αλλά σε μια ευρύτερη αγορά 140 εκατομμυρίων καταναλωτών». Ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα λειτουργεί «ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου» και «δημιουργεί νέες ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες, στρατηγικές συμμαχίες και επενδυτικές πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας». Συγκεκριμένα, αναφορά έκανε σε τομείς όπως «οι ενεργειακές υποδομές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τουριστική βιομηχανία, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες, η ναυτιλία».

Ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε το πρόσφατο πακέτο διάσωσης και υποστήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου, εμφανίζοντας τη διάσωση των τραπεζών ως απαραίτητη προϋπόθεση για «την προστασία της πραγματικής οικονομίας, τη στήριξη των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, το ρυθμό ανάπτυξης και το επίπεδο του εισοδήματος»...

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Γκ. Μπράουν ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι συμφώνησαν πως οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πρέπει να είναι συντονισμένες και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο «ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κλίμα ηρεμίας στις αγορές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ