Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδια παραπέρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες οι ευρωπαϊκές και οι ασιατικές χρηματαγορές, παρά τη διάθεση τεράστιων μυθικών ποσών από τις κυβερνήσεις προς τις τράπεζες, επηρεασμένες από τις δυσμενείς οικονομικές προοπτικές, τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και τη χαοτική κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική αμερικανική τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε την Τρίτη την εφαρμογή νέου μέτρου αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης, προσφέροντας δάνεια ύψους μέχρι 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις των πελατών τους για απόσυρση κεφαλαίων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, με αντικείμενο την οικονομική κρίση και για τις προσεχείς συναντήσεις κορυφής με πρώτη τη συνάντηση κορυφής του ASEM με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών το σαββατοκύριακο στο Πεκίνο αλλά και τη σύνοδο της G20 στη Νέα Υόρκη, που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοέμβρη, πράγμα που χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί και προεδρεύων στην ΕΕ.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των χωρών συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, ύψους άνω των 130 δισ. δολαρίων, προσφέροντας κρατική εγγύηση του ξένου χρέους της και δίδοντας την υπόσχεση να αναμορφώσει την κεφαλαιακή δομή χρηματοοικονομικών οργανισμών της. Στην Ευρώπη, η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει νέο σχέδιο που θα εγγυάται το χρέος προβληματικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «La Repubblica», το Βέλγιο θα λάβει μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας του, σύμφωνα επίσης με δημοσιεύματα, ενώ η ρωσική κυβέρνηση θα προσφέρει πιστώσεις σε εταιρείες στον αγροτικό, αμυντικό, ενεργειακό, κατασκευαστικό τομέα και αυτοκινητοβιομηχανία.

Στο μεταξύ, διευρύνεται η λίστα των χωρών που θα ζητήσουν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με το Πακιστάν, το οποίο θεωρείται και ως ο πιο ριψοκίνδυνος στον κόσμο δανειολήπτης, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενο στάσης πληρωμής του χρέους του, όπως αποκάλυψε σύμβουλος του πρωθυπουργού. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα πως το Πακιστάν τού ζήτησε οικονομική συνδρομή και πως οι σχετικές διαβουλεύσεις πρόκειται να ξεκινήσουν «εντός των προσεχών ημερών», προκειμένου να καθοριστεί το ύψος αυτής της βοήθειας. Το Πακιστάν ενδεχομένως να χρειαστεί 6 δισ. δολάρια για να στηρίξει τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματά του, μετά τη μείωσή τους κατά 74% πέρσι. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν δήλωσε πως το Πακιστάν μπορεί να ευνοηθεί από «τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης» του ΔΝΤ. Η Ουγγαρία, επίσης, ενδέχεται να ζητήσει και αυτή βοήθεια από το ΔΝΤ, καθώς καλείται να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της.

Τέλος, το ενδεχόμενο δανειοδότησης ή άλλου είδους οικονομικής βοήθειας προς την Ισλανδία, η οικονομία της οποίας έχει καταρρεύσει, εξετάζουν η Νορβηγία και η Βρετανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ρέικιαβικ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη χορήγηση δανείου ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το κεφάλαιο αυτό θα καλύψει καταθέσεις περίπου 300.000 Βρετανών πολιτών στην ισλανδική διαδικτυακή τράπεζα Icesave, θυγατρική της ισλανδικής Landsbankinn, που κρατικοποιήθηκε. Η απάντηση της Βρετανίας ήταν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ισλανδίας, επικαλούμενη μάλιστα τον αντιτρομοκρατικό νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ